InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Ik was van hem
recensie

Recensie: Ik was van hem

De titel van dit boek is nogal dramatisch en de inhoud is dat ook. Het is een 'waargebeurd' verhaal, maar wel over een belangrijk onderwerp, namelijk huiselijk geweld en vrouwenmishandeling. De schrijfster is zelf, ondanks opleiding en afkomst, slachtoffer geworden hiervan en heeft aan de hand daarvan dit boek geschreven.

Het boek

  • Titel: Ik was van hem
  • Oorspronkelijke titel: Crazy Love
  • Auteur: Leslie Morgan Steiner
  • Uitgeverij: House of Books
  • Plaats & jaar van uitgave:
  • ISBN: 9789044325676

Het verhaal

Steiner is een vrouw van begin twintig. Ze heeft gestudeerd en is nu redactrice bij het tienerblad Seventeen, voor haar een droombaan. Ze woont in New York en leeft naar volle tevredenheid, leuke baan, druk sociaal leven. Dit is echter de glanzende oppervlakte. Steiner is als jonge tiener verslaafd geweest aan drugs en alcohol en had een actief sexleven. Ze groeide op bij een alcoholistische moeder, die haar verbaal mishandelde en met een afwezige vader. Ondanks het feit van haar opleiding en afkomst uit de wat betere klasse is ze eigenlijk een heel geschikt slachtoffer voor huiselijk geweld. En dan ontmoet ze Conor. Aanvankelijk is ze niet speciaal van hem gecharmeerd, maar langzaam maar zeker wordt ze toch verliefd. Ze doen steeds meer dingen samen en na verloop van tijd gaan ze samenwonen. De dag dat ze gaan samenwonen gaat het eigenlijk voor het eerst serieus mis. Conor wordt woedend omdat Steiner een goed contact onderhoudt met een oud-studiegenoot. En zo gaat het van kwaad tot erger. Tijdens de sex knijpt hij haar keel dicht. Dan besluit Conor dat hij naar het afgelegen Vermont wil verhuizen. Dit betekent dat Steiner haar baan op moet geven. Vanaf dit moment is Steiner grotendeels geïsoleerd en haar situatie verslechtert dan ook snel. Na verloop van tijd besluiten Steiner en Conor om verder te studeren en worden beiden toegelaten aan dezelfde universiteit. Vanaf dit moment begint Steiner los te komen van haar man. Wanneer hij haar op een dag bijna dreigt te vermoorden besluit ze dat het genoeg is geweest en gaat ze bij hem weg. Ze wordt gesteund door familie en vrienden en vindt uiteindelijk een goede baan, ver bij Conor vandaan.

Mijn mening

Een boek als dit is in principe altijd de moeite waard. Het drukt lezers met de neus op de feiten: Huiselijk geweld komt overal voor, in de beste families, vaak ongemerkt. In die zin is het dus prima. Wat 'leesgenot' vond ik het boek persoonlijk geen succes. Op de een of andere manier las het in mijn ogen niet prettig. De voortdurende verwijzingen naar Harvard, het tijdschrift Seventeen en andere wat snobistische aandoende uitingen gingen me al snel vervelen. Of dat de schrijfster daardoor gevrijwaard zou blijven van zaken als vrouwenmishandeling. Sommige stukken vond ik goed, je ziet de langzame opbouw in de relatie van kleine opmerkingen over bijvoorbeeld vrienden, die steeds uitgesprokener worden en langzaam overgaan in fysiek geweld, dat ook al snel steeds extremere vormen aanneemt. De schrijfster gaat zich al snel bij alles wat ze doet of zegt afvragen wat Conor zal doen als reactie. Maar omdat hij zo onberekenbaar is, is het onmogelijk voor haar om te weten hoe hij zal reageren.

Iets anders wat me verbaasde is de rol van de ouders van Steiner. Aanvankelijk schrijft ze voortdurend met wat bijna op afkeer lijkt over haar moeder en met nog wat van respect over haar vader. Aan het einde van het boek is de situatie opeens omgedraaid en steunt vader zijn dochter in geen enkel opzicht en is haar moeder er wel voor haar. Dit kan natuurlijk gewoon zijn zoals het gegaan is, maar ik vond het zelf erg vreemd.

Ondanks dat het wat snobistisch overkomt is de goede opleiding toch van belang in het verhaal. Dit is namelijk uiteindelijk haar manier om bij Conor weg te gaan. Dankzij die opleiding kan Steiner een goede baan vinden, die haar financiële onafhankelijkheid geeft, waardoor ze niet van Conor afhankelijk is. Ook heeft ze geen kinderen, iets wat ook vaak een groot struikelblok is in dit soort relaties. Steiner heeft dus de hulpmiddelen om zich los te maken uit haar ongezonde relatie, hoewel ze emotioneel toch van hem afhankelijk is. Die emotionele afhankelijkheid is er altijd, jammer genoeg hebben veel andere vrouwen niet zoveel mogelijkheden en houdt dat hen vervolgens gevangen.

Lees verder

© 2014 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenmishandeling, vrouwen mishandeld door geweldGeweld tegen vrouwen komt vaak voor. Te vaak. Vrouwenmishandeling wordt pas sinds kort echt serieus genomen. Politie ond…
Meldpunt voor jongeren en kinderen bij huiselijk geweldMeldpunt voor jongeren en kinderen bij huiselijk geweldHuiselijk geweld gebeurt letterlijk en figuurlijk achter de voordeur. Net als incest denken we dat het niet in onze omge…
Dierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldDierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldHet mishandelen van (huis)dieren is een ernstig vergrijp. Het kan daarnaast ook een aanwijzing zijn dat huiselijk geweld…
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…
Alles over TurkijeBen je geobsedeerd door Turkije? Wil je er meer over weten? In dit artikel vind je veel informtie over Turkije terug. Me…

Reageer op het artikel "Recensie: Ik was van hem"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!