InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > "Duizend schitterende zonnen" door Khaled Hosseini
recensie

"Duizend schitterende zonnen" door Khaled Hosseini

Duizend schitterende zonnen is het tweede boek van Khaled Hosseini. In dit boek wordt de positie van vrouwen in Afghanistan belicht tijdens de regimes die zich in de afgelopen decennia hebben afgewisseld.

Duizend schitterende zonnen

Duizend schitterende zonnen vertelt het verhaal van Mariam en Laila, twee vrouwen wier levens op toevallige wijze met elkaar verstrengeld raken. Het boek is verdeeld in vier delen.

Deel 1, het leven van Mariam

In deel één wordt het leven van Mariam beschreven. Zij is de onechte dochter van een rijke man in Herat, een 'harami' of bastaard. Haar moeder is een zeer verbitterde vrouw, die nadat ze zwanger raakte van haar baas, door hem een woning of hut werd gegeven buiten de stad, zeer afgelegen, waar ze de rest van haar leven met haar dochter zal doorbrengen. Khalil, de vader van Mariam, komt haar wekelijks bezoeken en Mariam aanbidt hem ondanks de waarschuwingen van haar moeder. Wanneer Mariam voor haar vijftiende verjaardag de rest van haar vaders familie wil ontmoeten (zijn drie vrouwen en tien kinderen) laat hij het afweten. Mariam gaat naar zijn huis en wordt daar wreed de deur gewezen, wanneer ze thuiskomt blijkt haar moeder zelfmoord te hebben gepleegd. Om van haar af te zijn huwelijkt Khalil haar snel uit aan een veel oudere man uit Kabul, de weduwnaar Rasheed. Rasheed neemt haar mee naar Kabul, laat haar een burqa dragen en is aanvankelijk redelijk vriendelijk tegen haar. Na een aantal miskramen echter wordt hij steeds wreder. De enige taak die Mariam zou moeten vervullen, namelijk hem de vader van een zoon maken, heeft Mariam niet kunnen waarmaken.

Deel 2, het leven van Laila

Deel twee beschrijft het leven van Laila. Laila en Mariam wonen in dezelfde buurt, maar doordat Mariam door haar man geïsoleerd wordt en Mariam bovendien een stuk ouder is, leren de twee elkaar nauwelijks kennen. Laila groeit op in een middenklasse gezin. Haar vader is een progressieve man die alles investeert in de studie van zijn dochter. De tragedie heeft ook in deze familie toegeslagen, de twee oudere broers van Laila, Ahmed en Noor, zijn als mujaheddin (strijders in de jihad tegen het door de Sovjets gesteunde regime) naar het platteland getrokken. De moeder van Laila is hier zo van ondersteboven dat ze aan voortdurende depressies lijdt. Wanneer na jaren de boodschap komt dat beide jongens zijn overleden glijdt ze verder af in een psychische afgrond. Een buurjongen, Tariq, is het lichtpunt in het leven van Laila. De twee zijn altijd samen, zelfs wanneer ze tieners zijn, wat al snel lijdt tot roddelpraatjes in de buurt. Met de val van het regime en de intocht van de mujaheddin in Kabul leeft de moeder van Laila weer op. De mujaheddin gaan echter de strijd onderling aan en Kabul wordt het strijdtoneel van de verschillende partijen. Veel mensen vertrekken naar het buurland Pakistan, zo ook Tariq en zijn ouders. Op de vooravond van hun vertrek vrijen Laila en Tariq voor het eerst met elkaar. Na enkele weken besluit ook de familie van Laila te vertrekken. Hun huis wordt echter getroffen door een bom en de ouders van Laila overlijden. Zijzelf wordt, gewond en wel, in huis genomen door Rasheed, de buurman.

Deel 3, Laila en Mariam

In deel drie krijgen Laila en Mariam op onverwachte wijze met elkaar te maken. Een man komt vertellen dat Tariq in Pakistan is overleden. Wanneer Rasheed vervolgens Laila een huwelijksaanzoek doet kan ze nauwelijks iets anders doen dan daar mee instemmen, vooral ook omdat ze ontdekt heeft dat ze zwanger is. Ze besluit Rasheed te laten denken dat het kind van hem is. Mariam is woedend, het enige wat ze heeft, haar huwelijk, wordt nu ook nog minder waard door het feit dat ze een tweede vrouw in haar huis moet dulden. Een vrouw die jonger, mooier en beter opgeleid is dan zijzelf. Rasheed probeert de tweedracht tussen de vrouwen nog te vergroten. Na de geboorte van een dochter, Aziza, is Rasheed opnieuw teleurgesteld, weer geen zoon. Laila is echter dolgelukkig met haar meisje. Na een ruzie waarbij Laila Mariam te hulp komt en Mariam die Aziza eindelijk meisjes-kleren geeft, ontdekken de twee vrouwen dat ze het eigenlijk heel goed met elkaar kunnen vinden. Nadat ze samen proberen te ontsnappen naar Pakistan, koelt Rasheed zijn woede op hen beide. Inmiddels is de Taliban aan de macht gekomen in Afghanistan, wat de positie van vrouwen in het land nog verder verslechtert. Wanneer Laila haar tweede baby met een keizersnee ter wereld moet brengen gebeurt dit in het enige vrouwen-ziekenhuis van de stad zonder verdoving. Eindelijk heeft Rasheed nu zijn zoon, Zalmai.

