InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > De razendsnelle, briljante thrillers van Dan Brown
nieuws uitgelicht

De razendsnelle, briljante thrillers van Dan Brown

Zijn nieuwste boek 'Het Verloren Symbool' is uit! Robert Langdon heeft wederom geen saai leven; het verhaal waar hij nu weer in is beland speelt zich in 12 uur tijd af. ‘De Da Vinci Code’ zat op 24 uur. Het boek daarvoor, ‘De Delta Deceptie’, duurde nog dagen. Dat belooft wat voor zijn volgende boek.

Dan Brown

De inmiddels wereldberoemde schrijver Dan Brown, geboren in Exeter (New Hampshire) op 22 juni 1964, heeft zijn eerste thriller Het Juvenalis Dilemma (Digital Fortress) geschreven in 1998. Pas in het boek wat daarna volgt in 2000 met als titel Het Bernini Mysterie (Angels & Demons), duikt Robert Langdon voor het eerst op als hoofdpersoon. Dan Brown heeft in een interview toegegeven dat Robert Langdon een persoon is die hij graag zou willen zijn vanwege zijn moedigheid en fascinerende leven. Voordat de wereldberoemde schrijver aan een nieuw boek begint, denkt hij ze eerst helemaal door. Uiteindelijk gooit hij 90% van wat hij schrijft weg. Hij legt hierbij uit: “Je mag niet verliefd worden op je research. Het gaat om de lezer. Je geeft ze alleen informatie die ze nodig hebben”.

De Da Vinci Code

Met de bestseller De Da Vinci Code veroorzaakte Dan Brown in 2003 grote opschudding, vooral binnen de religieuze kringen. Dit heeft alles te maken met de vermelding dat Jezus Christus en Maria Magdalena getrouwd waren en nakomelingen kregen, maar dat dit geheim werd gehouden door een geheim genootschap. Daarnaast beweerden er 2 auteurs van het boek Het Heilige Bloed en de Heilige Graall (The Holy Blood and the Holy Grail) dat Dan Brown plagiaat had gepleegd. In het boek van de 2 auteurs schijnt voor het eerst de stelling naar voren te zijn gekomen dat Jezus getrouwd was met Maria Magdalena en dat de heilige graal niets anders is dan de bloedlijn van Jezus. Dan Brown heeft toegeven dat hij, tijdens het schrijven van De Da Vinci Code, zich heeft laten leiden door het boek Het Heilige Bloed en de Heilige Graal, maar hij heeft (ook volgens de uitkomst van de rechtzaak) géén plagiaat gepleegd.

Ontstaan van Het Verloren Symbool

Tijdens het proces over deze beschuldiging van plagiaat leefde Dan Brown een jaar in een hotel in Londen en is daar begonnen met het schrijven van zijn nieuwste aanwinst Het Verloren symbool. Dan Brown vertelde tijdens een interview dat hij tijdens het proces in Londen elke morgen van vier tot negen aan zijn boek schreef in het hotel. Daarna ging hij pas naar het proces. Hij zei dat ze alles van hem konden afnemen, maar de ochtenden bleven van hem en die gebruikte hij dus volledig om te schrijven aan Het Verloren Symbool. Uiteindelijk heeft hij vijf jaar over het boek gedaan. Dit alles vertelt voldoende over de enorme drijfveer en passie die hij heeft voor het schrijven. Dan Brown wist de inhoud van dit vijfde boek erg goed geheim te houden. Zelfs de buitenlandse uitgevers en vertalers kregen de tekst pas te zien bij het verschijnen van de Engelstalige editie. Voor de Nederlandstalige editie hebben maarliefst vier vertalers samengewerkt.

Dan Brown verrast zijn lezers graag en wil absoluut niet voldoen aan eventuele voorspellingen. In Het Verloren Symboolzijn de grootste verrassingen volgens de schrijver zelf; de keuze voor de geschiedenis van de Vrijmetselaars en de aandacht voor de Noëtische wetenschap (verstandsleer: geest is sterker dan materie). De tegenstander in het boek heeft de kennis van Robert Langdon nodig om een eeuwenoud geheim van de Vrijmetselaars te vinden en te onthullen. Een ding is zeker, ook deze keer heeft Robert het niet makkelijk! Tom Hanks, maak je borst maar (weer) nat..

De meningen over deze beroemde schrijver liggen ver uiteen. De een zegt: ‘Als je er een hebt gelezen, ken je ze allemaal’, de ander vindt juist: ‘Geweldig, fenomenaal en zeer intelligent geschreven’. Hoe dan ook, van mij mag hij vrolijk blijven doorschrijven!
© 2009 - 2018 Aliki, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Dan Brown boekennieuws uitgelichtDan Brown boekenDan Brown’s boeken zijn goed voor een miljoenenomzet. Brown werd beroemd met zijn boek De Da Vinci Code (2009). The Lost…
Angels and Demons, opvolger van de Da Vinci CoderecensieAngels and Demons, opvolger van de Da Vinci CodeAngels and Demons is de verfilming van een boek van Dan Brown, die in Nederland op 13 mei in première ging en in de bios…
Het Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie/ Angels & DemonsHet Bernini Mysterie is het eerste boek over professor Langdon. Er zullen er nog een aantal volgen. Tot nu toe alleen De…
De Da Vinci CodeDe Da Vinci CodeDe Da Vinci Code is dé bestseller waardoor Dan Brown op de kaart werd gezet. Het boek is inmiddels verfilmd en bijna ied…

Reageer op het artikel "De razendsnelle, briljante thrillers van Dan Brown"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Aliki
Laatste update: 05-11-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!