InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Stallo
recensie

Recensie: Stallo

Stallo is het ongebruikelijke verhaal van de Zweedse auteur Stefan Spjut. Het is te omschrijven als een grimmig sprookje voor volwassenen, met trollen en andere buitenissige wezens. Ook voor wie normaal niet gecharmeerd is van fantasy kan dit boek zeer de moeite waard zijn. Spjut heeft een heel indringende en overtuigende manier van vertellen.

Het boek

  • Titel: Stallo
  • Oorspronkelijke Titel: Stallo
  • Auteur: Stefan Spjut
  • Jaar van Uitgave: 2012
  • Uitgeverij: Cargo
  • ISBN: 978 90 234 8520 9

Het verhaal

Het verhaal begint in 1978 met de verdwijning van een jonge jongen. De jongen brengt een vakantie met zijn moeder door in het hoge noorden van Zweden. En overal ritselen dingen en voel je dat er iets staat te gebeuren. Dit alles zie je door de ogen van het jongetje. Dan verdwijnt het jongetje en blijft zijn moeder achter, zij weet dat er iets is gebeurd wat de buitenwereld niet zal begrijpen en wordt dan ook afgeschreven als niet goed bij haar hoofd.

Vervolgens brengt het verhaal ons terug naar het heden, waar we Susso ontmoeten. Susso is gefascineerd door een foto van haar grootvader waarop een trol te zien zou zijn. Ze wil meer over trollen weten die het noorden van Zweden en de rest van Scandinavië zouden bevolken. Ze is actief als cryptozoologe, waarbij ze voornamelijk via internet op zoek is naar allerlei afwijkende wezens. Zoals trollen. Dan krijgt ze een telefoontje van een vrouw die een vreemd wezen bij haar huis heeft gezien. Het lukt Sasso om een beeld van het wezentje op foto vast te leggen en ze staat voor een raadsel. Wanneer de kleinzoon van de vrouw vervolgens verdwijnt, lijkt er meer aan de hand te zijn.

Naast het verhaal van Susso, ontmoeten we de familie Holmbom. Dit is de familie die in direct contact staat met de trollen, de Stallo's. We leren zowel de familie als de trollen langzaam beter kennen. En dat levert soms huiveringwekkende beelden op. De trollen blijken regelmatig gewelddadige wezens te zijn. En het blijkt dat ze van gedaante kunnen wisselen. Ze kunnen van trol naar dier veranderen en dat is de reden dat ze vrijwel onopgemerkt zijn gebleven. De familie Holmbom leeft samen met enkele gewelddadige trollen, die gekalmeerd moeten worden. Dit blijkt alleen te kunnen met behulp van een kind. Een mensenkind heeft een positieve invloed op de trollen. En daarom moet er, opnieuw zoals al snel blijkt, een kind ontvoerd worden. En dat wordt het jongetje waar Susso via zijn oma mee kennismaakt.

Wat volgt is een jacht op het jongetje, waarbij Susso, haar moeder en haar ex-vriend langzaam maar zeker achter de waarheid van het bestaan van trollen komen. En ze er ook enkele ontmoeten.

Mijn mening

Stallo is een boek dat in elk opzicht de moeite waard is. Het is een verhaal waarbij je wilt weten wat er precies gaande is. Spjut beschrijft het Zweedse landschap op prachtige wijze en duikt ook in de levens van zijn hoofdpersonen. Zowel van Susso en haar directe familie, als in het wel en vooral ook wee van de familie Holmbom. Wat het boek zo de moeite waard maakt is het samenkomen van een hele gewone bekende wereld, met een fantasiewereld. Beiden gaan perfect samen bij Spjut. Daarnaast zijn zijn trollen bijna net mensen, met goede en slechte trekken, met sympathieke karakters en akelige figuren. De manier waarop de sommeltjes gedachten in iemands hoofd weten te plaatsen is prachtig bedacht. Het enige punt van kritiek zou kunnen zijn dat het soms wat te langdradig is. En het einde was voor mij persoonlijk ook niet heel bevredigend. Ik bleef achter met een gevoel dat ik nog veel meer over de Stallo's had willen weten.
© 2015 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Fairyland Santaworld: Welkom in de wereld van de kerstmanWelkom in Fairyland Santaworld.... De wereld van de kerstman. Dit park is vooral speciaal omdat hier de kerstman woont e…
De Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsDe Mercedes Thompson boeken van Patricia BriggsPatricia Briggs is een New York Times bestseller auteur, die in Amerika ontzettend veel populariteit en bekendheid. Haar…
recensieBoekrecensie: Profeet van de duivel - Adrian Stone“Profeet van de duivel” is een fantasy roman geschreven door de Nederlandstalige auteur, Adrian Stone. Een andere wereld…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
Trol - een mythisch wezen en een internetpesterTrol - een mythisch wezen en een internetpesterEen trol vertegenwoordigt verschillende begrippen, waarvan het mythologisch wezen de meest bekende is. Je komt ze tegen…

Reageer op het artikel "Recensie: Stallo"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 02-02-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!