De armoede in het land neemt toe. Rasheed verliest zijn baan en uiteindelijk besluit hij Aziza in een weeshuis te plaatsen. Dit tot afgrijzen van Laila, Mariam en Aziza zelf. Op een dag komt onverwachts de doodgewaande Tariq opdagen, hij bezoekt Laila en Zalmai verklapt dit aan zijn vader. Rasheed gaat helemaal door het lint, ook omdat hij altijd al heeft vermoed dat Aziza niet zijn dochter was. De ruzie loopt zo uit de hand dat Mariam vreest voor het leven van Laila. Ze haalt een bijl en slaat Rasheed dood. Beide vrouwen zijn totaal in paniek. Uiteindelijk besluit Mariam zichzelf aan te geven en zo het leven van Laila te redden. Zij krijgt hiervoor de doodstraf, ophanging in het voetbalstadion in Kabul.

Deel 4, vlucht naar Pakistan

In deel vier vlucht Laila met haar kinderen en Tariq naar Pakistan, waar ze een nieuw leven opbouwen samen. Wanneer het Taliban-regime zijn greep op Afghanistan verliest besluiten ze naar Kabul terug te keren. Laila gaat werken in het weeshuis waar Aziza korte tijd heeft doorgebracht. Wanneer ze opnieuw zwanger raakt besluit ze om de baby als het een meisje is Mariam te noemen, ter nagedachtenis aan een dappere, miskende vrouw.

Mening

Duizend schitterende zonnen is een indringend verhaal. Het geeft een helder beeld van de positie van vrouwen in de lagere en middenklasse van de bevolking in Afghanistan en van de invloed van de verschillende regimes op de positie van vrouwen, met als tragisch dieptepunt de overheersing van de Taliban. Persoonlijk vind ik dit boek beter dan de Vliegeraar, het eerste boek van Khaled Hosseini. Ondanks soms wat sentimentele stukken is het geheel toch geloofwaardig, het Taliban-regime was dusdanig grotesk dat mannen als Rasheed daar eenvoudig van konden profiteren en hun echtgenotes waren daarbij vogelvrij. Dit blijkt ook uit de passage waar Mariam en Laila tijdens hun vlucht worden opgepakt door de politie, "Wat een man doet in zijn eigen huis is een privé-zaak." Een boek als dit brengt opnieuw de positie van vrouwen onder de aandacht. Ook blijkt uit het boek de liefde van Hosseini voor Afghanistan, ondanks alle verschrikkingen. De liefde voor de literatuur en muziek van het land, de verscheidenheid van culturen. Hiermee krijgt de eenzijdige beeldvorming, waarbij alleen de verschrikkingen worden getoond, meer reliëf.

Lees verder

© 2008 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieDe gave van Khaled HosseiniHoe zeer een boek je kan raken besefte ik pas weer toen ik de laatste bladzijde van het boek ´Duizend schitterende zonne…
recensieSchuld en boete in ‘De vliegeraar’Romans kunnen soms een onuitwisbare indruk op je maken. Romans die een verhaal vertellen waarin iedereen zich met de per…
Boekrecensie: En uit de bergen kwam de echo, Khaled HosseinirecensieBoekrecensie: En uit de bergen kwam de echo, Khaled HosseiniEn uit de bergen kwam de echo is het derde boek van Khaled Hosseini. Het boek is anders opgezet dan zijn eerdere boeken.…
Film The Kite RunnerrecensieFilm The Kite RunnerIn 2007 verscheen de film The Kite Runner, gebaseerd op het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Khaled Hossei…
De karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe karakters uit De Vliegeraar van Khaled HosseiniDe vliegeraar (in het Engels The Kite Runner) is het eerste boek van de succesvolle Amerikaans-Afghaanse schrijver Khale…
Bronnen en referenties
  • Duizend schitterende zonnen door Khaled Hosseini

Reageer op het artikel ""Duizend schitterende zonnen" door Khaled Hosseini"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 18-10-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Afghanistan
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!