recensie

Boekrecensie: Onderwijs Palestijnse Autoriteit - dr. Jansen

Boekrecensie: Onderwijs Palestijnse Autoriteit - dr. Jansen 'Onderwijs van Palestijnse Autoriteit moedigt aan tot heilige oorlog tegen Israël' (2005) is het schokkende boek van professor dr. Hans Jansen over het haatdragende onderwijs dat in de Palestijnse Gebieden gedoceerd wordt aan jongeren. Hij laat zien dat Palestijnse kinderen en leerlingen al heel vroeg worden voorbereid en geestelijk toegerust om Israël in een Heilige Oorlog te vernietigen. Zo groeit een hele generatie op die geen vrede meer kan sluiten met Israël.

Gegevens

  • titel: Onderwijs van Palestijnse Autoriteit moedigt aan tot heilige oorlog tegen Israël
  • auteur: prof. dr. Hans Jansen
  • uitgeverij: Stichting Christenen voor Israël (Chai pers)
  • jaar: 2005
  • ISBN: 90-73632-16.1

Over de auteur Prof. dr. Hans Jansen

Professor is sinds 2002 verbonden aan het Simon Wiesenthal Instituut te Brussel. Hij geeft daar les over islamisering en globalisering van de Europese Jodenhaat en over de plaats van het Jodendom in grote filosofische systemen. Hij heeft talrijke boeken op zijn naam staan. De belangrijkste is: Christelijke theologie na Auschwitz (Christelijke en kerkelijke wortels van het antisemitisme).

Inhoud 'Onderwijs van Palestijnse Autoriteit moedigt aan tot heilige oorlog tegen Israël'

Na de verovering van in 1967 van Judea, Samaria, Gaza, de Golan en Sinaï kwamen veel Palestijnen onder Israëlisch bestuur. Het ministerie van onderwijs gaf opdracht om de schoolboeken te onderzoeken en te zuiveren van lasterlijke en smadelijke taal aan het adres van Israëliërs en Joden. Maar Syrië, Egypte en Jordanië startten meteen een laster campagne tegen Israël. Zij beklaagden zich bij de VN dat Israël haar onderwijssysteem op drong. Maar de VN verklaarde dat het oude systeem gewoon was blijven bestaan . Bovendien ging de UNESCO zich nu bezig houden met het samenstellen van de lijst met schoolboeken. In 1995 (na het sluiten van de Oslo Akkoorden) eiste de Palestijnse Autoriteit van Arafat dat zij zou gaan bepalen wat voor soort onderwijs er gegeven zou worden. Israël probeerde nog wel controle uit te oefenen maar dat mislukte. De PA kreeg 7 miljard dollar van de internationale gemeenschap om het vredesakkoord uit te voeren. Daarvan werd 12% (84 miljoen dollar) gebruikt voor het onderwijs. Maar in plaats van dit geld te steken in het bevorderen van vrede, werd haat verkondigd jegens Israël. Kinderen leren op school dat Israël geen recht heeft om te bestaan. Het antisemitisme wordt aangewakkerd. Er kwam een speciaal schoolboek over de Jihad (Heilige Oorlog). Tijdens zomerkampen krijgen kinderen militaire training ter voorbereiding op Jihad tegen Israël. En de PA recruteert kinderen om deel te nemen aan de Tweede Intifada.

Een stukje tekst uit hoofdstuk 8 Consequenties van Palestijns onderwijs

Allerlei onderzoeken hebben zich bezig gehouden met de vraag welke praktische consequenties een dergelijk onderwijs heeft. Hieruit blijkt dat de grote meerderheid van de kinderen en leerlingen niet alleen bereid is om in de strijd tegen Israël te sneuvelen, maar er ook naar verlangt om zich zelf op te offeren en shahid te worden, dat wil zeggen om het martelaarschap voor de zaak van Allah te ondergaan..... Salma al Debi, die in het Culturele Centrum voor de ontwikkeling van de jeugd van 14 tot 18 jaar in Nablous op de West-bak werkzaam is, deed eenzelfde ervaring op: "Wij hebben daar te maken met een verloren generatie. Moge God hen te hulp komen! Zij geloven in geweld. Een cultuur van de dood heeft zich onder hen verspreid. Er zijn duizenden die als martelaar willen sterven..." "Ik zeg tegen hen: 'Het Palestijnse volk wil dat jullie blijven leven. Alleen levende mensen kunnen hun vaderland dienen, maar geen dode mensen'"

Mening Etsel over 'Onderwijs van Palestijnse Autoriteit moedigt aan tot heilige oorlog tegen Israël'

