InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Vlucht uit Kamp 14
recensie

Recensie: Vlucht uit Kamp 14

Op 22-jarige leeftijd weet Shin Dong-Hyuk uit Kamp 14 in Noord-Korea te vluchten. Als eerste persoon die in zo'n kamp is geboren weet hij Zuid-Korea te bereiken. Zijn verhaal is uniek en bizar. Hoewel het bestaan van de kampen niets nieuws is, zijn er weinig inkijkjes in wat er werkelijk gaande is. Daarom alleen al is het verhaal van Shin de moeite waard.

Het boek

  • Titel: Vlucht uit Kamp 14
  • Auteur: Blaine Harden
  • Uitgeverij: Balans
  • Plaats & datum van uitgifte: Amsterdam, 2012
  • ISBN: 9789460033667

Achtergrond

De schrijver van het boek Blaine Harden is jarenlang journalist geweest, waarbij hij zich met name verdiept heeft in Azië. Hij verdiepte zich ook vooral in dictatoriale regimes, waarbij Noord-Korea ook zijn aandacht had. Het regime in Noord-Korea is extreem. Ondanks of dankzij hongersnoden en een totale onderdrukking lijkt de bevolking zeer volgzaam te zijn. Heel veel weten we niet over het land en daarom is dit boek dan ook een goed inkijkje in een voor ons bizarre wereld.

Het verhaal

Shin Dong-Hyuk is geboren in een van de vele concentratiekampen die Noord-Korea rijk is. De jongen werd geboren als slaaf en wist nooit beter. Hij had simpelweg geen idee van de wereld buiten het kamp. Hij wist zelfs niets van het bestaan van de Noord-Koreaanse leiders, waar de gemiddelde Koreaan mee wordt doodgegooid. Shin is het kind van een moeder en vader die werkzaam waren in het kamp en daar de toestemming kregen om te trouwen, uit dit huwelijk kwamen twee kinderen: Shin en een oudere broer. De situatie waar Shin in opgroeit is er een van verraad en honger. Er bestaat niet zoiets als een gezin, liefde en vertrouwen. Als kind steelt Shin het eten van zijn moeder, zijn vader en broer ziet en kent hij nauwelijks. Als Shin dertien is komt hij er achter dat zijn moeder en broer willen vluchten. Hij verraadt hen, omdat hij weet dat het hem zijn leven zal kosten als hij dat niet doet. Niettemin wordt Shin gemarteld, vanwege de ontsnappingspoging van zijn familieleden. Wanneer hij weer wordt vrijgelaten moet hij de terechtstelling van zijn moeder en broer bijwonen. Het doet hem weinig.

Shin lijkt een modelgevangene, die braaf doet wat er van hem verwacht wordt. Op een dag wordt hem gemeld dat hij moet samenwerken met ene Park, een man die in Pyongyang eerder een goede positie had en niet gewend is aan het leven in een concentratiekamp. Deze Park vertelt Shin voor het eerst over het leven buiten het kamp. Eigenlijk is Shin niet echt geïnteresseerd, het enige wat hem boeit zijn verhalen over eten, want daar is een chronisch tekort aan. Samen besluiten de twee om te ontsnappen. Park sterft tijdens de vlucht, maar Shin weet weg te geraken. Hij komt voor het eerst in zijn leven buiten het kamp en is diep onder de indruk van wat hij ziet: mensen met felgekleurde kleding, mensen die dingen kopen met geld, het is allemaal even vreemd voor hem. Via vele omwegen weet Shin China te bereiken en daar komt hij in contact met een journalist die hem naar Zuid-Korea weet te krijgen. In Zuid-Korea komt Shin terecht in een speciaal voor Noord-Koreaanse vluchtelingen opgezet programma, omdat de meeste van deze vluchtelingen grote problemen ondervinden bij hun integratie in het nieuwe land. Shin besluit zich in te gaan zetten voor de achterblijvers in de concentratiekampen en komt zelfs in de Verenigde Staten terecht. Maar zijn persoonlijke leven blijft moeilijk en zwaar, vanwege de ontberingen uit zijn jeugd.

Mijn mening

Het verhaal van Shin is van een ongelofelijke gruwelijkheid. Het is bijna niet te geloven en toch is het waar. Daarbij gaat het over een land, Noord-Korea, waar we relatief weinig van afweten. Dit zijn dus ingrediënten die eigenlijk gewoon een geweldig boek moeten opleveren. Helaas is dat niet het geval. Het verhaal is interessant, maar op de een of andere manier zou je eigenlijk veel meer te weten willen komen. Zowel over het kamp, over Shin als over Noord-Korea. Maar misschien is dat ook wel simpelweg te wijten aan hoe Shin heeft moeten leven, er is maar weinig te vertellen. Zijn leven in Korea was zo vlak, zo vol ontberingen en saai, daar is eigenlijk niet zo veel over te vertellen. En dat is misschien nog wel het meest trieste. Toch blijf ik zitten met het gevoel dat ik eigenlijk veel meer wil weten, vooral over dat bizarre land, maar ook over Shin.

Lees verder

© 2014 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koreaanse OorlogEen belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Van 1950 tot 1953 werd er een hevige strijd uit…
Noord-Koreaanse strafkampen, gruwelijkheden en getuigenissenIn Noord-Korea zijn nog vele strafkampen te vinden. Deze strafkampen kunnen en mogen worden vergeleken met de strafkampe…

Reageer op het artikel "Recensie: Vlucht uit Kamp 14"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 25-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Recensies Waargebeurd
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!