InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Dan Brown boeken

Dan Brown boeken

Dan Brown boeken Dan Brown’s boeken zijn goed voor een miljoenenomzet. Brown werd beroemd met zijn boek De Da Vinci Code (2009). The Lost Symbol (2015) gaat volgens de schrijver over de geheime geschiedenis van Washington, en onder andere over het geheime genootschap van de Vrijmetselaars. Bijna alle boeken van Dan Brown werden bestsellers. Brown werd op 22 juni 1964 geboren in New Hampshire. Hij houdt zich bezig met piano spelen, zingen en schrijven. Voordat hij de Da Vinci Code schreef had hij al verschillende thrillers geschreven.

Dan Brown

Dan Brown schrijft thrillerfictie. Zijn boeken zijn gedeeltelijk op historistische feiten gebaseerd maar het verhaal er omheen is fictief. Zijn boeken behoren tot fact fiction genre. Zijn boeken werden vertaald in ruim 40 talen en er werden wereldwijd (tot en met het jaar 2015) al meer dan 24.000.000 exemplaren verkocht. Dan Brown bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Amerikaanse Philips Exeter Academy, een kostschool. Niet geheel zonder ouders want zijn vader gaf daar wiskundeles. Zijn moeder was muzikaal en creatief. Dan Brown studeerde Engelse literatuur en kunstgeschiedenis aan het Amherst College te Massachusetts.

Na het behalen van zijn diploma in 1986 studeerde hij Spaans in Sevilla en vervolgens gaf hij een tijdje Spaanse les in Californië. Omdat hij ook muzikaal was hield hij zich bezig met liedjes schrijven en zingen. Ook was hij al jong geïnteresseerd in het breken van codes en het doorgronden van mysteries. Hij begon Engelse les te geven op de Philips Exeter Academy, waar hij zelf een groot deel van zijn jeugd had doorgebracht op de campus.

Debuut

In 1998 debuteerde Brown met het boek Digital Fortress.

Bestsellers

In 1952 trouwde hij met Blythe Newlon. Ze doet samen met hem het research voor zijn boeken. Dan Brown heeft in 2015 zeven thrillers op zijn naam staan, waarvan zes titels kassuccessen werden.
 • De Da Vinci Code
 • Het Bernini Mysterie
 • Het Verloren Symbool
 • Het Juvenalis Dilemma
 • De Delta Deceptie
 • Inferno

Hij brak echter internationaal door met zijn vierde thriller-roman De Da Vinci Code, die in 2004 in talrijke landen (waaronder België en Nederland) maandenlang de bestsellerlijsten aanvoerde. Het boek draait voornamelijk om pseudohistorische complottheorieën die vanaf de jaren 1980 populair werden door boeken als Het heilige bloed en de heilige graal van Michael Baigent c.s. Brown kreeg er de bijnaam "de Umberto Eco voor de gewone man" door, omdat Eco in De slinger van Foucault enigszins verwante thema's in een roman verwerkte.

Film

The Da Vinci Code werd in 2006 onder dezelfde titel verfilmd door regisseur Ron Howard, met Tom Hanks en Audrey Tautou in hoofdrollen. Critici kraakten de film af, die evenwel 750 miljoen dollar opbracht. Brown en zijn vrouw zijn zelf als figurant in de film te zien. Brown componeerde een deel van de muziek van de film en is te horen als zanger. Ook het boek Angels and Demons werd verfilmd en is in mei 2009 uitgebracht in de bioscoop met opnieuw Tom Hanks in de hoofdrol.

Rechtszaken

Brown werd van plagiaat beschuldigd door zowel de romanschrijver Lewis Perdue als Michael Baigent en Richard Leigh, non-fictie-schrijvers over onder meer de Graal. De aanklacht van Perdue werd ongegrond verklaard.

Brown verscheen voor de tweede zaak in februari 2006 voor de Britse rechter. Baigent en Richard Leigh beschuldigden Brown ervan hun ideeën te hebben overgenomen uit het boek dat ze samen met co-auteur Henry Lincoln schreven en dat eveneens door Random House werd uitgegeven. Zij eisten vijftien miljoen euro schadevergoeding. Brown zelf heeft naar schatting ruim 300 miljoen verdiend aan zijn succesvolle boeken. Er zijn meerdere verwijzingen naar het boek van Baigent en Leigh. Zo gebruikt Brown in de Da Vinci Code "Sir Leigh Teabing" als naam voor de schurk, wat een anagram is van de achternamen van de twee auteurs van het eerdere werk. Bovendien laat hij het personage Teabing mank lopen, net als Lincoln. In april 2006 werd de beschuldiging van inbreuk op de auteursrechten echter niet gegrond verklaard. Anders zouden fictieschrijvers in het algemeen problemen krijgen als ze non-fictie-boeken als inspiratie en bron gebruiken.

De rechter in deze plagiaatzaak, Peter Smith, had een eigen "code" verstopt in zijn uitspraak. Een aantal letters in de tekst was schuingedrukt en vormden zo de code. De letters in de eerste paragrafen spelden "smithy code"; de rest luidde: "jaeiextostgpsacgreamqwfkadpmqzv". Een advocaat uit Londen decodeerde dit tot "Jackie Fisher who are you Dreadnought" (lett: Jackie Fisher, wie ben je durfal), een verwijzing naar een Britse admiraal. Dreadnought is de naam van een schip dat op het moment van het proces 150 jaar geleden te water werd gelaten.

