InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Soraya's Lied
recensie

Recensie: Soraya's Lied

In deze derde roman van Aboulela gaat ze terug in het verleden. Khartoum en Caïro in de jaren vijftig, met een uitstapje naar Londen. Soraya's Lied is een wat nostalgisch aandoend verhaal, met de gebruikelijke voorliefde van de auteur voor nuances binnen de Islam en respect voor de verschillende visies van mensen. Ook is het boek over de kracht van woorden.

Het Boek

  • Titel: Soraya's Lied
  • Oorspronkelijke Titel: Lyrics Alley
  • Auteur: Leila Aboulela
  • Uitgeverij: De Geus
  • Plaats & Datum van Uitgifte: Amsterdam, 2012
  • ISBN: 9789044518030

Achtergrond

Dit boek is de derde roman van Leila Aboulela en haar eerste roman die zich in het verleden afspeelt. De hoofdpersoon Nur is losje gebaseerd op het leven van een oom van Aboulela, die in het Sudan van zijn tijd een bekende dichter was.

Het Verhaal

Soraya's Lied is het verhaal van de familie Abuzeid in de jaren vijftig in Khartoum en Omdurman. De familie hoort tot de elite van het land en patriarch van de familie is een vooruitstrevende man, die zijn familie naar modernere verten wil leiden. Hij moedigt de meisjes in de familie aan om verder te studeren en is altijd op zoek naar nieuwe ideeën voor zijn zaken. Mahmoud is getrouwd met twee vrouwen, de eerst vrouw is Waheebah, een traditionele Sudanese vrouw en de Egyptische Nabilah, die modern en veel jonger is. Mahmoud wordt vaak heen en weer getrokken dus beiden, omdat hij zowel het oude Sudan als ook het modernere Egypte liefheeft.

Nur is de tweede zoon van Mahmoud en Waheeba en de gedoodverfde opvolger, omdat zijn oudere broer Nassir een wat luie dronkelap is. Nur is al min of meer beloofd aan zijn nichtje Soraya en de twee zij dolverliefd. Maar dan slaat het noodlot toe. Nur krijgt een ongeluk tijdens het zwemmen en is vanaf dat moment volledig verlamd en afhankelijk van zijn familie. Zelfs de modernste Britse doctoren kunnen niets voor hem doen. De hele familie is diep geschokt. Soraya blijft heel lang geloven dat het wel goed komt met haar geliefde, maar moet uiteindelijk inzien dat hij altijd verlamd zal blijven. En dit betekent dat ze er uiteindelijk voor kiest om met een andere man te trouwen, dit ook op aandringen van haar familie. Nur heeft het moeilijk met deze beslissing, omdat Soraya voor hem de vrouw van zijn leven is. Om met zijn gevoelens van woede, frustratie, maar ook liefde om te gaan, legt hij zich toe op de dichtkunst, iets wat hij voor zijn ongeluk ook al graag deed. Door deze dichtkunst wordt Nur een beroemdheid in Sudan en veel van zijn gedichten worden op muziek gezet door diverse Sudanese zangers.

De huisleraar van Nur, Ustaz Badr speelt ook een belangrijke bijrol. Hij is een Egyptenaar van eenvoudige komaf, die leraar is geworden en naar Sudan is getrokken. Hij is diepgelovige en eerlijke man, die een moeilijk leven leidt, met een vrouw en vijf kinderen in een veel te klein huisje. Uiteindelijk keert zijn lot en krijgt hij een mooi, nieuw, modern apartement.

Mening

Soraya's Lied is een typisch boek van Aboulela. Het is een boek vol liefde en gevoel. Religie is op de achtergrond aanwezig, maar minder sterk dan in haar vorige romans. Dit boek is een wat nostalgisch verhaal, dat in het niet zo verre verleden speelt. Familierelaties, liefde, teleurstelling en spiritualiteit spelen een belangrijke rol en de hoofdpersonen zijn allemaal goed uitgewerkt, met hun goede en slechte kanten.

Voor de lezers die meer te weten willen komen over de politieke situatie in het Sudan van de jaren vijftig kan dit boek een teleurstelling zijn, Aboulela houdt zich niet met politiek bezig, voor haar draait het in dit verhaal om de menselijke verhoudingen en eigenlijk al haar hoofdpersonen zijn aardige mensen. Politiek is wel altijd op de achtergrond aanwezig, maar Aboulela maakt daar op meer subtiele wijze gebruik van. Belangrijker zijn de contrasten tussen het traditionele Sudan en het modernere Egypte, waarbij Nabilah, de tweede vrouw van Mahmoud het belangrijkste exponent is van Egypte en Waheebah van Sudan. Maar alle personen worden heen en weer getrokken tussen beide polen, vooral Mahmoud, die van beiden houdt en daarom ook geen afstand kan doen van zijn eerste vrouw, hoewel hij eigenlijk niet meer van haar houdt.

Aboulela zou Aboulela niet zijn als ze niet ook een vroom persoon in haar roman zou betrekken en dat is Ustaz Badr. Badr is intelligent en alles wat hij doet is doortrokken van spiritualiteit en liefde. Hij is de soort van persoon die je alle bekende beelden van fanatieke moslims doet vergeten. Daarnaast blijft hij menselijk, met de manier waarop hij met zijn vader omgaat, waarbij ook irritatie en woede niet geschuwd worden. Waar in haar eerdere romans de moslims buiten hun eigen cultuur leefden, is daar in dit boek geen sprake van en kan Aboulela het brede scala aan moslims in hun eigen leefwereld laten zien. Dat is een absolute meerwaarde van dit boek.
© 2014 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieDe Vertaalster door Leila AboulelaDe Vertaalster is een bijzonder verhaal in de moderne literatuur. In een wereld waarin de Islam en moslimvrouwen meestal…
De Modernist Mohammed AbduhDe Egyptische Mohammed Abduh was een bekende godsdienstgeleerde en wordt beschouwd als een belangrijke liberale hervorme…

Reageer op het artikel "Recensie: Soraya's Lied"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 29-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!