InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie: De kracht van het NU
recensie

Boekrecensie: De kracht van het NU

Zijn filmpjes zijn honderdduizenden keren bekeken op YouTube, zijn boeken gaan als warme broodjes over de toonbank en hij zit regelmatig op de bank bij Oprah: Eckhart Tolle. Het ‘nu’ staat centraal in zijn boek ‘De kracht van het nu’. Tolle maakt korte metten met het ego van de mens, de toekomst, vernietigende gedachten en pijn. In deze recensie de belangrijkste elementen uit het boek.

De theorie

Het boek begint met Tolles woorden “Jij bent hier opdat het goddelijke doel van het universum zich kan ontvouwen. Zo belangrijk ben je!”. Een warme binnenkomer: iedereen is welkom. Maar hoe werkt het?

Je bent niet je denken

De eerste stap in Tolles boek is het bewust worden van de stemmen in je hoofd. Letterlijk bewust worden van je eigen gedachtegangen. Emoties en gedachten maak je zelf, stop er mee! Maak er een gewoonte van jezelf te vragen: wat gaat er op dit moment in me om? Kijk er alleen naar, analyseer niet.

Bewustzijn: bevrijding van pijn

De intensiteit van pijn hangt af van de mate van weerstand tegen het huidige moment en die hangt op zijn beurt weer af van de mate waarin je je met je verstand identificeert. Het verstand ziet het tijdloze Nu als bedreiging, omdat het verstand niet zonder het verleden en de toekomst kan.

Helemaal opgaan in het Nu

Het ego van een mens heeft eindeloze behoeften. Het leeft in voortdurende toestand van angst en gebrek. Reden genoeg om dat los te laten. Citaat: “Hoe meer je je op tijd concentreert, op heden en toekomst, des te meer je het Nu mist, het kostbaarste dat er is.”

Strategieën van het verstand om het Nu uit de weg te gaan

Het verstand heeft talloze manieren om het Nu maar niet te beseffen. Ongelukkigheid, negativiteit, het verleden, angst, etc.

De toestand van aanwezigheid

Een experiment zal je precies de uitleg geven die je nodig hebt. Citaat: “Doe je ogen dicht en zeg tegen jezelf: “Ik vraag me af wat mijn volgende gedachte wordt.” Dan moet je heel alert worden en wachten op de volgende gedachte. Denk maar eens aan een kat die voor een muizenhol op de loer ligt en probeer net zo te zijn. Welke gedachte komt er uit het muizenhol? Probeer het nu. Nou?”

Je moest heel lang wachten tot er een gedachte opkwam, of niet? Die intense aanwezigheid is de bewustzijn op een goed niveau. Wanneer je dat verliest maakt het brein weer gedachtes aan.

Het innerlijke lichaam

Transformatie werkt door het lichaam. Het lichaam dient dus geaccepteerd te worden, evenals de dierlijke behoeften ervan. Je hebt je lichaam niet, je bent je lichaam. Ook al hebben mensen het verstand, ook de dierlijke behoeften horen bij het leven. Toch moet je verder kijken. Je innerlijke lichaam is namelijk het meest belangrijk bij de verlichting.

Poorten tot het Ongemanifesteerde

Stilte, ruimte, diepe droomloze slaap en de lichamelijke dood zijn voorbeelden van poorten naar het Ongemanifesteerde.

Verlichte relaties

Het is zo dat wanneer je ophoudt met oordelen door te aanvaarden wat is, bevrijd bent van het verstand. Er is dan ruimte voor liefde, vreugde en vrede. Je veroordeeld jezelf niet langer en zo ook je partner niet. Volkomen aanvaarding is het resultaat.

Voorbij gelukkig en ongelukkig zijn ligt vrede

Innerlijke vrede ontstaat wanneer je omstandigheden niet meer ervaart maar áánvaart. Geluk hangt af van omstandigheden. Je bent altijd afhankelijk van positieve én negatieve omstandigheden.

De betekenis van overgave

Overgave betekent het meegeven met de stroom van het leven. De enige plek waar je die stroom kunt ervaren is het Nu. Je aanvaard het moment onvoorwaardelijk en zonder voorbehoud.

Uitspraken Eckhart Tolle

“In het verleden gebeurt niets meer.”
“Alle problemen zijn illusies van het verstand.”
“Jezelf kennen betekent geworteld zijn in Zijn in plaats van verdwaald te zijn in je verstand.”
“Is dit moment je vijand of je vriend?”
“Je vindt geen vrede door de omstandigheden van je leven te veranderen, maar door te beseffen wie je ten diepste bent.”
“Overgave komt als je ophoudt met vragen: waarom overkomt mij dit?”
“Vraag niet: wat wil ik van dit leven? Maar: wat wil het leven van mij?”

