InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Het einde van de onschuld
recensie

Recensie: Het einde van de onschuld

Het einde van de onschuld is het indringende verhaal over een dochter die ontdekt dat haar vader een pedoseksueel is en schuldig aan de verdwijning en moord op Moira Anderson, een meisje uit hun buurt. Tijdens het verhaal wordt langzaam duidelijk wat voor man de vader van Sandra Brown is geweest en hoe de politie hem voortdurend de hand boven het hoofd hield.

Het boek

  • Titel: Het einde van de onschuld
  • Oorspronkelijke titel: Where There is Evil
  • Auteur: Sandra Brown
  • Uitgeverij: The House of Books
  • Jaar uitgifte: 2008
  • ISBN: 9789044320695

Het verhaal

Het einde van de onschuld is het verhaal van de zoektocht van Sandra Brown naar de verdwijning van Moira Anderson, een meisje uit haar buurt. Het meisje verdween in 1957, toen Sandra zelf pas 8 jaar was. Maar het is een gebeurtenis die haar haar hele leven blijft achtervolgen. Hoe ouder Sandra wordt hoe meer ze in de gaten krijgt dat het gedrag van haar vader niet klopt. Al snel probeert ze uit zijn buurt te blijven en ze zorgt ervoor dat ook haar vriendinnen zo min mogelijk contact met hem hebben. Sommige vriendinnen haken af nadat ze in contact komen met de vader van Sandra. Wanneer Sandra haar moeder aanspreekt op het gedrag van haar vader geeft die niet thuis. Het is een probleem wat in de jaren vijftig overal speelt, kinderen die klagen over seksueel-getinte incidenten worden door volwassenen afgepoeierd, ze liegen of fantaseren, maar kunnen nergens met hun verhalen terecht. Na verloop van tijd verdwijnt de vader van Sandra uit haar leven en ze zoekt ook geen contact meer met hem. Op de dag dat haar grootmoeder van vaderszijde begraven wordt ontmoet Sandra haar vader weer, voor het eerst na vele jaren. Dan doet hij een uitspraak waaruit Sandra afleidt dat haar vader Moira Anderson na haar verdwijning heeft gezien en dat hij waarschijnlijk weet wat er met haar is gebeurd. Dit is het begin van een zoektocht naar het verleden van haar vader.

Sandra komt erachter dat haar vader bekend stond om zijn pedofiele trekjes. Vrijwel iedereen in de omgeving wist er van af. Ook blijkt hij een strafblad te hebben vanwege seksuele contacten met een destijds dertienjarig meisje. Sandra blijkt een beerput open getrokken te hebben en komt er achter dat vrijwel alle meisjes waar haar vader contact mee had door hem seksueel benaderd zijn. Diverse van haar vriendinnen en nichtjes zijn zijn slachtoffers. Sandra voelt zich schuldig omdat ze niet meer heeft kunnen doen om hem tegen te houden, omdat ze zelf al op jonge leeftijd wist dat hij dingen deed die niet door de beugel konden. Ook in het politie-onderzoek naar de vermissing van Moira Anderson stuit Sandra op grove fouten en onduidelijkheden. Ze krijgt het idee dat haar vader de hand boven het hoofd gehouden is. Hoewel justitie uiteindelijk niets doet met de feiten die Sandra boven tafel brengt, is Sandra overtuigd van het feit dat haar vader degene is geweest die Moira ontvoerd en vermoord heeft. En daarom besluit ze een boek te schrijven.

Mijn mening

Het verhaal van Sandra en Moira is heel indringend. Het is ook bijna ongelofelijk dat een man als de vader van Sandra met al de dingen die hij heeft gedaan wegkomt. En het trieste is dat Sandra voor veel mensen de boosdoener is, omdat zij de vuile was heeft buitengehangen. In plaats van de schuld te leggen waar die hoort, bij haar vader, krijgt Sandra de schuld. Waarbij mensen voorbij gaan aan de afschuwelijke dingen en de voortdurende trauma's die een pedoseksueel veroorzaakt. Tijden zijn uiteraard veranderd en mensen zijn nu waarschijnlijk een stuk alerter op dit soort zaken, maar het blijft belangrijk om waakzaam te zijn, voor eigen kinderen, maar zeker ook voor kinderen van een ander. De zoektocht van Sandra is niet altijd even boeiend om te lezen, vooral ook omdat ze zo vaak op weerstand te stuit en ook haar hele bureaucratische gevecht met instanties beschrijft, maar dat doet niets af aan het feit dat dit een heel belangrijk boek is. Om ons er aan te herinneren dat het kwaad overal kan zijn, ook en misschien vooral bij mensen van wie we het op het eerste gezicht niet zouden verwachten.

Lees verder

© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is Amber alert?Wat is Amber alert?Amber alert maakt het mogelijk om groot alarm te slaan bij vermissing van een kind. De vermissing krijgt zo veel aandach…
Pedofilie nader toegelichtHoe zat het ook alweer? Hebben pedofielen alleen seksuele verlangens of uiten ze deze ook in seksueel gedrag? En hoe zit…

Reageer op het artikel "Recensie: Het einde van de onschuld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!