InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Kinderen van de Hemel
recensie

Recensie: Kinderen van de Hemel

Kinderen van de hemel is het opzienbarende verhaal van drie zussen, die opgroeien in een sekte en daar vanaf hun vroegste jeugd misbruikt en mishandeld worden. Na jaren van misbruik nemen ze, elk op haar eigen manier, de beslissing om uit de sekte te stappen en zich uit te spreken tegen de praktijken die plaatsvinden bij deze beweging.

Het Boek

  • Titel: Kinderen van de hemel
  • Oorspronkelijke Titel: Not without my sister
  • Auteur: Celeste & Kristina Jones en Juliana Buhring
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Jaar van Uitgifte: 2008
  • ISBN: 9789044320701

Het Verhaal

Kinderen van de hemel begint aan het einde van de jaren zestig. David Berg, zoon van bekende evangeliste van de Christian Missionary Alliance, begint in het zuiden van Californië volgelingen te verzamelen onder de daar aanwezige hippies. Hij krijgt al snel steeds meer volgelingen en overal in de Verenigde Staten worden leefgemeenschappen gesticht. Dit is het begin van de sekte die bekend wordt onder de naam Children of God, de kinderen van God. Later werd deze naam omgedoopt in Family of Love of kortweg de Family. David Berg ziet zichzelf als een profeet en zijn vrouw wordt bekend als Maria. De doctrines van de sekte zijn hevig gebaseerd op seks. Vrije seks tussen leden onderling en ook wordt seks gebruikt om nieuwe leden te werven, het zogenaamde ef-effen, flirty fishing.

Christopher Jones is de vader van de drie auteurs en hij sluit zich in 1973 aan bij de sekte. Hij geeft zich volledig over aan de sekte. Daar ontmoet hij ook zijn eerste vrouw Rebecca Jones met wie hij drie kinderen krijgt, waaronder Celeste en Kristina. Rebecca was nog jong toen ze lid werd van de sekte en stapt er later ook uit, dit in tegenstelling tot Christopher. Jones krijgt later een relatie met Serena Buhring, met wie hij ook drie kinderen krijgt, waaronder Juliana. De drie meisjes groeien grotendeels op zonder hun ouders en ook zonder elkaar. Binnen de Family is het heel normaal wanneer iemand anders de zorg voor andermans kinderen op zich neemt. De kinderen groeien dus allemaal op met het gevoel door hun ouders in de steek gelaten te zijn. De ouders krijgen weinig keuze van de leiding van de sekte en zijn zo totaal gehersenspoeld dat ze ook niet in verzet komen tegen de regels die hen worden opgelegd. Vanaf hun derde jaar moeten de meisjes al seksuele handelingen verrichten. Zowel met andere kinderen als ook met volwassenen. De sekte volgt de Wet van de Liefde, God is liefde en liefde staat voor seks. Leeftijd is hierbij geen bezwaar, wat voor veel volwassenen betekent dat ze zich vrij kunnen vergrijpen aan kinderen. En omdat voorhoedsmiddelen verboden zijn, zijn er meer dan genoeg kinderen waaraan men zich vergrijpen kan. Het is deze tweede generatie van sekteleden die het heel hevig te verduren heeft gehad.

De sekte krijgt al snel een slechte reputatie, waardoor de groepen zich voortdurend verplaatsen. De meisjes trekken van land naar land: Griekenland, India, Sri Lanka, de Filipijnen, Japan en ook Oeganda passeren de revue. Maar waar ze ook zijn hebben ze nauwelijks contact met de buitenwereld. Hun educatie bestaat uit het leren van de brieven die hun profeet Mo schrijft, de zogenaamde Mo-brieven. De kinderen wordt ingeprent dat de buitenwereld slecht en verdorven is, ze mogen niets te maken hebben met het Systeem. Het is Kristina die zich het eerste van de sekte weet los te maken. Daarna volgt Celeste en als laatste Juliana. Alle meisjes voelen zich vooral door hun vader in de steek gelaten. Hij weigert in te zien dat zijn dochters zijn misbruikt en wanneer hij dat toch schoorvoetend toegeeft kan hij niet de schuld bij de leiding van de sekte leggen. Wanneer een van zijn dochters, Davida, overlijdt ondermeer door drugsgebruik legt hij de schuld buiten zichzelf. Het meisje is niet in de sekte opgegroeid, maar heeft altijd geleden onder de afwezigheid van haar vader. Net zoals de drie schrijfsters.

Mijn Mening

Het thema van het boek is heel interessant. Hoe het mogelijk is dat ouders zich aansluiten bij een sekte die hun kinderen op dusdanige wijze misbruikt is gruwelijk maar ook interessant om te lezen. Voortdurend heb je als lezer het gevoel dat je de ouders bij de haren wilt slepen om ze zich om hun kinderen te laten bekommeren. Het boek geeft een goed inzicht in het leven binnen de sekte en hoe mensen zo worden afgescheiden van de echte wereld dat ze zich overgeven aan de leiding. Dat is allemaal te begrijpen totdat het bij het misbruik van hun kinderen komt. Hoe Christopher Jones en Serena Buhring vast blijven houden aan het leven in de sekte is een totaal raadsel. In dit opzicht vond ik het boek echter interessant. Helaas vond ik de manier waarop het geschreven was niet altijd even boeiend. Soms moest ik mezelf echt dwingen om verder te lezen. Dat iemand een interessant verhaal heeft wil uiteraard niet zeggen dat hij/zij ook een goede schrijver is. Dat is dus wel een gemis. Maar niettemin vertellen de drie vrouwen een verhaal dat het vertellen meer dan waard is en vind ik het moedig van ze dat ze op deze manier hun verhaal hebben willen vertellen om andere mensen te waarschuwen. Al met al dus toch een aanrader.
© 2015 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Misbruik van kinderen door andere kinderenMisbruik van kinderen door andere kinderenKinderen die door andere kinderen worden misbruikt. Hoe kan dat? In 2010 werd Nederland opgeschrikt door een kindermisbr…
De Warren Jeffs sekteIn Eldorado, in West- Texas vind je de ranch van de FLDS. De letters FLDS staan voor Fundamentalist church of Jezus Chri…
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Seksueel misbruikt... en dan?Seksueel misbruik is een heel ingrijpende gebeurtenis. Het verscheurt je vanbinnen en het is een lang zwaar proces om de…
Seksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten op het werkSeksuele intimidatie en ongewenste intimiteiten komen voor in alle grotere organisaties. Werkgevers zijn wettelijk verpl…

Reageer op het artikel "Recensie: Kinderen van de Hemel"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 28-01-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!