Veel voorstanders van de Palestijnen beweren altijd dat de haat jegens Israël en de Joden wordt aangewakkerd door het Israëlische geweld en niet door het Palestijnse onderwijs. Ze menen dat als Israël nu maar de gebieden 'teruggeeft' de haat vanzelf minder zal worden. Hierover kunnen drie dingen gezegd worden. Ten eerste werd de haat al in schoolboeken gepredikt in de gebieden voordat deze door Israël veroverd waren in 1967. Ten tweede werden in 1993 de Oslo Akkoorden gesloten die uiteindelijk moesten leiden tot een zelfstandige Palestijnse Staat. Maar al in 1995 wilde de Palestijnse Autoriteit zelf het onderwijs gaan bepalen en dat was vanaf het begin haatdragend tegenover Israël en de Joden. Dat is vreemd als je juist op zoek bent naar vrede. En ten derde is het vreemd om in haat te onderwijzen als dit vanzelf al zou gebeuren door het Israëlische geweld. Waarom zou je iets verder stimuleren dat door de vijand kennelijk al wordt veroorzaakt? Dat lijkt dan overbodig.

Waarom is dit boek zo belangwekkend? Wel, om echte vrede te kunnen bereiken is het van belang dat de tegenpartij niet gedemoniseerd wordt. Wanneer kinderen van jongs af aan geleerd wordt om andere mensen te haten, kunnen ze later nooit leren om in vrede te leven met andere mensen. Zelfs al zouden de Palestijnen gelijk hebben en doet Israël hen onrecht aan, dan nog leidt haat er nimmer toe dat mensen uiteindelijk in vrede met elkaar kunnen leven. Er zijn genoeg conflicten in de wereld op te noemen die werden opgelost en waarbij de vechtende partijen weer samen met elkaar moesten gaan leven. Het kweken van haat bemoeilijkt echter dat proces.
In zijn boek geeft professor Hans Jansen aan dat binnen het Israëlische onderwijssysteem de Arabieren niet gedemoniseerd worden. Er wordt begrip op gebracht voor de Arabische cultuur die veel gebracht heeft aan de mensheid, zoals wiskunde en geografie. Deze manier van onderwijs zorgt er voor dat de Israëliërs de Palestijnen als mensen blijven zien waarmee uiteindelijk vrede gemaakt moet worden. Tenminste, voor zover dat mogelijk is. Als de Palestijnen immers doorgaan met het haten van Joden blijft vrede een heel eind weg. Er gaat zo zelfs een hele generatie verloren.

Het is niet juist wanneer de rest van de wereld met haar armen over elkaar toekijkt hoe de Palestijnen hun ondergang tegemoet gaan. Palestijnen moeten gered worden uit deze cyclus van haat. Dat is niet alleen belangrijk voor Israël en het vredesproces, maar ook voor de Palestijnen zelf. Het is verschrikkelijk om je hele leven in de cultuur van de dood te leven. Het leven is om geleefd te worden, niet om de dood te eren.

Nog een stukje tekst uit het boek van Jansen door opperrabbijn dr. Jonathan Sacks

Het menselijk hart beschikt over de grootste kracht van massavernietigingswapens, en zijn naam is haat. De technieken en de technologieën mogen dan nieuw zijn, maar het probleem is zo oud als de mensheid. Hieruit volgt, dat een spiritueel probleem niet is opgelost, als alle oorlogen zijn uitgevochten, een vredesakkoord is gesloten en nieuwe wetten zijn aangenomen, want een ziekte van de ziel van de mens blijft. Daarom moet er een geestelijk, ja zelfs religieus antwoord worden gegeven. Maar hier worden wij geconfronteerd met een dilemma. In de geschiedenis is er geen grotere kracht voor de liefde dan de religie, maar tegelijkertijd is er geen grotere kracht voor de haat dan de religie. Godsdienst is als vuur. Het geeft warmte maar legt ook veel in de as. Wij moeten waken over de vlam.

Meer informatie Startpagina - Recensies boeken over het Midden-Oosten.
© 2009 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Mythen over Israël & Midden-Oosten conflictMythen over Israël & Midden-Oosten conflictWat bezielt vele mensen om zich zo af te zetten tegen Israël, de Joodse Staat? Voor de moslimwereld speelt vooral het id…
Geografie Israël: verhouding Joden  ArabierenGeografie Israël: verhouding Joden ArabierenOmdat de Israëlische Arabieren niet volledig willen integreren in de Israëlische maatschappij -zij willen niet de Wester…

recensieBoekrecensie: Two minutes over Bagdad - Amos Perlmutter e.aTwo minutes over Bagdad (1982/2003) gaat over het Israëlische bombardement op de kerncentrale Osirak nabij Bagdad in Ira…
Geneesheer der ArmenrecensieGeneesheer der ArmenOude kruidenboeken blijven tot mijn verbeelding spreken. Wat ik boeiend vind is niet alleen wat, maar ook hoe het geschr…

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Onderwijs Palestijnse Autoriteit - dr. Jansen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!