recensie

Duister eiland; Sandi Tan

Duister eiland; Sandi Tan Duister eiland is de debuutroman van Sandi Tan. De boeiende roman speelt zich af in het zinderende en broeierige Singapore van voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het leven van de hoofdpersoon Cassandra wordt bepaald door vier mannen. En meer in het bijzonder door geesten dankzij haar spirituele gave. Niet geschikt voor tere zieltjes, want er komt nogal een aantal schokkende passages voor in het boek.

Sandi Tan

Sandi Tan behaalde haar MFA voor scenario schrijven aan Columbia University. De door haar gemaakte korte films werden o.a. vertoond op de filmfestivals van New York en Clermont-Ferrand. Ze woont in Pasadena, Californië. Haar debuutroman The Black Isle verscheen in 2012. In 2013 verscheen de Nederlandse vertaling daarvan onder de titel Duister Eiland bij Uitgeverij Artemis & Co, ISBN 9 789047 202592.

Duister Eiland

Het boek Duister Eiland is een roman, die het leven van de krachtige Chinese vrouw Cassandra verhaalt. Dat speelt zich af voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Het boek is geen historische roman, maar geeft een sfeerbeeld van het kosmopolitische Singapore. De historische feiten blijven wel een aanknopingspunt: het koloniale Singapore onder Brits bewind, de Japanse bezetting, het aantreden van de autoritaire minister-president Lee Kuan Yew in 1959, de onafhankelijke stadstaat Singapore in 1963 als onderdeel van de Federatie Maleisië, de botsingen tussen Maleiers en Chinezen in 1964, het uitroepen van de onafhankelijke republiek in 1965 en tenslotte de opbouw van het moderne Singapore.

Cassandra woont als inmiddels oude vrouw in Tokio en doet haar levensverhaal aan de jonge professor Maddin. Op dat moment heeft ze nog geen flauw idee, wie deze geheimzinnige professor daadwerkelijk is. Dat zal pas aan het einde van het boek blijken. Cassandra's eigenlijke naam is Ling. Ze groeide met haar tweelingbroer Li op in het vooroorlogse Shanghai. Na de scheiding van de ouders gaat de tweeling met de vader mee naar Singapore om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Ze runnen enige tijd een rubberplantage. Na het uiteindelijke mislukken van dit project, vindt Cassandra werk als gezelschapsdame voor een rijke dame, die ongeneeslijk ziek is. Het is daar bij de familie Wee dat ze verliefd wordt op zoon Daniël. Daar leert ze ook de chauffeur Issa kennen, die haar meer leert over de spirituele wereld. Het is ook daar dat zij Daniël's vriend Kenneth leert kennen, die zich later opwerkt tot minister-president van Black Isle. Gedurende de Japanse bezetting in de Tweede Wereldoorlog is Cassandra de concubine van de wrede Japanner Taro. Het levensverhaal van Cassandra speelt zich af rond deze vier mannen.

Geesten

Maar niet alleen rond deze vier mannen, veel meer nog rond de geesten die zij dankzij haar speciale gave overal waarneemt. Veel van de beschreven horror-situaties stoelen op de Maleisische magie en bijgeloof. Dankzij Issa leert Cassandra haar eigen spirituele krachten kennen en na de Tweede Wereldoorlog wordt zij door Kenneth ten behoeve van belangrijke relaties ingehuurd om bepaalde terreinen te onderzoeken op de aanwezigheid van geesten en ze daarvan schoon te maken. Dat leidt tot een aantal "onverklaarbare" rampen, veroorzaakt door boze geesten. Het werk is wel lucratief.

Niet voor op het nachtkastje

De scènes met de geesten bevorderen de nachrust bepaald niet en in die zin is het geen boek voor op het nachtkastje. Evenmin vanwege de vreselijke experimenten en wrede folteringen door de Japanners, diverse malen in extenso beschreven. Zelfs als lijk ben je niet veilig. De rijke mijnheer Wee en zijn hond worden onthoofd en wisselen van hoofd/kop. Helaas zijn deze gruwelijkheden gebaseerd op daadwerkelijk uitgevoerde experimenten en wreedheden. Deze trieste feiten mogen we nooit vergeten, maar in dit boek krijg je het wel "recht voor je raap".

Shockerend

Alsof dergelijke expliciete passages niet voldoende schokkend zijn, doet de schrijfster er nog een schepje bovenop. En vooral daardoor lijkt het alsof zij doelbewust de kracht van haar roman deels zoekt in shockerende elementen. Want bijvoorbeeld een Japanse vrouwelijke bediende, die op het strand bij het strandhuis van de familie Wee aan het copuleren is met een monsterlijke grote inktvis, lijkt toch wel ontsproten aan een bizarre en perverse fantasie. Verder aan uitgebreid beschreven sexuele handelingen geen gebrek.

Sfeervol portret

Losstaand daarvan roept het boek een betoverend beeld op van de smeltkroes Singapore, de spirituele beleving en het bijgeloof van de autochtone bevolking, de onderlinge verhoudingen tussen Chinezen, Maleiers, Britten en Japanners, het verschil tussen rijk en arm. En ondanks het feit dat Duister Eiland hier en daar duivels aandoet, is het een meeslepende roman geworden over een krachtige vrouw. Bekoorlijk, maar strijdlustig naar het evenbeeld van Artemis, de icoon van Uitgeverij Artemis.
© 2013 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyDe Singapore Sling: cocktail met gin en kernsenbrandyZoete herinneringen aan die vakantie in Singapore? Of gewoon een spectaculaire nieuwe cocktail proberen? Misschien is de…
Een stedentrip naar SingaporeSingapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië, het is tevens ook een stad. Het is een van de welvarendste landen ter…
Voor 1 euro overnachten in SingaporeSingapore Airlines geeft van 15 april tot 30 september 2009 voor 1 euro een overnachting weg in Singapore. Dit gebeurt i…
WO II - 16. Verovering van Singapore - de slag in de JavazeeDe Tweede Wereldoorlog. Singapore, een oude Britse kolonie, is een belangrijk doel voor de Japanners. Voor de Britten is…

recensieRecensie: Edith Eri Louw Ravens ImperiumRavens Imperium is de indrukwekkende fantasyroman waarmee de Nederlandse schrijfster en redactrice Edith Eri Louw haar d…
Kinderen van het Ruige Land  boek van Auke HulstrecensieKinderen van het Ruige Land boek van Auke HulstAuke Hulst schreef het boek Kinderen van het ruige land. Het is een autobiografische roman, waarin Hulst de teloorgang v…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Duister eiland; Sandi Tan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 27-06-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!