InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Ik was pas dertien
recensie

Recensie: Ik was pas dertien

Ik was pas dertien is het schokkende verhaal van de jonge Lea Laasner die in een sekte terecht komt en daar al snel in handen valt van de goeroe die haar vanaf haar dertiende seksueel misbruikt. Lea heeft heel lang niet echt in de gaten hoe absurd de wereld is waarin ze leeft, maar weet zich uiteindelijk toch los te maken uit het web van sekte.

Het boek

  • Titel: Ik was pas dertien
  • Oorspronkelijke titel: Allein Gegen die Seelenfanger
  • Auteur: Lea Laasner
  • Uitgeverij: Arena
  • Plaats en datum van uitgifte:
  • ISBN: 9069749564

Het verhaal

Het verhaal van Lea Laasner is zeer aangrijpend. Laasner groeit aanvankelijk op in een gewoon gezin in Zwitserland, met een zorgzame moeder en hardwerkende vader. Langzaam maar zeker raakt haar moeder steeds meer geïnteresseerd in spirituele zaken. Ze komt in contact met diverse leden van een groep, die contact hebben met Ramtha. De geest van Ramtha spreekt door het medium Janet. Janet is samen met goeroe Benno degene die de groep leidt. De moeder van Lea besluit het leven van het gezin helemaal op de kop te zetten. Ze haalt haar man over om zijn bedrijf op te geven en al hun bezittingen te verkopen. Het gezin, vader, moeder, Lea en haar broer, sluiten zich definitief aan bij de sekte.

Eerst gaan ze in Oostenrijk wonen, daarna trekken ze verder naar Portugal en vervolgens naar Belize. In Belize komen ze terecht op een paradijselijke plek, een soort van plantage met boomgaarden en paarden. De leefomstandigheden van Lea zijn echter een stuk minder paradijselijk. Benno, de goeroe van de groep, laat zijn oog op de dertienjarige Lea vallen en maakt haar tot zijn partner. Lea wordt de persoonlijke seksslavin van Benno, zonder dat haar ouders ingrijpen. Het contact tussen Lea en haar ouders is sowieso heel mager en dat geldt ook voor andere kinderen in de sekte. Persoonlijke contacten worden niet aangemoedigd, alles is gericht op spirituele groei en ook seksualiteit wordt in die geest gezien.

Lea, die aanvankelijk ook gefascineerd is door de sekte, krijgt het steeds moeilijker. Ze walgt van Benno en heeft geen spirituele machten. Aanvankelijk twijfelt ze daardoor aan zichzelf, maar ze gaat steeds meer inzien dat ze weg wil bij de sekte en vooral ook bij Benno. Dan wordt ze verliefd op een lokale politieman. Met zijn hulp ontvlucht ze de sekte. Na verloop van tijd neemt ze de beslissing om Belize te verlaten en terug te keren naar Zwitserland en daar te proberen een normaal bestaan op te bouwen.

Mijn mening

Het uitgangspunt van het boek is heel interessant. Een gewoon gezin dat langzaam deel wordt van een sekte en daarbij zo ver gaat dat ze hun hele hebben en houden opgeven en dat de ouders zelfs zover gaan dat ze het geluk en de veiligheid van hun kinderen op het spel zetten. Het was dit uitgangspunt dat er voor zorgde dat ik het boek uiteindelijk uitlas. Want de manier waarop het verhaal geschreven is vond ik persoonlijk heel saai. Alles blijft heel vlak. Ik zou graag meer hebben willen weten over de keuze die de ouders hebben gemaakt en hoe ze daar later tegenaan keken. Daar kom je niet achter. Ook de aanklacht van Lea blijft vlak.

Ondanks alle gruwelijke dingen die er met haar gebeuren blijven de beschrijvingen vlak. Misschien kan Lea niet anders na alles wat er is gebeurd, maar voor de lezer is het niet boeiend. De dingen die je, in mijn ogen, het liefst zou willen weten daar kom je niet achter. Je zou een enorme woede verwachten richting Benno, Janet en ook tegen haar ouders, vooral haar moeder, maar het komt allemaal niet uit de verf. Het blijft bij wat loze, weinigzeggende termen. Misschien is dit het nadeel van een waargebeurd verhaal, verteld door de persoon zelf. De emoties zijn zo moeilijk over te brengen dat het oppervlakkig blijft. Dat is jammer, misschien had een ghostwriter het beter kunnen doen, want het gegeven zelf is wel de moeite waard. Maar mijn zoektocht naar een overtuigend verhaal over een sekte gaat door.

Lees verder

© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sexueel misbruik: Als de dader een vrouw isDat er mannen zijn, die kinderen sexueel misbruiken is algemeen bekend en aanvaard. Maar dat er ook vrouwen zijn, die jo…
De gevolgen van sexueel misbruikSexueel misbruik is een misdrijf. Zo wordt het omschreven in de wet. Toch is het iets, dat jarenlang kan gebeuren, zonde…
De Warren Jeffs sekteIn Eldorado, in West- Texas vind je de ranch van de FLDS. De letters FLDS staan voor Fundamentalist church of Jezus Chri…
recensieRecensie: Kinderen van de HemelKinderen van de hemel is het opzienbarende verhaal van drie zussen, die opgroeien in een sekte en daar vanaf hun vroegst…
Winterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterWinterzonvakantie, bijzondere zonvakanties tijdens de winterHeerlijk op vakantie in de zon terwijl het winter is in Nederland. Waar schijnt de zon voor een perfecte strandvakantie?…

Reageer op het artikel "Recensie: Ik was pas dertien"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 03-11-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!