InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Als ik vermist of dood ben
recensie

Recensie: Als ik vermist of dood ben

Vrouwenmishandeling, het lijkt vaak een ver van mijn bed-show, maar het komt vaker voor dan mensen denken. Ook hoger opgeleide vrouwen, onafhankelijk lijkende vrouwen kunnen hier het slachtoffer van worden, vaak zonder dat de omgeving dit merkt. Deze autobiografische roman vertelt het verhaal van een vrouw wier zus stierf als gevolg van vrouwenmishandeling en die zelf ook slachtoffer werd van huiselijk geweld.

Het Boek

  • Titel: Als ik vermist of dood ben
  • Oorspronkelijke Titel: If I am missing or dead
  • Auteur: Janine Latus
  • Uitgeverij: Unieboek, Het Spectrum
  • Plaats & Jaar van Uitgifte: Houten, 2008
  • ISBN: 9789047501657

Het Verhaal

Ron Ball en ik hebben nu een romantische relatie, maar ik vrees dat ik mezelf op verschillende manieren in gevaar heb gebracht. Gezien zijn criminele verleden lijkt me het verstandig om dit op te schrijven. Als ik vermist of dood ben dan heeft het me duidelijk niet kunnen... Zo begint dit autobiografische verhaal.

Als ik vermist of dood ben vertelt het verhaal van Janine Latus en van haar zus Amy. Beide vrouwen worden het slachtoffer van huiselijk geweld, niet één keer, maar diverse malen. Ze komen uit een gezin met een vader met een zeer verdraaide kijk op man-vrouw-relaties en dit is een belangrijke reden waarom zijn dochters zoveel moeite met gezonde relaties hebben. Janine gaat al op jonge leeftijd het huis uit, omdat ze het leven met haar vader niet verdragen kan. Aanvankelijk is Latus arm en niet in goede doen. Ze heeft diverse baantjes en studeert daarnaast journalistiek. Ze komt in een relatie terecht waarin ze mishandelt wordt en zoekt dan steun bij een kennis van haar, op wie ze vervolgens verliefd wordt. Dit is Curt, die arts in opleiding is. Uiteindelijk trouwt Latus met hem, maar ook met Curt zit ze in een relatie waar geweld, al dan niet fysiek, domineert. Latus laat haar borsten voor hem vergroten, draagt sexy kleding omdat hij dat wil en zorgt dat ze geen contact met andere mannen heeft. In financieel opzicht hebben ze het fantastisch en voor de buitenwereld lijken ze het ideale echtpaar, maar hun leven wordt gedomineerd door ruzies en geweld. Zus Amy trouwt met een alcoholist, die haar ook mishandelt, maar na verloop van tijd gaat ze bij hem weg en bouwt een eigen leven en carrière op. Haar nieuwe relatie met Ron Ball is slechts van korte duur en omdat Latus zo druk is met het afbreken van haar eigen relatie ontdekt ze pas als het te laat is wat er gaande is bij haar zus.

Mijn Mening

Dit boek handelt over een heel ernstig en interessant onderwerp. Ook omdat de auteur zelf slachtoffer is geweest van huiselijk geweld en dus veel inzicht heeft in het onderwerp. Daarnaast geeft Latus ook lezingen over het onderwerp, je kunt haar dus best een specialist op het gebied noemen. Ze heeft ook het 'Amy's Courage Fund' opgezet, ter nagedachtenis aan haar zus en met de inzet om huiselijk geweld tegen te gaan. Het boek was daarom op zich heel interessant, maar ik vond het vaak erg langdradig.

Wat mij persoonlijk ook stoort is de titel, die aan de zus van Latus, Amy, refereert. Maar over die zus kom je eigenlijk helemaal niet zo veel te weten. Het verhaal draait voor zo'n 90% om Latus en haar relatie. Daar is ook sprake van huiselijk geweld, dus in die zin is dat ook toepasselijk, maar wat het precieze verhaal van Amy en haar vriend is daar kom je niet achter. Hij vermoordt haar uiteindelijk, dat is duidelijk, maar wat er gespeeld heeft in de relatie blijft vaag. Misschien is het ook niet duidelijk voor Latus zelf, maar persoonlijk vind ik het een gemiste kans. Of het boek had een ander titel moeten krijgen, waardoor duidelijk zou zijn dat het om de relatie van Latus zelf gaat. Afgezien van deze kritiek blijft staan dat het thema sterk is en dat je ook de mechanisme in de relatie van Latus ziet: ze weet dat er dingen fout zijn, maar ze blijft toch bij haar man en houdt zichzelf en haar omgeving voor de gek. Ook weet ze duidelijk te maken dat er in een relatie als de hare ook vaak goede momenten zijn, momenten en periodes van liefde en passie. En dat er angst en twijfel is, wat gebeurt er als ik weg ga? Wie zorgt er voor me, wie houdt er van me? Dit zijn zaken die een grote rol spelen in situaties van huiselijk geweld en waar de buitenwereld vaak makkelijk aan voorbij gaat. Het boek is dus zeker de moeite waard, zeker voor mensen die meer willen weten over huiselijk geweld van binnenuit.

Als ik vermist ben of dood is ook een afscheid van haar zus en een teken van liefde voor haar van de auteur. Zij wil zich, mede op deze wijze, inzetten tegen vrouwenmishandeling.

Lees verder

© 2014 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenmishandeling, vrouwen mishandeld door geweldGeweld tegen vrouwen komt vaak voor. Te vaak. Vrouwenmishandeling wordt pas sinds kort echt serieus genomen. Politie ond…
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…
Wat kun je doen bij huiselijk geweld?Wat kun je doen bij huiselijk geweld?Huiselijk geweld gebeurt letterlijk en figuurlijk achter de voordeur. Net als incest denken we dat het niet in onze omge…
Verband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikVerband tussen religie en huiselijk geweld of misbruikEr is toenemende bezorgdheid over het probleem van huiselijk geweld in de richting van beide echtgenoten, partners en ki…
Dierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldDierenmishandeling als indicatie voor huiselijk geweldHet mishandelen van (huis)dieren is een ernstig vergrijp. Het kan daarnaast ook een aanwijzing zijn dat huiselijk geweld…

Reageer op het artikel "Recensie: Als ik vermist of dood ben"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 30-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!