recensie

Boekrecensie: Ander Nieuws deel 1 door Janneke Monshouwer

Boekrecensie: Ander Nieuws deel 1 door Janneke Monshouwer Iedere dag kijken een paar miljoen mensen het journaal, lezen de krant of volgen zekere media. De ontvangen berichten zorgen ervoor dat wij een zeker beeld van de wereld krijgen. Essentieel hierbij is dat in het journaal altijd de waarheid, dan wel het meest reële verhaal wordt verteld. Janneke Monshouwer heeft jarenlang voor de tv en journalistiek gewerkt en weet hoe het er achter de schermen met informatie aan toe gaat. Maar wat als het journaal bewust specifieke informatie verzwijgt of dat het nieuws wordt verdraaid, om ons een onjuist wereldbeeld te laten geloven! Het boek “Ander Nieuws, Wat het Journaal niet uitzond (deel 1)” gaat hierop in, waarbij Monshouwer het wereldnieuws van de recente geschiedenis opnieuw belicht en misstanden omtrent de berichtgeving tracht aan te tonen.

Ander Nieuws deel 1


Boekgegevens

  • Auteur: Janneke Monshouwer
  • Titel: Ander Nieuws
  • Ondertitel: Wat het Journaal niet uitzond, Deel 1
  • Aantal pagina’s: 617 conform 2e, herziene druk januari 2016
  • Uitgeverij: Stichting Viva Pachamama
  • Jaar van verschijning 1e druk: 2014
  • ISBN/EAN: 978-90-822571-0-6

Wie is Janneke Monshouwer?

Janneke Monshouwer is geboren en getogen in Hilversum en zij heeft vijfentwintig jaar bij de tv gewerkt. In eerste instantie drie jaar bij de NTS als productiemedewerkster en vervolgens als freelance invalster bij de NOS. Aanvullend heeft Monshouwer meegewerkt aan het maken van films en documentaires, waarbij zij continu in aanraking kwam met de laatste nieuwsfeiten. Via die weg heeft zij altijd een unieke kijk gehad in de keuken van het journaal. Zeker het feit dat zekere nieuwsfeiten ongecontroleerd voor waar werden aangenomen, heeft haar over het nieuws en de betrouwbaarheid daarvan aan het denken gezet. Wat wordt in “Ander Nieuws, Wat het Journaal niet uitzond, deel 1” behandeld?

Rode draad Ander Nieuws deel 1

De krant en het journaal berichten ons over wat er allemaal in de wereld speelt. Ons wereldbeeld wordt via die weg voor een belangrijk deel bepaald. Maar wat er wordt weergegeven, dat moet dan wel de waarheid zijn! Wat als het journaal zekere berichtgeving van grote persbureaus zoals ANP, UPI, AP of Reuters klakkeloos zonder enige check overneemt of nieuws onvolledig, aangepast of juist niet laat zien? Klopt het wereldbeeld dat wij ervaren dan nog wel met de werkelijkheid en is het eerder zo dat op de achtergrond grote mate van manipulatie op het nieuws van toepassing is. Is dus alles in de media wel waar? Monshouwer heeft getracht hierop antwoord te geven door berichten uit het nieuws (recente geschiedenis) nader te belichten.

Welke onderwerpen komen zoal aan bod?

Het boek gaat in hoe het nieuws is verdraaid en waarom dat vermoedelijk is gedaan. Er komen uiteenlopende onderwerpen aanbod, zoals kindermisbruik, de Bush-familie, Safari-club en andere “geheime” op de achtergrond werkzame organisaties, CIA van Allen Dulles, uiteenlopende oorlogen (Vietnam, Afghanistan, Irak), de Decembermoorden, 9-11, geopolitieke strategieën en de moord van Kennedy. Dit is een beperkte handgreep uit de vele onderwerpen, waarbij de media en/of journaal tot op zekere hoogte zijn gemanipuleerd. Hierbij twee korte voorbeelden.

JFK

Op 22 november 1963 is de vijfendertigste president van Amerika John F. Kennedy in Dallas neergeschoten en is daaraan overleden. De officiële verklaring is nog steeds dat Lee Harvey Oswald alleen handelde en JFK heeft vermoord. Desalniettemin werd ook Oswald snel daarna door Jack Ruby omgebracht en kon de werkelijke waarheid niet worden achterhaald. Monshouwer haalt onderbouwde redenen aan welke op de moord van JFK een compleet ander daglicht laten schijnen. ”Het lijkt dat Kennedy “de macht achter de VS en het financiële systeem” getart heeft en hij dit met de dood moest bekopen” (pag.25). Alhoewel de werkelijke reden hierachter mogelijk nooit bekend wordt, laat het boek duidelijk een ander verhaal zien in tegenstelling met wat er via de media is verspreid.

