recensie

Boekrecensie: Iets tussen broer en zus - Karin Giphart

Karin Giphart is een Nederlandse schrijfster en singer-songwriter. Iets tussen broer en zus is haar tweede roman waarin ze wederom over de lesbische liefde schrijft.

Het boek

Inhoud

Het boek is opgesplitst in twee delen. In het eerste deel, Postbode, maken we kennis met Aisling die postbode is in de Amsterdamse Pijp. Als er op haar ronde een nieuwe klante verschijnt, is ze op slag stapelverliefd. Tot haar grote vreugde toont de vrouw ook interesse in haar en al snel belanden de twee in bed. Aisling is in de wolken, totdat haar grote broer, die ze amper ziet sinds hij naar Ierland is verhuisd en waarmee ze al heel haar leven een moeilijke relatie heeft, in the picture komt.

In het tweede deel, Dun Aengus, zijn we drie jaar later en brengt Aisling een bezoekje aan haar broer en zijn vriendin op Aran, het Ierse eilandje waar het koppel een nieuw optrekje heeft gekocht. Tijdens haar trip naar het eiland ontmoet ze verschillende interessante mensen die herinneringen van de afgelopen jaren naar boven brengen. Eenmaal op Aran aangekomen, vertrekt haar broer onverwacht een week naar Dublin voor zijn werk zodat Aisling alleen achterblijft met zijn vriendin.

Beoordeling

Karin Giphart slaagt er in om moeiteloos van het heden naar het verleden te kuieren en terug: hoewel je constant van het heden naar het verleden wordt gesleurd, heb ik dit nooit als vervelend of storend ervaren. Integendeel, de overgangen gebeuren zo subtiel en lijken zo vanzelfsprekend dat het bijna niet opvalt.
Het boek is vlot geschreven, de liefde van de schrijfster voor het Keltische Ierland en zijn tradities zijn subtiel verweven in het verhaal. Het boek is geschreven in de ik-persoon, vanuit het oogpunt van Aisling, wat er voor zorgt dat we maar een beperkte kijk krijgen op sommige personages. Karin Giphart hanteert korte, afgebroken zinnen, wat doet denken aan de staccato in de muziek. Opvallend is het veelvuldig gebruik van Engelse woorden; sommige conversaties in Ierland worden zelfs volledig in het Engels opgenomen in het boek.
Het verhaal beperkt zich tot feiten en gevoelens, er zijn maar weinig beschrijvingen van de omgeving en personages; persoonlijk vind ik dit niet erg aangezien het je verbeelding prikkelt.
Eén van de pluspunten van het verhaal vind ik dat beide zijden van de homoseksualiteit worden uitgediept: Aisling is dan wel overtuigd lesbienne, haar love interest durft het aan zichzelf, en voornamelijk haar ouders, niet toe te geven.
Hoewel het boek 185 pagina's bevat, gaat het nooit vervelen en heb ik het met plezier en in één ruk uitgelezen. Een aanrader voor wie eens iets anders wil lezen dan de gekende thema's.

De schrijfster

Karin Giphart is de dochter van Wijnie Jabaaij, lid van de Tweede Kamer voor de PvdA van 1977 tot 1989, en Rob Giphart, een huisvestigingsambtenaar. Ze is de jongere zus van schrijver Ronald Giphart. Ze heeft een zoon en een dochter. Rond haar dertigste kwam ze tot het besef dat ze lesbisch is en sindsdien maakt ze er geen geheim meer van: zowel haar debuutroman uit 2005, Maak me blij, als Iets tussen broer en zus bevatten ettelijke lesbische scènes.
© 2008 - 2020 Lilkim, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hoe weet je of je lesbisch bent? Ben ik lesbisch of niet?Wanneer je je als vrouw aangetrokken voelt tot andere meisjes of vrouwen, kan het zijn dat je lesbisch bent. Maar missch…
Schrijfster Karin AlvtegenSchrijfster Karin AlvtegenWie is de Zweedse Karin Alvtegen? Zij is schrijfster van misdaadromans en het achternichtje van Astrid Lindgren. Ze heef…
Giph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph (Ronald Giphart), uitgebreid boekverslagGiph is een boek geschreven door Ronald Giphart. In dit boekverslag beschrijf ik een aantal belangrijke aspecten van het…
Ik kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumIk kan in het donker zien, een thriller van Karin FossumKarin Fossum is een bekende Noorse schrijfster die al een mooi reportoire op haar naam heeft staan. Ze begon al op heel…

Boekbespreking "Leven aan de onderkant" van T. DalrymplerecensieBoekbespreking "Leven aan de onderkant" van T. DalrympleTheodore Dalrymple schreef het boek: "Leven aan de onderkant" "Het systeem dat de onderklasse in stand houdt". De auteur…
recensie"De ontdekking van de hemel" door Harry MulischToen dit boek in 1992 uitkwam zorgde het voor een hype onder Nederlandse lezers. Die vervolgens erg verdeeld waren, was…
Bronnen en referenties
  • www.karingiphart.nl

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Iets tussen broer en zus - Karin Giphart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Lilkim
Gepubliceerd: 05-04-2008
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!