InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Duisternis door Gillian Flynn
recensie

Duisternis door Gillian Flynn

Duisternis door Gillian Flynn Het tweede boek van Gillian Flynn in 2009 kreeg de titel ‘Duisternis (originele titel: Dark Places) mee. Een waardige opvolger voor ‘Teerbemind’ waarmee ze in 2006 haar debuut maakte als Amerikaanse thrillerauteur.

De schrijver

Gillian Flynn (° 1971), afkomstig uit Kansas City, Missouri beschrijft haar boeken als psychologische thrillers. Ondertussen heeft ze drie boeken geschreven waarvan ze zegt dat elk opeenvolgend werk van haar hand nog gemener en donkerder geschreven is dan het vorige. Flynn is oudleerling van de University of Kansas en behaalde haar Master aan de Northwestern University.
“Gillian Flynn is het echte werk, een scherpe, wrange en meeslepend verteller met een talent voor het macabere.” Zo beschrijft de gerenommeerde Stephen King deze nieuwe ster aan de schrijvershemel van Amerika.
Haar boek ‘Dark Places’ wordt in 2014 verfilmd met in de hoofdrollen Charlize Theron en Chloë Grace Moretz.

Bibliografie

 • Teerbemind (Sharp Objects 2006)
 • Duisternis (Dark Places 2009)
 • Verloren vrouw (voorheen Donker Hart) (Gone Girl 2012)

Het boek

 • Titel: Duisternis
 • Oorspronkelijke titel: Dark Places
 • Auteur: Gillian Flynn
 • Taal: Nederlands
 • Oorspronkelijke taal: Engels
 • Vertalers: Jeannet Dekker
 • ISBN10 : 9022570002
 • ISBN13: 139789022570005

Libby Day, een zevenjarig meisje overleeft de bloedige moord op haar moeder Patty en haar twee zusjes Debby en Michelle. Niemand twijfelt eraan dat haar broer Ben, de moordenaar is. Het kleine meisje Libby getuigt tegen haar broer en die gaat levenslang de gevangenis in.
Een speciaal genootschap is echter niet overtuigd van zijn schuld en huurt Libby, nu een volwassen vrouw, in om hun gelijk te bewijzen.

Het verhaal speelt zich af in een tijd waar satanische praktijken aan de kaak werden gesteld in Amerika. Ben Day, die met een aantal foute vrienden op pad gaat, wordt verdacht om deel te hebben in satanische rituelen en op de moordscene worden allerlei tekeningen op de muur gevonden, pentagrammen en andere obscene tekeningen, die hierop wijzen.

De lezer volgt per hoofdstuk, drie hoofdpersonen. Enerzijds Libby Day in het heden die stukje bij beetje de waarheid naar boven haalt, anderzijds de laatste dagen van haar moeder, Patty, die geconfronteerd wordt met torenhoge schulden waardoor ze niet zoals het hoort voor haar kinderen kan zorgen. Patty Day krijgt bezoek van haar zuster die verschrikkelijk nieuws heeft over haar zoon Ben. Als laatste volgen we de laatste dagen van Ben, die samen met zijn vriend en vriendin, in een wereld van alcohol en drugs hun wedervaren vertellen.

Beoordeling

‘Duisternis’ is inderdaad nog donkerder dan ‘Teerbemind’, het eerste boek van Gillian Flynn. De personages van Gillian Flynn zijn geen perfecte mensen, integendeel. Ze gaan steeds in de fout en leren daar amper uit. Zowel de moeder, die zonder dat ze er maatregelen tegen treft, het slachtoffer wordt van een flierefluiter van een man, als Libby Day die zich er moeilijk kan toe zetten om haar leven in eigen handen te nemen, krijgen hun deel van menselijk leed te verwerken.
Gedurende het verhaal, volgt de lezer de drie hoofdpersonages op hun tocht naar de uiteindelijke finale: De waarheid over de moorden. De uitkomst is onvoorstelbaar en bloederig. Het hoe en waarom wordt pas uit de doeken gedaan in de laatste bladzijden, een onverwacht plot die van het boek een bestseller maakt.
© 2014 - 2018 Nitriet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Teerbemind door Gillian FlynnrecensieTeerbemind door Gillian FlynnGillian Flynn maakte haar debuut in 2006 met ‘Teerbemind’ (originele titel: Sharp Objects). Een boek waarmee ze haar pla…
Filmlegende Errol FlynnFilmlegende Errol FlynnHet roemruchte hollywoodleven van de Australische filmlegende Errol Flynn. Amper 50 jaar geworden, laat hij een rijke hi…
Tron Legacy - filmrecensierecensieTron Legacy - filmrecensieTron Legacy is een vervolg film op de eerder uitgebrachtte versie in 1982. De hoofdrol werd toen gespeeld door Jeff Brid…
Ted Robinson: Maakt school creativiteit kapot?In zijn populaire TED Talk “Do schools kill creativity?” stelt Sir Ken Robinson dat de huidige onderwijssystemen niet in…
recensieAfterglow - FilmrecensieDat Alan Rudolf, regisseur van Choose Me en Mortal Thoughts, niet tot de groten der aarde kan worden gerekend, maakt hij…
Bronnen en referenties
 • Duisternis van Gillian Flynn
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Gillian_Flynn

Reageer op het artikel "Duisternis door Gillian Flynn"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nitriet
Gepubliceerd: 24-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!