InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Lieve Hemel door Rhoda Janzen
recensie

Recensie: Lieve Hemel door Rhoda Janzen

Lieve Hemel is het verhaal van Rhoda Janzen zelf. Toen ze 43 was liep haar relatie stuk en kreeg ze een zwaar auto-ongeluk. Daarom besloot ze voor een periode bij haar ouders te gaan wonen, mensen uit de Mennonitische gemeenschap en daarmee keerde ze ook terug naar de Mennonitische gemeenschap van haar jeugd.

Het Boek

  • Titel: Lieve Hemel
  • Oorspronkelijke Titel: Mennonite in a Little Black Dress
  • Auteur: Rhoda Janzen
  • Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
  • Plaats & Datum van Uitgave: Leiden, 2011
  • ISBN: 9789021804699

Het Verhaal

Lieve Hemel vertelt het verhaal van Rhoda Janzen, een vrouw afkomstig uit een Mennonitisch gezin. Bij het volwassen worden ontvluchtte' ze haar familie, maar door omstandigheden gedwongen keert ze weer bij haar ouders terug als ze in de veertig is. Janzen beschrijft vervolgens in deze memoires hoe haar jeugd was, hoe ze vervolgens het nest ontvluchtte en hoe ze bij terugkeer merkt dat ze met liefde en warmte wordt opgevangen. De man van Janzen gaat er vandoor met Bob van gay.com en vervolgens krijgt zijzelf een zwaar auto-ongeluk. Ze keert terug naar haar ouders, een streng Mennonitisch echtpaar.

De moeder van Janzen is een geweldige vrouw, praktisch en humoristisch, die altijd klaar staat voor haar kinderen, al volgen ze misschien niet het pad dat zijzelf volgt. Haar vader is een belangrijke man binnen de Mennonitische gemeenschap en hoewel ook hij klaar staat voor zijn afvallige dochter blijft hij wat meer op de achtergrond. Janzen vertelt een heleboel anekdotes uit haar jeugd, waarbij ze zich vaak ander voelde dan anderen kinderen waarmee ze in contact kwam. Daarnaast krijgen we inkijkjes in haar relatie, die eigenlijk vanaf het begin al scheef zat, al was het maar omdat haar ex leed aan een bipolaire stoornis. Wanneer hij haar dan uiteindelijk verlaat is dat misschien vooral een opluchting, al laat de manier waarop wel te wensen over.

Mijn Mening

Ik begon dit boek vrij blanco te lezen, ik had er niet echt een voorstelling van en kende de Mennonitische gemeenschap zoals die blijkbaar in de VS bestaat niet. Daarover lezen vond ik absoluut interessant. Aanvankelijk had ik een beetje een idee dat het om een soort van Amish zou gaan (een idee dat blijkbaar ook bij veel Amerikanen leeft), maar dat bleek toch niet helemaal het geval te zijn. De Mennonieten zijn rond 1540 genoemd naar de priester Menno Simons uit het Friese Witmarsum. De voorouders van Janzen vluchtten uit de Oekraïne en hadden het niet makkelijk bij hun aankomst in de nieuwe wereld. Ik werd geboeid door de beschrijvingen van Janzen over haar jeugd, die zo afweek van de jeugd van de gemiddelde Amerikaan.

Ook vond ik het leuk om te lezen hoe ze met liefde en warmte over haar familieleden schrijft, vooral over haar moeder. Wat me enorm irriteerde waren de voortdurende verwijzingen naar haar ex die er met Bob van gay.com vandoor was gegaan. Het is begrijpelijk dat zoiets enorm kwetsend is en grote impact heeft, daar zal niemand verbaasd over zijn, maar na een keer of tien wist ik het wel. Dat had ze dus wel een beetje mogen minderen.

Amerikaanse kritieken waren enorm lovend over het boek en ik vond het leuk om te lezen, maar was zeker niet laaiend enthousiast. Ik vond het vaak wel heel Amerikaans, wat ik niet als een compliment bedoel. Ik vond dat mevrouw Janzen regelmatig wat al te populair en leuk wilde doen en dat vond ik jammer, want de cultuur waar ze uit kwam en ook hoe ze daar vervolgens werd opgevangen naar haar ongeluk en stukgelopen relatie waren wel degelijk zeer interessant. Voor mij persoonlijk kwam er te weinig uit en bleef het allemaal nogal oppervlakkig. In mijn ogen, blijkbaar afwijkend van de gemiddelde Amerikaanse criticus, heeft mevrouw Janzen een heleboel kansen laten liggen.

Lees verder

© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een RecensieHet schrijven van een recensie is vereist op bijna alle middelbare scholen. Bij het vak Nederlands wordt hier vaak veel…
Petticoat de musicalPetticoat is een musical van Joop van den Ende theaterproducties welke vanaf het najaar van 2010 in de theater te aansch…
De recensie van Biblion, waarom belangrijk?De recensie van Biblion, waarom belangrijk?Heb je een boek uitgebracht? Dan is de kans groot dat er een recensie van je boek wordt geschreven door Biblion. Deze re…
De Fehrs, Arlette KouwenhovenrecensieDe Fehrs, Arlette KouwenhovenDe Fehrs is een kroniek van een mennonietenfamilie van Nederlandse oorsprong. De schrijfster Arlette Kouwenhoven brengt…
Shipshewana en de amishShipshewana is een plaats midden in een amishgebied. Het ligt in de Amerikaanse staat Indiana en herbergt de vele doopsg…

Reageer op het artikel "Recensie: Lieve Hemel door Rhoda Janzen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 22-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!