De auteur

Eckhart Tolle werd geboren in Duitsland. Op zijn dertiende verhuisde hij naar Engeland. Na zijn studie in London werd hij wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Cambridge. Rond zijn dertigste verdiepte hij zich in spirituele zaken en werd hij geestelijk leraar en counselor. Eckhart Tolle woont momenteel in Vancouver.

Boekgegevens

Titel: De kracht van het nu
Ondertitel: Gids voor spirituele verlichting
Oorspronkelijke titel: The Power of Now: A guide to Spriritual Enlightenment (1977)
Auteur: Eckhart Tolle
Vertaling: Peter Roelofsen
ISBN: 978-90-202-8230-6
© 2009 - 2018 Inebakker, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spiritualiteit, new age en zingevingSpiritualiteit, new age en zingevingIn deze prestatie gerichte maatschappij gaan mensen op zoek naar authenticiteit. Iets eigens, een ”feel good” moment. Ee…
Eckhart Tolle, hedendaags spiritueel leraar op YouTubeEckhart Tolle, hedendaags spiritueel leraar op YouTubeEckhart Tolle is een van de meest bekende hedendaagse spirituele leraren. Dat is niet voor niets. De kracht van het nu i…
Waarom een mantra?Waarom een mantra?Om het ‘waarom’ te kunnen beantwoorden, zal voor menigeen eerst het ‘wat’ beantwoord moeten worden. En dan nog is het aa…
Spiritualiteit zit in ons allemaalSpiritualiteit zit in ons allemaalOm het tot bloei te laten komen en er ook echt profijt van te hebben, moet je er wel wat voor doen. Het begint bij het b…
Spiritualiteit modegril?Spiritualiteit modegril?“Er is verandering op komst” hoor je van menig spiritueel voorbeeld, veelal uit het oosten (en dan bij voorkeur Nepal of…
Bronnen en referenties
  • Bron: Tolle, E. (2001) De kracht van het nu. Deventer: Ankh- Hermes bv.

Reageer op het artikel "Boekrecensie: De kracht van het NU"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Petra, 13-11-2014 11:28 #4
Ik heb last van angsten en dit boek heeft me toch veel geholpen om niet teveel in gedachten door te gaan in de angstengedachte want ik denk als je veel te veel doordenkt je de werkelijkheid kan verliezen en misschien in een psychose terecht kan komen en je ook depressief en vergeetachtig kan worden als je in een denk-en droomwereld leeft. dus ik vind dit boek echt goed en helpt volgens mij juist tegen een psychose omdat het belangrijk is om in het hier en nu te leven. Ik denk dat het denk is raadzaam om dit wel een half uur per dag te mediteren want bij juist niet denken komen er juist veel wijsheden uit het niets op.

Lene, 31-07-2014 09:43 #3
Straf, die reacties onderaan. Ze zijn eerlijk waar de allereerste negatieve reacties die ik ooit heb gelezen over dit boek. Dit is een zeer zeer goed en wijs boek. Krekel, dit boek is uiteraard niet gevaarlijk. Misschien heb je teveel ineens gelezen. Of ben je er te hard over gaan nadenken? Is net niet de bedoeling. Dit boek is bedoeld als hulp, om net niet verstrikt te raken. Het is een lifechanging boek geweest voor mij: als je verslaafd bent aan denken, als je je verzet tegen ellende, als je in je hoofd leeft, enkel denkt aan verleden en toekomst, als je het te ingewikkeld maakt: dan is dit boek echt een aanrader.

Brigit, 27-04-2014 15:36 #2
Ik vind dit boek echt niet oke. Tolle zegt ook je grootste leermeester is het verdriet dat je overkomt. Nou hoe meer ellende iemand meemaakt hoe meer hij spiritueel groeit. Daar pas ik voor

Krekel, 14-01-2011 12:23 #1
Dit is geen goed boek om te lezen wanneer je gewoon goed voelt in het dagelijks leven. Lees het niet uit nieuwsgierigheid. Het is echt gevaarlijk om je teveel mee bezig te houden in deze materie en de meeste dingen zijn ook niet realistisch. Vergeet het en raak er niet in verstrikt! De meeste dingen zijn niet logisch en je moet je er niet mee bezig houden. Het kan je letterlijk gek maken. Het heeft mij letterlijk gek gemaakt en van streek. en het leidt me weg van de werkelijkheid. dus dit is helemaal niet de bedoeling. dat zegt dus hoe gevaarlijk dit boek wel niet is. Dus van mij raad ik het streng af om dit boek te lezen!

Infoteur: Inebakker
Gepubliceerd: 09-03-2009
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 4
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!