recensie

Richard Yates - Een goede school: recensie

Richard Yates - Een goede school: recensie Een van de geliefkoosde thema’s van schrijvers is hun eigen jeugd. Velen worden ooit wel eens geconfronteerd met een melancholisch gevoel voor datgene wat onherroepelijk voorbij is. Soms zorgt deze heimwee voor schitterende literatuur, soms blijft de lezer achter met een onvoldaan gevoel van middelmatigheid. Dat laatste is helaas het geval met 'Een goede school' van Richard Yates, waarin de schrijver zijn jaren op een kostschool in Engeland beschrijft.

Inhoudsopgave


Basisgegevens van het boek

  • Auteur: Richard Yates
  • Titel: Een goede school
  • Uitgeverij: De Arbeiderspers
  • Jaar van uitgave: 2015
  • ISBN 9789029589727

Richard Yates

Richard Yates (1927-1992) is, op het verfilmde Revolutionary Road na, een in Europa vrij onbekende schrijver. Zijn oeuvre beperkt zich tot zeven romans en een groot aantal verhalen (2015). Een goede school verscheen voor het eerst in 1978, de Nederlandse vertaling liet op zich wachten tot voorjaar 2015.

William Grove en andere personages

William Grove is leerling van Dorset Academy, een van de vele luxueuze internaten in de Verenigde Staten. Grove is “de stomste van de klas” en vraagt zich als zoveel pubers af “hoe hij de rest van zijn leven moet doorkomen.” Hij probeert zo wanhopig aanvaard te worden dat hij zelfs oefent op het juist leren roken. Op Dorset rolt hij na het winnen van de essaywedstrijd als het ware per ongeluk in het redacteurschap van de schoolkrant. Na alle pesterijen is dit de reddingsboei die hij nodig had om in het internaat te overleven. Het wordt nooit helemaal duidelijk of Yates Grove baseerde op zijn eigen leven, maar uit voor- en nawoord blijken tal van overeenkomsten.

Buiten Grove maken we kennis met een hele parade opvallende bijfiguren, zoals Draper, de gehandicapte leraar chemie; Jean-Paul La Prade, die Frans doceert en ook fluks een verhouding heeft met Drapers vrouw; en Robert Driscoll, de tuchtprefect die ‘paps’ genoemd wil worden. Maar welbeschouwd gaat Een goede school niet over Grove, Draper, La Prade en al die andere personages – dit is een boek over een zeer bijzondere school:

“Robert Driscoll hield zich vaak voor dat Dorset Academy een goede school was, met één zeurend voorbehoud: het zou wat meer op een echte school moeten lijken. En bijna iedereen hier leek dat besef van onechtheid bij zich te dragen – de leraren, de jongens – je zag het aan hun gezicht.”

Suggestieve gedachten

Sinds de in de afgelopen jaren naar boven gekomen pedofilieschandalen zijn internaten in een kwalijke reuk terechtgekomen. Richard Yates’ beschrijving van het leven in een Amerikaans jongensinternaat tijdens de Tweede Wereldoorlog komt dan ook onherroepelijk in deze reuk terecht: suggestieve gedachten van leraars, masturbatie en seksueel getinte grappen worden niets verhullend verhaald. Je plaatst, al dan niet onbewust, alle gebeurtenissen in dit perspectief. Die ranzige, akelige sfeer valt helaas als een dik deken over het hele boek.

Schitterende beschrijvingen

Waar Yates de personages onvoldoende uitwerkt en vaak ook te snel introduceert en weer afvoert, blinkt hij stilistisch uit in zijn prachtig uitgewerkte beschrijvingen, heerlijk trage lectuur, volzinnen die je traag leest en als goede wijn savoureert. Zo is Jean-Paul La Prade niet zo maar “een klootzak”, een man die zonder scrupules een affaire aangaat met de vrouw van een gehandicapte collega, hij is: “Een gespierde, aanmatigende klootzak die in naakte toestand waarschijnlijk gelijkenis vertoonde met een ouderwetse foto van het mannelijk model in het verdomde tekenklasje van een derderangs kunstacademie in Parijs aan het begin van de twintigste eeuw.”

Persoonlijke waardering

Een lezer wilt in een boek meer terugvinden dan woorden en zinnen. Hij wilt met de personages meekijken, meeruiken, meevoelen, meedansen, meeleven … Een personage moet aan je vel blijven kleven, tot je het pas na dagen kunt loslaten. Dat is niet wat Yates met dit boek bereikt – en wellicht was dat ook niet zijn bedoeling. Misschien was dit boek voor Yates maar een ‘tussendoortje’, snel wat herinneringen ophalen of wie weet een trauma van zich afschrijven. Een goede school was dankzij enkele fantastische beschrijvingen geen compleet onaangename lectuur, maar daarmee is ook alles gezegd. Jeugdherinneringen ophalen is fijn, maar deze moeten daarom nog niet altijd aan papier toevertrouwd worden. Soms blijven ze beter hangen in het geheugen, om daar langzaam te vernevelen.
© 2015 - 2020 Jan80, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Oscarwinnaars 2008De Oscarwinnaars 2008De Academy Awards van het jaar 2008. De beste films van dit jaar waren Slumdog millionaire, The curious case of Benjamin…
Richard Tauber, zijn jeugdRichard Tauber, zijn jeugdRichard Tauber maakte al vroeg kennis met het theater. Met een vader als acteur en een moeder die zong bracht hij veel t…
Residentiële werkvorm VlaanderenIemand met een beperking, iemand die afkomstig is uit een POS (problematische opvoedingssituatie) of iemand met een gedr…
Verschillende werkvelden binnen kinderopvangVoor pedagogisch medewerkers kinderopvang zijn er verschillende werkvelden: het kinderdagverblijf, de peuterspeelplaats,…

Olivier Willemsen - Morgen komt Liesbeth: RecensierecensieOlivier Willemsen - Morgen komt Liesbeth: RecensieOlivier Willemsen debuteert met 'Morgen komt Liesbeth', volgens de achterflap een "luguber sprookje". Het boek is inderd…
Recensie: Religieus geweld bij joden, christenen en moslimsrecensieRecensie: Religieus geweld bij joden, christenen en moslimsOorlog in Irak, aanslagen door fundamentalistische moslims in Frankrijk, Duitsland en België, de opmars van Islamitische…
Bronnen en referenties
  • http://www.singeluitgeverijen.nl/auteur/richard-yates/

Reageer op het artikel "Richard Yates - Een goede school: recensie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jan80
Laatste update: Oktober 2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!