recensie

Recensie: Veroordeeld - Karin Slaughter

Recensie: Veroordeeld - Karin Slaughter Veroordeeld is een literaire thriller van Karin Slaughter. Het speelt zich af in het Atlanta van de jaren 70. Dat vrouwen bij de politie werken is nog niet vanzelfsprekend en ook zwarte mensen worden niet bepaald hetzelfde behandeld als de overheersende blanke man. In Atlanta is een moordenaar actief die het gemunt heeft op politieagenten. In deze tijd begint de jonge Kate Murphy haar loopbaan bij de politie. Niemand gelooft dat zij dit werk meer dan een week zal volhouden.

Karin Slaughter

Karin Slaughter werd in 1971 geboren in een klein stadje in Georgia. Tegenwoordig woont ze in Atlanta. Karin Slaughter levert al jaren elk jaar een spannend boek op. Haar thrillers worden wereldwijd gelezen en zijn overal een succes.

De eerste boeken spelen zich af in Grant County, een fictieve regio in Georgia. In deze boeken spelen kinderarts en lijkschouwer Sara Linton en haar ex-man en politieman Jeffrey Tolliver de hoofdrol. Later volgen boeken die in Atlanta spelen, met Will Trent in de hoofdrol. In de laatste boeken ontmoeten beide werelden elkaar en werken Will Trent en Sara Linton samen aan het oplossen van moorden. In Veroordeeld neemt Slaughter tijdelijk afscheid van al deze personages en introduceert ze nieuwe karakters.

Achtergrond

Veroordeeld wijkt af van eerdere boeken van Karin Slaughter doordat het zich in het verleden afspeelt en andere hoofdpersonen heeft dan de boeken uit de Grant County-reeks en de Atlanta-reeks. Wel speelt het boek zich weer af in Atlanta. Het boek geeft een beeld van de jaren 70 en hoe vrouwen bij de politie toen behandeld werden.

Korte samenvatting

Het verhaal speelt zich af in de jaren 70 van de vorige eeuw. Agent Jimmy Lawson brengt zijn zwaargewonde partner naar het ziekenhuis, waar deze overlijdt. Het is de vijfde moord op een agent in Atlanta en het politiekorps zal alles op alles zetten om de dader te vinden. Op dezelfde dag heeft Kate Murphy haar eerste werkdag bij de politie. Meteen bij aankomst wordt haar al duidelijk dat ze het als vrouw niet gemakkelijk zal krijgen.

Kate wordt eerst ingedeeld bij Jimmy Lawson, maar al snel dumpt hij haar en wordt ze de partner van zijn zus, Maggie Lawson. Ook hun oom Terry is bij de politie. Hij is het type man dat vindt dat vrouwen niet geschikt zijn voor het werk. Maggie en Kate trekken samen op in de zoektocht naar de Shooter, zoals de moordenaar genoemd wordt.

Na de eerste dag denkt Kate dat ze het werk niet aankan. Toch verschijnt ze de volgende dag weer. Ze leert snel en uiteindelijk weten zij en Maggie voor een belangrijke ontwikkeling in de zaak te zorgen.

Beoordeling

Wat leuk is aan dit verhaal, is dat Kate Murphy Nederlandse voorouders heeft. Haar moeder en oma hebben in Nederland de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. Ze zijn Joods en hebben het daardoor niet gemakkelijk gehad. Ze hebben het overleefd en ook Kate is een echte doorzetter geworden. Na het overlijden van haar man gaat ze niet zitten treuren, maar doet ze haar best iets van haar leven te maken.

Veroordeeld is een duidelijk ander boek dan de eerdere boeken van Karin Slaughter. Niet alleen de personages zijn anders, ook de moorden zijn anders. Werden in eerdere boeken de mensen op de meest gruwelijke manieren vermoord, in Veroordeeld worden ze allemaal neergeschoten. Het boek leest echter net zo lekker weg als eerder werk. Het is een op zichzelf staand boek. Je kunt het dus lezen zonder eerst de oudere boeken van Karin Slaughter te lezen.

Al met al is dit boek zeker een aanrader. Ondanks de verschillen met eerdere boeken is Veroordeeld een echt Karin Slaughter-boek: het is spannend en leest prettig. Als je er eenmaal in begonnen bent, wil je het niet meer wegleggen. De manier waarop mensen met elkaar omgaan, geeft wel een wat onplezierig gevoel. Als je dat leest, ben je gewoon blij dat je niet in die tijd leeft. Seksisme en racisme zijn aan de orde van de dag.

Specificaties

  • Oorspronkelijke titel: Cop Town
  • Uitgeverij: De Bezige Bij / Cargo
  • Verschijningsdatum: mei 2014
  • Aantal pagina’s: 480
  • Verkrijgbaar als: paperback, ebook
  • ISBN (paperback): 9789023487241
  • ISBN (ebook): 9789023487548
© 2014 - 2020 Paulienschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Reeksen van thrillers door drie Amerikaanse schrijfstersReeksen van thrillers door drie Amerikaanse schrijfstersWie van literaire thrillers houdt, kent ongetwijfeld Karin Slaughter. Zij is een van de bekendste Amerikaanse thrillersc…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Mooie meisjes'Boekverslag: Karin Slaughter 'Mooie meisjes'Karin Slaughter is de auteur van Mooie meisjes. Dit boek is een van de weinige standalones van Karin Slaughter, waarin n…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…

Rijk zonder te werkenrecensieRijk zonder te werkenHet boek "Rijk zonder te werken", verschenen bij uitgeverij Riva Verlag, toont de criminele kant van onze samenleving. A…
Allegiant van Veronica RothrecensieAllegiant van Veronica RothEen lach, een rode gloed op mijn wangen en een traan. Geen enkele auteur heeft me in drie boeken zoveel emoties laten be…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Karin_Slaughter

Reageer op het artikel "Recensie: Veroordeeld - Karin Slaughter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Paulienschrijft
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!