InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Boekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. Meijer
recensie

Boekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. Meijer

Boekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. Meijer Joodse literatuur gaat over schrijvers die verbonden zijn door de rode draad van de Joodse traditie, de Joodse cultuur of de Joodse geschiedenis. Er zijn heel wat Joodse schrijvers of schrijvers die over de Joodse cultuur schrijven. Daphne Meijer heeft er een aantal verzameld in het boek 'Joodse tradities in de literatuur' (1998). Het boek is uitgegeven ter gelegenheid van de Literaire Boekenmaand gehouden in maart 1998 in de boekhandels van de Bijenkorf.

Gegevens

  • titel: Joodse tradities in de literatuur
  • auteur: Daphne Meijer
  • jaar: 1998
  • uitgever: De Bijenkorf
  • ISBN: 90-71442-82-9

Inhoud van het boek 'Joodse tradities in de literatuur'

In de inleiding schrijft Daphne Meijer dat het boek gaat over romans, verhalenbundels en gedichten die iets toevoegen aan haar -en hopelijk ook de lezers'- begrip van het Jodendom, de Joodse geschiedenis en de Joodse cultuur. Niet alle Joodse schrijvers gebruiken hun Joodse achtergrond als materiaal om mee te werken. Zo komen bijvoorbeeld de schrijvers Harry Mulisch en Ethel Portnoy niet aan bod. Ook komen er niet-Joodse schrijvers aan bod die wel over Joodse personages schrijven. Het gaat ook niet alleen om orthodox Joodse schrijvers die de Tora als uitgangspunt nemen. Er zijn veel Joden die humanistisch Joods zijn en die vinden dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen om de wereld te verbeteren en iets voor anderen te betekenen. Sinds 1945 maakt de Tweede Wereldoorlog ook deel uit van de Joodse traditie. Daarnaast speelt de nieuwe Joodse staat Israël een rol in de Joodse traditie.

Daphne Meijer koos honderd boeken uit. Ze schreef artikelen over de auteurs. Haar criteria bij het maken van een keuze was: welke boeken die op de één of andere manier gaan over de Joodse cultuur vindt ze mooi en beveelt ze aan? Verder moesten de boeken in het Nederlands geschreven zijn of vertaald en de boeken moesten in 1998 verkrijgbaar zijn in de boekenwinkels. Boeken die haar niet aanspreken heeft ze niet in het boek opgenomen. Eveneens boeken die een te klein publiek aanspreken zijn niet opgenomen. Ook had ze te weinig plek om meerdere boeken te bespreken. Ze heeft veel aandacht geschonken aan boeken van Israëlische schrijvers.

De auteur heeft kritiek gekregen van mensen om haar heen die het niet juist vinden om een boek over Joodse schrijvers te schrijven. Ze noemen het gettovorming en hokjesgeest.Visie van Etsel

Om met het laatste te beginnen zijn we het niet eens met de mensen die dit boek over Joodse schrijvers als hokjesgeest beschouwen. Dit is een onjuiste conclusie. Het boek gaat over Joodse traditie, cultuur en geschiedenis. Voor mensen die daar informatie over zoeken is het boek van Daphne Meijers uitermate geschikt. Het boek geeft een goed overzicht van schrijvers die zich met de Joodse tradities, cultuur en geschiedenis bezighouden. Dit boek scheelt veel werk voor lezers die op zoek zijn naar Joodse schrijvers.

Er is helaas geen ordening in het boek aangebracht. Alle schrijvers staan door elkaar. Mooi zou zijn geweest wanneer bijvoorbeeld de schrijvers per land geordend zouden zijn: Israëlische schrijvers, Nederlandse schrijvers, Amerikaanse schrijvers, etc. Een andere indeling had kunnen zijn op grond van een bepaalde periode.

De schrijvers worden kort beschreven waarna een overzicht van de boeken volgt waarover kort wat verteld wordt. Door ruimte gebrek zijn de hoofdstukken nogal kort. Dat is jammer maar niets aan te doen. Verder is het boek snel door te lezen en vooral bedoeld als naslagwerk voor lezers die op zoek zijn naar Joodse schrijvers.

Lees verder

© 2014 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bijbel (Tenach) - Halacha & HaggadaBijbel (Tenach) - Halacha & HaggadaDe Bijbel is de bron en uitgangspunt van het Jodendom. In de loop der eeuwen is er enorme Joodse literatuur ontstaan die…
Boekrecensie: De aarde is des Heren  A.J. HeschelrecensieBoekrecensie: De aarde is des Heren A.J. HeschelDe aarde is des Heren (1991) is een boek van de Joodse filosoof Abraham Joshua Heschel. Het boek gaat over de kleine Joo…
Geschiedenis Jodendom: De Joodse staat en JodendomGeschiedenis Jodendom: De Joodse staat en JodendomDe oprichting van de moderne Joodse staat Israël wordt als één van de wonderen van deze tijd beschouwd. Ook het feit dat…
Nelly Sachs, NobelprijswinnaresNelly Sachs is de winnares van de Nobelprijs voor Literatuur in 1966. Ze werd geboren in Duitsland en ontvluchtte het la…
Israël in vogelvlucht: de bevolking anno 2018Israël in vogelvlucht: de bevolking anno 2018Gesticht als een Joodse staat, vormt Israëls maatschappij (ruim 8,9 miljoen inwoners eind 2018) een mozaïek van verschil…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Boekrecensie: Joodse tradities in de literatuur - D. Meijer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Boeken Jodendom
Bronnen en referenties: 2
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!