InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Le petit Belge weet van aanpakken
recensie

Le petit Belge weet van aanpakken

Het laatste boek dat Paul Koeck publiceerde voor hij door een hersenbloeding werd getroffen was een misdaadverhaal. Met dit tussendoortje plaatste hij zich direct binnen het kransje van de thrillerschrijvers.

Het misdaaddebuut van Paul Koeck

Michael ‘Mich’ Adam is een man met vele namen. Dat is de logica zelf, gezien zijn beroep, privédetective. Als ‘le petit Belge’ is hij in de politiewereld bekend, maar door een beroepsfout is hij in eigen land veroordeeld, zodat hij zijn activiteiten naar Duitsland heeft moeten verplaatsen.

Op het eerste gezicht lijkt het oplossen van een overval op een geldtransport van de Bundesbank een eenvoudige klus. Als de roman begint is hij bezig twee Albanezen te schaduwen in Spanje. Snel blijkt dat het niet enkel een geldkwestie betreft maar dat het vooral de belastende documenten voor een Duits minister zijn die hem de opdracht van het Bundeskriminalamt hebben bezorgd. In een mum van tijd is de zaak van de baan en hij wordt meteen belast met een volgende: een overval op een juwelier wiens kluis werd leeggeplunderd. De verzekeringsmaatschappij ruikt onraad en vermoedt dat de juwelier zelf op de verzekeringspremie uit is.

Adam ontdekt dat de twee zaken met elkaar verweven zijn. De opgepakte Albanezen ontsnappen op een verdachte wijze en hij stoot op compromitterende elementen die zijn leven en de veiligheid van zijn gezin in gevaar brengen, waardoor hij zich genoodzaakt ziet vrouw en zoon te laten onderduiken.

De zaak komt in een stroomversnelling terecht. Er vallen doden, betrouwbare personen blijken onbetrouwbaar, mensen worden gemanipuleerd, de protagonisten proberen de schuld in elkaars schoenen schuiven, Adam infiltreert in het milieu, doorzoekt woningen, verandert van identiteit als hem dat goed uitkomt, werkt zich in nesten zodat zijn leven aan een zijden draadje hangt, zijn vrouw blijkt dan toch niet zo onvindbaar, maar met zijn feilloos speurdersinstinct en zijn weergaloze know-how zet hij elke situatie naar zijn hand.

De afwikkeling van de zaak vindt plaats op het toeristische eiland Sylt. Het web is ontrafeld. Opgelucht kan hij weer even van zijn gezinsleven genieten.

Een knap gestructureerd boek

‘Le petit Belge’ is een man die kickt op spanning en avontuur en die er zelfs na talloze geslaagde en rijkelijk vergoede opdrachten overal in de wereld de brui niet aan geeft en koppig blijft verdergaan. Hij is de ervaren speurder die op een handige manier alle valkuilen en hinderlagen ontwijkt, samenzweringen ontmaskert en aanslagen op zijn leven weet te voorkomen.

Zoals de meeste hoofdpersonages in Koecks romans is Adam een macho, voor wie de dames maar al te graag bezwijken (voor zover ze zich niet zelf aanbieden).

De stijl die Paul Koeck in zijn romans van de laatste vijftien jaar hanteerde - de spanning naar het einde toe opdrijven - is schatplichtig aan het thriller- en detectivegenre (en makkelijker voor scenarioschrijvers als hij). Nu hij voor het eerst in zijn carrière het misdaadgenre oppakt schiet hij de hoofdvogel af: vlot verteld, pienter uitgedacht en uitgewerkt (zijn boek ‘Reyniers superflik’ zal er niet vreemd aan zijn), met levensechte karakters en een hoofdpersonage dat alle trucs van het vak beheerst en de ene zaak na de andere tot een goed einde brengt.Niettegenstaande het een misdaadverhaal is, kan Koeck het niet nalaten verwijzingen naar zijn eigen literair werk in te lassen (“Ze studeerde een scène in van Der Vincent-Effekt, een toneelstuk dat over enkele maanden in première zou gaan”, blz. 89), maar dat is niet nieuw binnen zijn oeuvre.
Dat Koecks ‘Le petit Belge’ beklijvende lectuur is, illustreerde Wim Kleisen met zijn recensie op NBD Biblion: “Een goed geschreven, spannende thriller. De auteur schept een gecompliceerde intrige, die hij met grote bekwaamheid en met een knappe spanningsopbouw uitwerkt.”

Bij deze wijze woorden kan ik me enkel aansluiten.
© 2009 - 2019 Vosje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Nightcrawler; Jake Gyllenhaal als louche sensatiejournalistSensatiejournalistiek is iets dat ook in Nederland aan de orde van de dag is. Er crossen elke dag meerdere zogenaamde vi…
Het palmares van Tom BoonenAan koosnaampjes geen gebrek voor Tommeke Boonen. Sinds de Bom van Balen in 2005 gans wielerminnend Vlaanderen charmeerd…
Boeken, het thrillergenreBoeken, het thrillergenreIn Nederland zijn thrillers het populairste boekengenre. Thrillers worden het best verkocht en ook in de bibliotheken wo…
Filmrecensie The eyerecensieFilmrecensie The eyeEen thriller uit 2008 met Jessica Alba in de hoofdrol en geregisseerd door David Moreau en Xavier Palud. Het is geen all…

Reageer op het artikel "Le petit Belge weet van aanpakken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Vosje
Laatste update: 07-12-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!