InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: De Geheime Zoon
recensie

Recensie: De Geheime Zoon

De Geheime Zoon is het verhaal van Youssef el Mekki, zoon van een alleenstaande moeder in een sloppenwijk van Casablanca. Youssef komt er achter dat zijn vader nog leeft en een rijke en invloedrijke zakenman is. Dit zet zijn hele leven op zijn kop, met verstrekkende gevolgen. Het leven zal nooit meer zo zijn zoals het was.

Het boek

  • Titel: De Geheime Zoon
  • Oorspronkelijke titel: Secret Son
  • Auteur: Laila Lalami
  • Uitgeverij: Sirene
  • Jaar van uitgave: 2009
  • ISBN: 9789058315052

Het verhaal

Youssef el Mekki groeit op als zoon van een alleenstaande moeder in een sloppenwijk. Hij is een goede student en heeft een vast clubje vrienden. Hoewel zijn moeder het niet breed heeft zorgt ze uitstekend voor hem. Youssef slaagt voor zijn middelbare school en gaat Engels studeren. Hij weet dat hij geen makkelijke toekomst zal hebben, vanwege het feit dat hij afkomstig is uit een arme wijk en omdat de banen in Marokko niet voor het oprapen liggen. Maar Youssef heeft zijn dromen en is vastberaden iets van zijn leven te maken. Dan ontdekt hij op een dag dat zijn vader, van wie hij dacht dat die dood was, nog leeft. Het blijkt om een rijke zakenman te gaan. Het leven staat op zijn kop, Youssef blijkt geboren te zijn als gevolg van een affaire tussen zijn moeder en de rijken en getrouwde Nabil Amrani. Youssef is geschokt, maar wil tegelijkertijd meer over zijn vader weten. Die vader is stomverbaasd wanneer hij op een dag op de stoep staat. Maar Nabil besluit voor zijn zoon te zorgen, hij zorgt voor een luxe appartement, een baan en belooft hem dat hij op termijn kennis zal maken met zijn vrouw en dochter.

Wat Youssef niet weet is dat de relatie tussen Nabil en zijn dochter ernstig verstoord is. Die dochter studeert in de Verenigde Staten en is daar een relatie begonnen met een Amerikaanse man. Voor Nabil reden om woedend op haar te zijn. Rachida, de moeder van Youssef, is geschokt door het feit dat haar zoon zich van haar afkeert, zoals zij het ziet. Rachida is diep gekwetst door zowel Nabil als zijn familie en zij is er van overtuigd dat de liefde van vader voor Youssef van korte duur zal zijn. Daar krijgt ze gelijk in en op een dag wordt Youssef op straat gezet, zowel op zijn werk als bij zijn appartement. Nu keert hij met zijn staart tussen de benen terug naar zijn moeder.

Vanaf dit moment heeft Youssef het gevoel dat zijn leven niet meer op gang komt. Zijn studie heeft hij opgegeven, een baan kan hij niet vinden en bij zijn oude vrienden kan hij moeilijk aansluiting vinden. Hij laat zich voor het karretje van de Partij spannen. De Partij is een fundamentalistisch Islamitische groepering. Youssef wordt beschuldigd van het plegen van een aanslag voor de Partij.

Mijn mening

Hoewel ik sommige delen van het boek absoluut de moeite waard vond bleef ik toch met een onbevredigend gevoel achter nadat ik het boek uit had. De delen die het leven van Youssef als jongeman in zijn eigen wijk beschrijven vind ik aardig. Ook hoe hij contact krijgt met zijn vader vind ik interessant. Maar ik vind het verhaal eigenlijk vooral oppervlakkig, er had zoveel meer in gezeten. Marokko komt wat mij betreft totaal niet tot leven in het verhaal, terwijl de grote verschillen tussen de sloppenwijk en de rijke wijk van Nabil Amrani, de opkomst van de Partij in de sloppenwijk, het leven van de dochter van Amrani in de Verenigde Staten toch genoeg aanknooppunten opleveren. Misschien had ik te hoge verwachtingen over dit boek, maar ik was echt teleurgesteld, ik had gewoon veel meer verwacht. Wie een interessant, boeiend verhaal over een Arabisch land wil lezen kan echt veel betere, spannendere boeken vinden.
© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
Omer Bhatti, een geheime zoon van Michael Jackson?Op 25 juni 2009 is Michael Jackson overleden. Sinds zijn sterven, zijn er veel verhalen rond gegaan. Is hij een natuurli…
Alleenstaande ouderkorting 2012Alleenstaande ouderkorting 2012In 2012 zijn de alleenstaande ouderkorting en de aanvullende alleenstaande ouderkorting samengevoegd tot een heffingskor…
Vernoemen naar familieledenVernoemen naar familieledenVroeger werd er standaard vernoemd. De pasgeborene kreeg een of meerdere namen die al veelvuldig in de familie voorkwame…
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…

Reageer op het artikel "Recensie: De Geheime Zoon"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 22-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!