InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Het begon toen ik veertien was
recensie

Recensie: Het begon toen ik veertien was

Het begon toen ik veertien was is het verhaal van Elissa Wall. Ze wordt geboren in de gemeenschap van de Fundamentalist Church of Latter Day Saints (FLDS), een groep die is afgescheiden van de oorspronkelijke Mormoonse Kerk. Op haar veertiende wordt Elissa tegen haar wil uitgehuwelijkt aan haar neef. Na vele moeilijke jaren slaagt Elissa erin aan haar huwelijk en de sekte te ontsnappen en in 2005 klaagt ze de sekteleider Jeff Warrens aan wegens medeplichtigheid aan verkrachting en misbruik van minderjarige meisjes. Twee jaar later wordt Warrens veroordeeld.

Het boek

  • Titel: Het begon toen ik veertien was
  • Oorspronkelijke titel: Stolen Innocence
  • Auteur: Elissa Wall (& Lisa Pullitzer)
  • Uitgeverij: Arena
  • Datum uitgifte: 2008
  • ISBN: 9789089901415

De inhoud

Elissa Wall wordt geboren in de Fundamentalist Church of Latter Day Saints (FLDS), een sekte die beheerst wordt door de 'profeet' en waarbij polygamie een manier is om in de hemel te komen. Een man moet minimaal drie vrouwen hebben om kans te maken op een plek in de hemel. Elissa is de dochter van de tweede vrouw van haar vader. De twee vrouwen kunnen slecht met elkaar overweg en wanneer er nog een derde vrouw bij komt wordt de situatie binnen het enorme gezin steeds moeilijker. Elissa is het negende kind van haar moeder en ze heeft een goede band met een aantal van haar oudere zusjes. Wanneer die trouwen valt dat Elissa erg zwaar. Inmiddels loopt het huwelijk tussen haar moeder en vader spaak en gaat moeder met haar kinderen bij een andere man in huis wonen. Dit is Fred, met wie ze na korte tijd trouwt.

Het leven in het gezin van Fred is zwaar, omdat deze vele vrouwen heeft, die vaak eerder gescheiden zijn maar die allemaal vele kinderen hebben. Er wordt in partijen gegeten en er is weinig tijd en aandacht voor het kind als individu. Contact met mensen van buiten de FLDS wordt ontmoedigd en mensen worden heel kort gehouden. Volgzaam zijn is waar het om gaat. Kinderen zijn volgzaam aan hun ouders, vrouwen aan hun man en de mannen zijn volgzaam aan de profeet. Aanvankelijk is de profeet de vader van Jeff Warrens, maar al snel neemt Jeff deze rol over omdat zijn vader, die hoogbejaard is, daar niet meer toe in staat is.

Warrens doet dingen precies zoals hij wil en komt daarmee weg omdat hij beweert de stem van God te zijn. Dan wordt besloten dat Elissa met haar neef Allen moet trouwen. Elissa is pas veertien en ook voor de normen van de FLDS nog heel jong. Maar ondanks haar smeekbeden moet ze trouwen. Allen misbruikt haar en luistert niet naar het feit dat Elissa echt niet wil. Elissa doet haar verhaal bij haar moeder en zussen en die proberen haar te helpen, maar Jeff Warrens luistert nergens naar. Elissa krijgt diverse miskramen en probeert haar man zoveel mogelijk uit de weg te gaan, door te werken en op andere manieren van huis te zijn.

Dan ontmoet ze Lamont Barrow, een jongeman die ook lid is van de FLDS, maar iemand die ook niet gelukkig is binnen de gemeenschap. Samen besluiten ze uiteindelijk de sekte de rug toe te keren. Hierbij krijgt Elissa steun van een aantal broers en zussen die die stap al eerder genomen hebben. Na verloop van tijd wordt ze gevraagd om aangifte te doen tegen Jeff Warrens, vanwege het misbruik van minderjarige meisjes en Elissa stemt toe na eerdere twijfels. In het proces komt ze tegenover de 'profeet' te staan en vertelt ze haar verhaal. Uiteindelijk wordt Warrens veroordeeld. Eindelijk voelt Elissa zich vrij, hoewel ze haar moeder blijft missen, die lid blijft van de sekte en die blijft steunen, ondanks de dingen die haar dochter heeft meegemaakt.

Mijn mening

Het thema van het boek vind ik heel interessant. Het verhaal van Elissa is heel triest en het is bewonderenswaardig hoe ze zich staande houdt. De sekte die haar leden totaal onder controle heeft en zelfs in de intiemste situaties bepaalt wat er gebeurt. De wonderlijke manier waarop deze sekte zich binnen het moderne Amerika bevindt en gewoon allerlei wetten met voeten treedt zonder dat er heel veel tegen gedaan wordt. Sommige situaties zijn goed en beklemmend beschreven, zoals de gesprekken die Elissa met Warrens heeft wanneer ze hem smeekt om de relatie af te breken. Ook het leven als kind, met de vele andere kinderen en de drie moeders was absoluut interessant. De liefde die Elissa voelt voor haar broers en zussen en haar vader zijn steeds duidelijk. En ook de ambivalente gevoelens waarmee ze naar haar moeder kijkt. De moeder die zo verstrikt is in de sekte dat ze niet in staat is haar eigen kinderen er tegen te beschermen. Helaas vond ik het boek ook vaak heel langdradig, sommige scenes vond ik onnodig lang uitgesponnen wat ik persoonlijk jammer vond. Ik had graag wat meer over het familieleven als kind van Elissa willen lezen, de periode waarin ze vaak ook gelukkig was. Wat mij betreft waren het vooral de details over het leven binnen de gezinnen die ik heel boeiend vond.

Lees verder

© 2014 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Warren Jeffs sekteIn Eldorado, in West- Texas vind je de ranch van de FLDS. De letters FLDS staan voor Fundamentalist church of Jezus Chri…
De Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen en stamboomonderzoekDe Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun ingecande akten b…
Sekten in NederlandSekten in NederlandJe hoort en ziet het steeds vaker, mensen die aangesloten zijn bij een sekte, soms afgesloten worden van de buitenwereld…
Belasting vermogen minderjarig kind (BEM clausule)Belasting vermogen minderjarig kind (BEM clausule)Wie betaalt belasting over het vermogen van een minderjarig kind, de ouders? Hoe kan de BEM clausule u in 2019 helpen om…

Reageer op het artikel "Recensie: Het begon toen ik veertien was"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!