InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Eindelijk leef ik echt!
recensie

Recensie: Eindelijk leef ik echt!

Eindelijk leef ik echt! is het verhaal van Joey Yoon, die is als klein meisje geadopteerd wordt. Als zesjarige laat ze Korea achter zich en komt naar Nederland, zonder dat ze weet wat haar te wachten staat. Dit zal haar voor altijd tekenen. Joey blijft een groot deel van haar leven tussen Korea en Nederland zweven en dat is een belangrijke reden waardoor ze boulimia ontwikkelt, een ziekte waar ze een lang gevecht mee aangaat.

Het boek

  • Titel: Eindelijk Leef Ik Echt!
  • Auteur: Joey Yoon
  • Uitgeverij: Aspekt
  • Jaar van uitgave: 2004
  • ISBN: 9789059113701

Het verhaal

Eindelijk leef ik echt! is het aangrijpende levensverhaal van Joey Yoon. Joey wordt geboren in een arme wijk van Seoul en wanneer haar ouders gaan scheiden komt het meisje bij haar grootouders van moeders kant terecht. Ondanks de scheiding is Joey een geliefd kind. Maar dan hertrouwt de moeder van Joey en komt de Koreaanse cultuur om de hoek kijken. De nieuwe man van haar moeder accepteert Joey niet, in de Koreaanse cultuur worden kinderen uit eerdere huwelijken niet opgenomen in het gezin. De grootouders van Joey zijn te oud en ook haar vader is inmiddels hertrouwt. De familie besluit om het meisje te laten adopteren, een procedure die op dat moment in Zuid-Korea niet ongebruikelijk was. Joey wordt echter niets verteld, op haar zesde wordt ze op het vliegveld gezet in de veronderstelling dat ze voor twee weken op vakantie gaat. De schok is dan ook bijna onvoorstelbaar wanneer ze opgenomen wordt in een Nederlands gezin waar al een ander meisje woont, de echte dochter van de ouders. Joey past zich snel aan, doet het uitstekend op school maar voelt zich nooit echt thuis. Ook omdat haar vader haar fysiek mishandelt, daarnaast heeft ze het gevoel dat haar moeder meer van haar echte dochter houdt. Langzaam ontwikkelt ze een eetstoornis, het begint met hardlopen en gezond eten, dan met steeds minder eten.

Wanneer Joey zestien is gaat het hele gezin naar Korea, om daar haar familie te ontmoeten. Het is een eye-opener voor Joey, opeens ziet ze mensen die er net zo uitzien als haar, met wie ze zich verwant voelt. Ze besluit om terug te keren naar Korea, omdat ze denkt dat ze daar wel geaccepteerd zal worden. De periode in Korea is echter dramatisch. Joey komt terecht in een vicieuze cirkel van eten en braken, waarbij ze vaak alle andere dingen uit het oog verliest. Ze kan geen contacten onderhouden, omdat haar hele leven gericht is op eten en braken. Ze gaat studeren, ze geeft Engelse lessen, maar uiteindelijk moet alles wijken voor haar boulimia. Ze besluit terug te gaan naar Nederland, waar haar moeder haar onder haar hoede neemt.

Wanneer Joey haar moeder vertelt over het feit dat haar vader haar jarenlang heeft mishandelt is dat voor haar moeder een gruwelijke ontdekking. Joey ontdekt echter wel dat haar moeder wel degelijk net zoveel van haar houdt als van haar zus. Ze zoekt hulp, maar voortdurend valt ze toch weer terug in haar ziekte. Na heel veel moeite en pijn lukt het haar toch om haar ziekte achter zich te laten en gaat ze zichzelf waarderen als de sterke persoon die ze is.

Mijn mening

Het verhaal van Joey is om diverse redenen zeer boeiend. Op de eerste plaats geeft het een goed inzicht in de ziekte die boulimia is. Daarnaast gaat het in op de moeilijkheden die iemand die geadopteerd is kan ondervinden. Het feit dat Joey zich nergens echt thuisvoelt, niet in Korea en niet in Nederland komt heel goed uit de verf en ook de dingen die dat met haar doet. Ook haar ziekte beschrijft ze op een duidelijke manier, zonder dat het daarbij bizar overkomt. Ondanks alle dingen die Joey meemaakt blijft de verteltrand heel kalm, nooit dramatisch. De manier waarop ze Korea beschrijft is ook mooi, het biedt een inzicht in de maatschappij en ook hoe die zich de afgelopen periode ontwikkeld heeft. Het enige wat ik vreemd was was de manier waarop de tekst op de achterkant van het boek het verhaal aanprijst. Daarbij wordt de vergelijking met Christiane F. gemaakt en dat vind ik persoonlijk totaal niet passend. Hoewel de verslaving misschien een typisch product was van de tijd waarin Christiane leefde en boulimia vooral een probleem in de jaren negentig vind ik de overeenkomsten niet overtuigend. Dat lijkt me vooral een publicitaire stunt om veel lezers te trekken. Als persoonlijkheden vind ik dat Joey en Christiane F. totaal niet vergelijkbaar zijn. Daarbij laat Joey haar problematiek achter zich, terwijl Christiane dat nooit heeft gedaan. Nogal een misser in mijn ogen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koreaanse OorlogEen belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Van 1950 tot 1953 werd er een hevige strijd uit…
WK voetbal 2002Voor het eerst in de geschiedenis werd het WK georganiseerd door 2 landen, en ook nog eens 2 landen buiten de VS of Euro…
De Zuid-Koreaanse bevolkingIn Zuid-Korea woont maar liefst 48% van alle Zuid-Koreanen in de hoofdstad Seoel. Het land bestaat na een uitzondering v…
Eetstoornis NAOEetstoornis NAODe eetstoornis NAO (niet anders omschreven) is de diagnose die gesteld wordt als patiënten niet aan alle criteria van ee…
Signalen van een eetstoornisSommige signalen die een eetstoornis aanduiden worden vaak niet opgemerkt door ouders, vrienden en familie. Tieners kunn…

Reageer op het artikel "Recensie: Eindelijk leef ik echt!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 22-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!