InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Twee gewone levens door Justin Cronin
recensie

Twee gewone levens door Justin Cronin

Twee gewone levens door Justin Cronin Justin Cronin (°1962) debuteerde weliswaar niet met ‘Twee gewone levens’ (Mary and O’Neil) (2001), maar dit tweede werk van zijn hand was wel het boek waarmee hij bekendheid verwierf na het wat mindere debuut met ‘A Short History of the Long Ball’.

De schrijver

Na het mindere succes van ‘A Short History of the Long Ball’ schreef Justin Cronin een prachtig verhaal dat trouwens bekroond werd met ‘The Book of the Month, Club First Fiction Award. Justin Cronin is een Amerikaanse schrijver uit New England die ondertussen heel bekend is geworden met de eerste twee delen van een vampiertrilogie.

Justin Cronin heeft een heel speciale manier van schrijven. Hij kan bij het beschrijven van heel gewone situaties in het leven van een mens, de lezer zo meenemen in de gevoelswereld van zijn personages, dat je erdoor geïntrigeerd wordt. Hij is een echte verteller, die met een grote woordenschat, je meeneemt op avontuur of gewoon op bezoek bij een zieke zus.
Allebei de situaties weet hij te doorgronden, uiteen te rafelen, totdat je het zelf voelt.

Bibliografie

 • A Short History of the Long Ball (1990)
 • Twee gewone levens (Mary and O’Neil) (2001)
 • De Zomergast (The Summer Guest) (2004)
 • De Oversteek (The Passage) (2010)
 • De Twaalf (The Twelve) (2012)
 • City of Mirrors (verwacht 2014)

Het boek

 • Titel: Twee gewone levens
 • Oorspronkelijke titel: Mary and O’Neil
 • Auteur: Justin Cronin
 • Taal: Nederlands
 • Oorspronkelijke taal: Engels
 • Vertaald door: Paul Syrier
 • ISN10: 109038894368
 • ISBN13: 139789038894362

Het boek is eigenlijk een novelle in een aantal episodes. Het verhaal gaat over de levens van een familie, een heel gewone familie. De vader en moeder, Arthur en Miriam, die beiden hun kleine geheimpjes hebben. Hun kinderen Kay en O’Neil, die in het begin van het boek nog jongelingen zijn, die het leven nog met volle mond proeven. Daartegenover staan de ouders die met hun ingebakken gewoontes, het niet altijd eens zijn met de keuzes van hun kinderen.

In elke episode volgen we een van de hoofdpersonages. Het grote deel van het boek speelt zich af rond O’Neil. In het tweede deel van de episodes komt er nog een belangrijk personage bij en dat is Mary, waarmee O’Neil dan ook huwt. Nadat we een korte tijd de ouders van O’Neil volgden die na een bezoek aan de school waar hun zoon studeert, verongelukken, blijven we achter bij O’Neil, Kay en Mary.

Kay is gehuwd met Jack en heeft twee kinderen, waarvan er een licht autistisch is. Niettegenstaande Kay gelukkig is, blijkt haar man niet echt haar zielsverwant te zijn. Hij is een goede vader, maar neemt het blijkbaar niet echt ernstig met de huwelijkstrouw. Dat heeft dan later in het verhaal wat gevolgen.

O’Neil en Kay blijken later in hun leven een hechte band te hebben. Zij is er voor hem, als hij zijn been breekt bij een onverantwoorde klimpartij. Hij is er voor haar als zij voor de zwaarste opdracht in haar leven staat.

Mary en O’Neil, twee mensen met gewone levens, die elkaar in het buitenland ontmoeten, blijken voor elkaar geboren te zijn. Niet dat hun liefdesromance één uit de duizend is, maar juist omdat ze elkaar zo goed aanvoelen, zijn ze bijzonder. Ze trouwen, ze krijgen kinderen en leven hun leven, met alle dagelijkse dingen die erbij horen.

Beoordeling

‘Twee gewone levens’ is een goed geschreven boek. Justin Cronin heeft er een handje van weg om herkenbare momenten in een mensenleven zo te vertellen, dat iedereen van het begin vast zit aan het boek. Je kan het moeilijk wegleggen. Het is geen spannend boek, als iemand dit verwacht, zal hij teleurgesteld zijn. Het is een boek dat gaat over gevoelens, over liefde, over ziekte en dood maar ook over nieuw leven. Een boek voor een lezer met het hart op de juiste plaats.
© 2014 - 2018 Nitriet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Twaalf van Justin CroninrecensieDe Twaalf van Justin CroninNa ‘De Oversteek’ schreef Justin Cronin ‘De Twaalf’, het tweede deel in de vampierentrilogie waar in een post-apocalypti…
De Oversteek van Justin CroninrecensieDe Oversteek van Justin CroninSommige boeken kunnen boeien van begin tot einde en doen je tijd en realiteit vergeten. De Oversteek van Justin Cronin i…
Het leven van Justin Bieber 1994 - 2011Justin Bieber, iedereen heeft er vast wel eens van gehoord. Hij werd geboren op 1 maart 1994, in Stratford en hij is nu…
He's Just Not That Into YouDe film He's Just Not That Into You is gebaseerd op het boek van Greg Behrendt en Liz Tuccillo uit 2005. Zij schreven oo…
Variaties op de Bloody MaryVariaties op de Bloody MaryDe Bloody Mary is een van de bekendste cocktails die er bestaat. Maar kent u ook de volgende variaties op dit drankje al…
Bronnen en referenties
 • Twee gewone levens van Justin Cronin
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Cronin

Reageer op het artikel "Twee gewone levens door Justin Cronin"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nitriet
Gepubliceerd: 17-08-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 2
Recensies…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in vorm van een recensie bevat.
Schrijf mee!