InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: De Hemelverdiener
recensie

Recensie: De Hemelverdiener

De Hemelverdiener is het verhaal van Hayat, een jongen van Pakistaanse komaf die opgroeit in de Verenigde Staten. Met de komst van 'tante' Mina in het gezin verandert zijn leven. Hayat, die nauwelijks iets van de Islam wist, wordt een gelovige moslim. Zijn liefde voor de Islam is echter sterk verbonden met zijn liefde voor de vrouw die hem over de religie leert, Mina.

Het boek

  • Titel: De Hemelverdiener
  • Oorspronkelijke titel: American Dervish
  • Auteur: Ayad Akhtar
  • Uitgeverij: Cargo
  • Datum van uitgifte: 2012
  • ISBN: 9023471938

Het verhaal

De Hemelverdiener is het verhaal van de jonge Hayat, die opgroeit in een migrantengezin. Zijn ouders zijn afkomstig uit Pakistan en Hayat groeit grotendeels op binnen de Pakistaanse gemeenschap. Zijn moeder, die zeer ongelukkig is met haar leven in de Verenigde Staten en haar zoon voortdurend op het hart drukt niet te worden zoals zijn vader. En dan is er vader, die niet van de vrouwen af kan blijven, te veel drinkt en met grote regelmaat zijn afkeer van de Pakistaanse gemeenschap en de Islam laat blijken.

De komst van Mina, de beste vriendin van zijn moeder, verandert zijn leven. Mina komt bij het gezin wonen en haar invloed op het gezin is groot. Mina is een toegewijde moslim, maar van de spirituele soort. Zij is degene die Hayat de vreugde van de Islam leert kennen. Maar Hayat is ook verliefd op haar, ondanks het feit dat hij pas tien is en die liefde neemt niet af. Mina is haar gewelddadige relatie in Pakistan ontvlucht, samen met haar zoontje Amiran. Op haar eigen wijze probeert Mina de traditie waar ze in geboren is en de religie waar ze van houdt mee te nemen in haar nieuwe leven. Dan wordt ze verliefd op de vriend van de vader van Hayat die joods is. Het feit van een verliefdheid waar ze wat mee wil en het feit dat de man geen moslim is en zelfs geen Pakistaan maakt de beslissing voor Mina erg moeilijk. Maar ze besluit de grote de stap te nemen en met de man van wie ze houdt te trouwen.

Dit is het moment voor Hayat waar hij zijn begrip voor Mina verliest. Hij wil haar voor zichzelf hebben en ziet nu in dat dat nooit gaat lukken. Maar hij besluit om een einde aan die relatie te maken. Hayat zorgt ervoor dat de ouders van Mina, die nog in Pakistan wonen ingelicht worden over het feit dat de aanstaande bruidegom van oorsprong Joods is. Hayat kiest voor een zeer antisemitische visie, die in gaat tegen alles wat zijn ouders en ook Mina hem altijd geleerd hebben. Mina kiest er daarom uiteindelijk voor met een 'geschikte' Pakistaanse man te trouwen, die haar uiteindelijk zwaar mishandelt, maar die ze toch trouw blijft. Hayat krijgt al snel spijt van hetgeen hij zijn geliefde Mina heeft aangedaan, maar kan de feiten niet meer veranderen. Langzaam maar zeker neemt hij steeds meer afstand van zijn religie. Uiteindelijk ontmoet hij tijdens zijn studie een Joods meisje tijdens een college over de Islam en krijgt een relatie met haar. Haar vertelt hij zijn verhaal over zijn relatie met Mina en zijn verraad aan haar.

Mijn mening

De Hemelverdiener is een boek dat makkelijk wegleest en de lezer die onbekend is met de Islam allerlei wetenswaardigheden leert kennen. Het is echter ook een boek wat soms wel heel erg de bekende stereotypen van de Islam tot leven laat komen, met zaken als moslimmannen die hun vrouw mishandelen en de aloverheersende jodenhaat. Dat is jammer, want andere delen van het verhaal zijn veel interessanter en hadden veel beter uitgewerkt kunnen worden, zoals de manier waarop Mina haar religie aanhangt.

Ook het gezinsleven van Hayat is interessant, met een moeder die een gewoonte-moslim is, maar verder weinig met haar religie doet. De vader die zich fel afzet tegen de Islam bij tijd en wijle en zelfs de Koran van zijn zoon verbrandt. Die drie personen, vader, moeder en Mina, die de belangrijksten zijn in het leven van Hayat zijn tevens degenen die heel interessante facetten van de Islam laten zien. Veel boeiender dan het wel heel extreme antisemitisme waaraan Hayat zelf even ten prooi valt. Verder vond ik de raam-vertelling wat overbodig en het feit dat Hayat een joodse vriendin krijgt wat overdone.
© 2015 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Amerikaanse terreurlijstNa de aanslag op 9/11 werd er door de Amerikaanse een lijst opgesteld met terroristische organisaties die door Amerika g…
Wat is Polygamie?Wat is polygamie? Men spreekt van polygamie als iemand, meestal een man, met meerdere partners tegelijk getrouwd is. Doo…
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
recensieRecensie: 'Hemelse golven' door Pearl AbrahamEen hippe, Amerikaanse jongeman en interesse in de islam, homoseksualiteit en de Taliban. Dit zijn in het kort de thema'…
Vliegen met Pakistan International AirlinesVliegen met Pakistan International AirlinesPakistan International Airlines (PIA) is de nationale luchtvaartmaatschappij van Pakistan. Anno 2017 voeren zij ook vluc…

Reageer op het artikel "Recensie: De Hemelverdiener"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 25-02-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!