CIA

Het is overduidelijk dat Amerika decennia lang reeds het wereldbeeld heeft bepaald, door overal in te grijpen om zo energie- en oliebelangen veilig te stellen. Daartoe worden “valse vlag” en “verdeel en heers” technieken toegepast, waarbij het via de media lijkt dat het land niet de veroorzaker ervan is. Via een geheime afdeling van de CIA worden de plannen van een kleine groep - onder ander vertegenwoordigd in de Council of Foreign Relations - wereldwijd tot uitvoer gebracht. Politici zoals Hillary Clinton beweren dan bijvoorbeeld dat Poetin geopolitieke plannen heeft voor een Eurasië, terwijl de VS dergelijke plannen zelf nastreven. ”Hier verwijt Hillary Clinton Poetin wat de VS zelf al bijna 70 jaar doet…” (pag.378). Daarnaast geldt dat de CIA middels geld en sponsoring de media beïnvloedt, zodanig dat zekere berichten volop in het nieuws komen of ander nieuws niet wordt vertoond.

Referenties, bronnen en illustraties

In de teksten wordt volop naar referenties en andere boeken verwezen. Bovendien wordt van veel bronnen gebruikgemaakt, waardoor de correctheid van het betoog goed kan worden gemaatstaafd. Jammer genoeg staan de bronnen in een lange lijst na een tekst, zonder dat in die tekst naar de bron wordt verwezen. Men kan dus feitelijk niet zien welke bron voor welke paragraaf is gebruikt. Bij de tekst staan volop afbeeldingen van personen, boeken en/ of vlaggen, zodat het verhaal danwel zekere personen gemakkelijk worden herkend. Uiteenlopende personen of organisaties passeren geregeld de revue, zodat er een zekere rode draad eveneens via de “machthebbers” tevoorschijn komt.

Algehele indruk

Ander Nieuws is een verzameling nieuwsfeiten verweven met persoonlijke inzichten van de schrijfster. Het boek is enigszins op een hak op de tak manier geschreven, waarbij het voor de lezer af en toe onduidelijk is waar het verhaal heen gaat. Bovendien zijn sommige hoofdstukken (zoals over Suriname en de Decembermoorden) lastig om doorheen te komen. Dit gezegd hebbende, is het boek een nuttig naslagwerk. Heeft men het eenmaal uitgelezen, dan heeft men zeker wel de indruk dat het Journaal niet altijd de werkelijkheid of realiteit uitzendt of heeft uitgezonden en dat de geschiedenisboekjes mogelijk niet geheel kloppen. Daartoe wordt het betoog afdoende middels controleerbare bronnen onderbouwd. Bovendien toont het boek ook aan dat nieuws uitvoerig als “grote PR voor oorlog” wordt ingezet. Het kan de lezer verrassend genoeg de ogen doen openen, omtrent het nieuws en hoe de wereldgeschiedenis op een onterechte manier is weergegeven. Bovendien geeft het aanleiding om bij berichten in het huidige nieuws ook andere (buitenlandse) bronnen na te gaan, om zo zelf het nieuws (journaal of kranten) te verifiëren. Vanuit die optiek is Ander Nieuws een aanrader, omdat men na het lezen op een andere manier naar de huidige wereld zal kijken.

Meer informatie over dit boek kunt u eveneens op Ander Nieuws vinden. Aanvullend kunt u aldaar het boek rechtstreeks bestellen. Ander Nieuws zal door een deel 2 en 3 worden opgevolgd.
© 2016 - 2020 Geinformeerd, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Spaans, Duits, Engels & Frans journaal kijken, Waar kan dat?Spaans, Duits, Engels & Frans journaal kijken, Waar kan dat?Wanneer je het vak Frans, Duits, Engels of Spaans volgt op de middelbare school, en wanneer je hier moeite mee hebt, zou…
recensieBoekrecensie: Het Amerika van president Obama - Willem LustHet boek 'Het Amerika van president Obama' geeft de belevenissen weer van correspondent Willem Lust terwijl hij de aanlo…
Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Nieuws: wat haalt wel of niet de krant?Wat is nieuws en wat niet? Wie beslist wat belangrijk genoeg is? In de journalistiek is niet één iemand die het bepaalt,…
Journalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagJournalistiek: Het nieuwsverhaal en het verslagAls het op nieuws aankomt, zijn er verschillende genres. In dit artikel worden de kenmerken van het nieuwsverhaal en het…

Puc de Magiër - fantasyboeken geschreven door Raymond FeistPuc de Magiër - fantasyboeken geschreven door Raymond FeistDe Amerikaanse schrijver Raymond Feist is vooral bekend onder de vele Fantasy-lezers die Nederland rijk is. Zijn grootst…
Boekrecensie: Kikker en het vogeltje, kinderboekje over doodrecensieBoekrecensie: Kikker en het vogeltje, kinderboekje over doodHet is niet eenvoudig om met hele jonge kinderen te praten over de dood. Kikker en het vogeltje is een laagdrempelig boe…
Bronnen en referenties
  • https://irmaschiffers2014.wordpress.com/2015/12/15/in-gesprek-met-journalist-janneke-monshouwer-ander-nieuws/
  • http://www.jannekemonshouwer.nl/
  • http://www.andernieuws.eu/

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Ander Nieuws deel 1 door Janneke Monshouwer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Geinformeerd
Laatste update: 04-06-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 3
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!