InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Papillon door Henri Charrière, een boekrecensie
recensie

Papillon door Henri Charrière, een boekrecensie

"Papillon" werd voor het eerst gepubliceerd in Frankrijk in 1969. Het werd meteen een bestseller. Zowel in intellectuele kringen als bij de simpele man was het erg populair. Uiteraard waren er ook negatieve geluiden. Een Franse minister uit die tijd meende dat de teloorgang van het Franse moreel te wijten was aan minirokjes en Papillon. Het boek neemt je mee op een enorm avontuur. Als je van avonturenromans houdt, is dit een absolute aanrader.

Het verhaal

Het boek vertelt het verhaal van een Parijse crimineel Henri Charrière, bijgenaamd Papillon. Hij wordt in 1931 veroordeeld voor een moord die hij niet heeft gepleegd. Hij wordt levenslang verbannen naar Frans Guyana, een strafkolonie van Frankrijk. Echter, hij weigert zich neer te leggen bij het onterechte vonnis. Hij wil bewijzen dat hij als geaccepteerd burger in de normale samenleving kan functioneren. Dus zit er maar één ding op: ontsnappen.

In het boek beschrijft Papillon zelf zijn leven vanaf zijn veroordeling in 1931 tot en met zijn uiteindelijke vrijlating uit een Venezuelaanse gevangenis in 1945. Hij maakt de meest indrukwekkende dingen mee. Hij doet meerdere ontsnappingspogingen. Hij krijgt hulp en wordt verraden vanuit de meest onverwachtse hoeken. Hij maakt erbarmelijke omstandigheden mee in de gevangenissen. Hij overleeft meerdere lange eenzame opsluitingen. Hij wordt gerespecteerd door medegevangenen en bewakers gelijk. Hij trotseert de zee, de jungle en de tropische zon. En uiteindelijk vindt hij de vrijheid.

Volgens Franse literaire critici is er vóór Papillon in de Franse literatuur nog nooit met zoveel gevoel over de Franse onderwereld geschreven. Het boek is inderdaad geen opeenstapeling van feiten en gebeurtenissen. Papillon neemt de tijd om zijn relaties met andere gevangenen en met enkele bewakers te beschrijven. Hij overpeinst normen en waarden in het leven, iets waar hij heel erg mee geconfronteerd wordt als crimineel. Ook beschouwt hij de betekenis van religie in zijn leven. Papillon beschrijft in die periode van ruim 13 jaar niet alleen wat hij allemaal meemaakt, maar ook waar hij allemaal over nadenkt en wat hij voelt.

De schrijver

Henri Charrière heeft zijn leven lang volgehouden dat hij alles wat hij in zijn boek beschrijft zelf heeft meegemaakt. Huidige critici twijfelen hier echter aan. In de loop van de tijd zijn er meerdere aanwijzingen boven water gekomen die suggereren dat Charrière ook verhalen van medegevangenen heeft gebruikt. Maar zelfs als dat zo is, is het verhaal bijna te onwaarschijnlijk voor woorden. Zelfs al is het boek een samenraapsel van avonturen van verschillende mensen, dan nog is het bijna niet te bevatten voor ons (met het boek op onze schoot in onze luie stoel) dat mensen daadwerkelijk dit soort dingen hebben meegemaakt.

Het avontuur

Waar de waarheid nu precies ligt, zullen we nooit te weten komen, maar één ding is zeker: Henri Charrière is een meester verhalenverteller. Het boek leest heel makkelijk weg. Je wordt gegrepen door de spanning en het drama. En ondanks dat Charrière al aan het begin van zijn verhaal aangeeft dat hij uiteindelijk weet te ontsnappen aan zijn straf, zit je aan het boek vast om over zijn onwaarschijnlijke avontuur te lezen.

Extra informatie

Henri Charrière: 16-11-1906 – 29-07-1973

Het boek is in 1973 verfilmd door regisseur Franklin Schaffner. Steve McQueen speelt Papillon. Dustin Hofman speelt de rol van Louis Dega, één van de makkers van Papillon. De film was goed voor twee Oscar nominaties. Henri Charrière was adviseur op de set.

Het boek is in meerdere talen vertaald. In 1970, één jaar na de verschijning van de eerste Franse editie, kwam de eerste Engelse editie uit.

  • Franstalige editie: ISBN 9782266118354
  • Nederlandse vertaling: ISBN 9789029017961
  • Engelse vertaling: ISBN 9780007254859
© 2009 - 2019 Kingofsicily, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Familie d'OrleansIn Frankrijk hebben er vele Bourbons op de troon gezeten. De Fransen die voor terugkeer van de monarchie zijn, zijn erg…
Reisorganisatie Club Med, luxe en all inclusive vakantiesReisorganisatie en onderneming Club Med, de bedenker van het vakantie concept All-inclusive vakanties, doet het redelijk…
Fauvist Henri MatisseHenri Matisse was een van de grote vernieuwers van de schilderkunst en maakte deel uit van 'De Fauvisten'.
Het Proces van NürnbergIeder onder ons kent wel enkele kopstukken van het naziregime, maar hoe hun leven eruit zag na WO II daar weet men veel…
recensieCd-recensie: Editors - 'In This Light And On This Evening'In oktober 2009 kwam 'In This Light And On This Evening' uit, het derde album van de Britse indie band Editors. Hiermee…
Bronnen en referenties
  • Charrière, Henri. Papillon. Trans.Patrick O’Brien. London: HarperCollinsPublishers, 1970. – de introductie van de vertaler. http://en.wikipedia.org/wiki/Papillon_(autobiography) http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Charri%C3%A8re

Reageer op het artikel "Papillon door Henri Charrière, een boekrecensie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kingofsicily
Laatste update: 23-10-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!