The Lost Symbol – Het Verloren Symbool

Het boek The Lost Symbol van Dan Brown werd eveneens een bestseller. Ieder boek van Dan Brown wordt goed verkocht sinds het succes van De Da Vinci Code. The Lost Symbol is op 15 september 2009 uitgekomen en was direct uitverkocht. Het boek had eerst een andere titel, The Solomon Key. Op het laatste moment werd de titel veranderd in The Lost Symbol. Het boek is in Nederland ook in het Engels te verkrijgen en het verschijnt ook in het Nederlands, in oktober 2009.

In het boek The Lost Symbol van Dan Brown speelt het geheime genootschap van de Vrijmetselaars een belangrijke rol, ook andere geheime organisaties spelen er een rol in. Het boek is het vervolg op het succesvolle The Da Vinci Code. De hoofdpersoon van The Lost Symbols is weer Robert Langdon, die ook de hoofdrol speelde in De da Vinci Code. Het verhaal speelt zich af gedurende slechts 12 uur en volgens schrijver Dan Brown gaat het verhaal over de geheime geschiedenis van Washington. In het boek spelen bepaalde geheime organisatie een omvangrijke rol, zoals de Vrijmetselaars, de Rozenkruisers, de Ku Klux Klan en de Mormonen. (Op de officiële Twitterpagina van het boek staan tweets die gecodeert lijken, zoals: ‘Spoken in this capital: “Hauteslekuak jada itxi dituzte eta botoak zenbatzen ari dira. Partaidetza zenbatekoa izan den laster jakingo da.” Bron: NRC boeken.) In het boek krijgt hoofdpersoon Robert Langdon slechts twaalf uur de tijd om de rechtstaat van Amerika te behoeden voor de ondergang.

Het boek lijkt volgens critici (te) veel op de succesformule van De Da Vinci Code en wordt daarom autoplagiaat genoemd. Van de Da Vinci Code werden wereldwijd 81 miljoenen exemplaren verkocht. De personen in The Lost Symbol, die naast Landon voorkomen, lijken qua karakter sprekend op de personen die voorkwamen in The Da Vinci Code. Het boek lijkt daardoor op meerdere punten op een kopie van The Da Vinci Code. Overal leveren critici stevige kritiek op de boeken van Dan Brown, zijn taalgebruik zou zo slecht zijn dat het om te huilen is en zijn literaire talent zou ontbreken. Hij zou beter zijn in verhalen verzinnen dan opschrijven… Maar evengoed zijn er miljoenen exemplaren van The Lost Symbol gedrukt en verkocht.

Boeken van Dan Brown

Dan Brown schreef meerdere boeken:
 • 187 Men to Avoid: A Survival Guide for the Romantically Frustrated Woman - 1995.
 • The Bald Book- 1998.
 • Digital Fortress - Het Juvenalis Dilemma - 1998.
 • Angels & Demons - Het Bernini Mysterie - 2000.
 • Deception Point - De Delta Deceptie - 2001.
 • The Da Vinci Code - De Da Vinci Code - 2003.
 • The Lost Symbol - Het Verloren Symbool - 2009.
 • Inferno - Inferno - 2013.
© 2009 - 2020 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Juvenalis Dilemma/Digital FortressJuvenalis Dilemma/Digital FortressHet Juvenalis Dilemma is het eerste boek van Dan Brown. Hierna volgen nog de bestsellers de Da Vinci Code, het Bernini M…
Biografie Dan BrownDan Brown kan het beste worden omschreven als een auteur van detective-thrillers die behoren tot het genre van de Fact f…
Deception Point/ de Delta DeceptieDeception Point/ de Delta DeceptieHet derde boek van Dan Brown kwam uit onder de titel: de Delta Deceptie of onder Deception Point in de VS en Groot-Britt…
Cryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpCryptex, informatie over dit raadselachtige voorwerpIn het populaire boek the Da Vinci Code, geschreven door Dan Brown, is de cryptex een van de mysterieuze objecten die do…
Het anagram in de literatuurHet eeuwenoude anagram lijkt de laatste decennia steeds populairder te worden in de literatuur: het komt voor in de Harr…
Bronnen en referenties
 • http://www.nrcboeken.nl/recensie/brown-vertrouwt-op-succesvolle-ingredienten
 • http://www.nrcboeken.nl/nieuws/dan-brown-is-al-bestseller-maar-nog-niet-verschenen
 • http://www.danbrown.nl/boeken/?pp=2

Reageer op het artikel "Dan Brown boeken"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Janet, 14-11-2009 15:26 #1
Wil het boek graag voor mijn ereader (ook tegen betaling). Ik kom bij het zoeken alleen sites tegen waar ik me voor moet aanmelden en mijn creditcardgegevens achter moet laten. Welke kan ik vertrouwen? Is er ook een site waar ik het boek zo kan downloaden?

Infoteur: Kisses
Laatste update: 14-09-2017
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!