InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Vroeger is een ander land
recensie

Recensie: Vroeger is een ander land

Vroeger is een ander land is het indringende boek van de Vlaamse journaliste Catherine Vuylsteke. In haar boek laat ze acht minderjarige alleenstaande vluchtelingen (in Nederland ook wel AMV'ers genoemd) aan het woord. Ze heeft een jaar lang tijd met deze jonge mensen doorgebracht. Jonge mensen die vanuit de hele wereld in België zijn aangespoeld en daar nu op een nieuwe en betere toekomst hopen, maar die hun verleden maar moeilijk kunnen vergeten.

Het boek

  • Titel: Vroeger is een ander land
  • Ondertitel: Acht aangespoelde jonge levens
  • Auteur: Catherine Vuylsteke
  • Uitgeverij: Bezige Bij
  • Jaar van Uitgave: 2011
  • ISBN: 9085422981

Het verhaal

Vuylsteke heeft haar boek in twee delen opgedeeld. Het eerste deel laat de acht jongeren in hun huidige bestaan zien, hun leven in België. In deel twee leer je de achtergrond kennen van elke jongere, de redenen waarom ze vluchten en hoe ze zijn gevlucht. Is het eerste deel al heftig, in het tweede deel is het na elk verhaal opnieuw even op adem komen om je dan weer te verdiepen in het verhaal van de volgende jongere. Vuylsteke laat zeven jongens en één meisje aan het woord. De jongeren zijn afkomstig uit Syrië, Sri Lanka, Marokko, Oekraïne, Ghana, Afghanistan, Guinee en Zuid-Soedan. Ze zijn totaal verschillend, maar hebben elk op heel jonge leeftijd al een groot portie ellende achter de rug: oorlog, verkrachting, de dood van ouders of een leven op straat.

De ouders van Dinesh waren actief bij de Tamil Tijgers en nu wil het regime hem gebruiken om zijn ouders (die waarschijnlijk dood zijn) terug te vinden. Imad ontvlucht zijn leven als wees en straatjongen in Marokko. Raza wordt door zijn familie naar het westen gezonden omdat hij zijn leven in Afghanistan niet veilig is omdat andere broers al slachtoffer zijn geworden van de Taliban. Sabo is een Koerdische jongen, die verstrikt is geraakt in de problemen van zijn familie als Koerden in Syrië. Maryska ontvlucht haar vader die altijd dronken is en haar voortdurend mishandeld en voor haar broertje laat zorgen. En dan is er Benjamin die in Ghana door zijn familie wordt uitgespuwd omdat zijn overleden moeder een bedenkelijke rol zou hebben gespeeld. En Jacob is als kindsoldaat geronseld in het zuiden van Soedan en heeft zoveel geweld gezien en ook zelf veroorzaakt dat hij niet weet hoe hij aan zijn verleden moet ontkomen. Ibrahim wordt in Guinee bijna het slachtoffer van zijn moorddadige vader. Op hun eigen manier proberen ze zich in België aan te passen en een nieuw leven te beginnen, maar het verleden laat hen vaak maar moeilijk met rust.

Mijn mening

Het boek geeft de jonge asielzoekers een gezicht, er wordt een beeld gegeven aan wat vaak alleen maar statistieken zijn. Het aantal alleenstaande minderjarige vreemdelingen groeit, zowel in België als in Nederland. Maar vaak is het helemaal niet zo duidelijk wie er nu achter die getallen zitten. Dat blijkt nog dramatischer te zijn dan je misschien denkt. Want wie logisch nadenkt begrijpt dat jongeren niet zomaar alles achter zich laten om, vaak illegaal of in een instelling, een nieuw leven te beginnen duizenden kilometers van de plek vandaan waar ze geboren zijn.

Het is een boek dat je vanaf het begin bij de keel grijpt, ondanks dat de verhalen gruwelijk zijn lees je toch door. Vuylbeke smukt niets op, maakt dingen niet mooier of spannender dan ze zijn, dat is namelijk niet nodig. De levensverhalen van de jongeren maken diepe indruk. Imad, Maryska, Dinesh, Jacob, Raza, Sabo, Ibrahim en Benjamin zijn jongeren die groot respect verdienen, ondanks het feit dat het misschien niet altijd lieverdjes zijn. Het zijn jonge mensen die zo veel mee hebben gemaakt en toch proberen om door te gaan met hun leven en er het beste van te maken, ondanks de vaak beperkte mogelijkheden omdat ze vanaf het moment dat ze volwassen worden niet meer in België mogen verblijven. Dan wacht hun een leven in de illegaliteit, met alle problemen en gevaren van dien.

Lees verder

© 2015 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alleenstaande Minderjarige AsielzoekersAlleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMV-ers) zijn een steeds groeiende groep binnen de wereld van de asielzoekers.…
Verschil tussen een asielzoeker en vluchtelingVerschil tussen een asielzoeker en vluchtelingDe woorden asielzoeker en vluchteling zijn door de Europese vluchtelingencrisis erg populair. Deze twee termen worden do…
Asielzoekers zijn de oplossing voor onze problemen!mijn kijk opAsielzoekers zijn de oplossing voor onze problemen!Door oorlogen en terrorisme in andere landen is een grote stroom vluchtelingen op gang gekomen, welke in Europa veilighe…
Asielzoekers - de instroom in Nederland en AZCnieuws uitgelichtAsielzoekers - de instroom in Nederland en AZCHet aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt fluctueert sterk. De opvangorganisatie COA noemt zich niet voor niets…
Help de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandHelp de vluchtelingen met VluchtelingenWerk NederlandEr zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest tijdens de vluchtelingencrisis. Tientallen miljoenen mensen wereldw…

Reageer op het artikel "Recensie: Vroeger is een ander land"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 31-03-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Vluchtelingen en Asielzoekers
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!