recensie

Chemische affiniteiten: een onmogelijke liefde

Chemische affiniteiten van de jonge Italiaanse schrijfster Gaia Coltorti is een moderne roman over een onmogelijke liefde tussen broer en zus. De roman is geïnspireerd op het beroemde toneelstuk Romeo en Julia van Shakespeare, alsmede op het werk Toch zonde van die hoer van Shakespeare's tijdgenoot John Ford. Een tragedie van alle tijden die zich afspeelt in het moderne Verona van onze tijd.

Gaia Coltorti

Gaia Coltorti woont in Rome en studeert daar buitenlandse taal- en letterkunde. De werken van Shakespeare hebben o.a. haar grote belangstelling. Op haar zeventiende schreef zij de roman Le affinitá alchemichi, in 2012 uitgegeven door Uitgeverij Mondadori. In 2013 verscheen de Nederlandse vertaling Chemische affiniteiten bij Uitgeverij Lebowski Publishers, ISBN 978 90 488 1676 1, prijs € 19,90.

Onmogelijke liefde

Ten behoeve van het schrijven van haar roman Chemische affiniteiten heeft Gaia Coltorti zich niet alleen laten inspireren door de werken van Shakespeare en John Ford, maar vormden voor haar ook de werken van de Frans-Amerikaanse antropoloog en historicus René Girard en de Zwitserse schrijver Denis de Rougemont een kompas. Mimesis is het basisprincipe van de theorie van René Girard. Mimesis betekent nabootsing in menselijk gedrag en verlangen: de menselijke begeerte wordt bemiddeld door een model dat onbewust nagebootst wordt. Denis de Rougemont schreef o.a. een analyse van de romantische liefde Amour-passion, een onvervulbaar verlangen dat voor de betrokkenen noodzakelijkerwijs catastrofale gevolgen met zich meebrengt.

Obsessieve liefde

Het kenmerk van een obsessieve liefde is te denken dat je enkel en alleen maar gelukkig kunt zijn als je bij je geliefde bent. De oorsprong van een obsessieve liefde ligt vaak in de jeugd - volgens de psychologie. Bij mannen speelt de eventuele verwaarlozing door hun moeder een rol en bij vrouwen door hun vader. Later projecteren zij hun gevoelens en vraag om aandacht op hun partner.

Chemische affiniteiten

In het boek Chemische affiniteiten draait het verhaal om de liefde tussen broer en zus. Toen zij nog heel klein waren, zijn de ouders gescheiden. Giovanni groeide op bij zijn vader in Verona en zijn tweelingzus Selvaggia bij haar moeder in Genua. Als de tweeling 17/18 jaar oud is, besluiten de ouders weer samen te gaan wonen in Verona. Giovanni is op stel en sprong dodelijk verliefd op zijn zusje. Zij houdt de boot nog wat af, maar dat lukt later ook niet meer. Ze worden onafscheidelijk; hun liefde heeft - zeker van de zijde van Giovanni - een obsessief karakter. Ergens in het boek komt ter sprake of dit ook gebeurd zou zijn, als ze gewoon als kinderen samen hadden kunnen opgroeien.

Catastrofaal

Deze liefde wordt het duo catastrofaal. Zoals in de literatuur onmogelijke liefdes altijd een tragisch einde hebben. Bij Romeo en Julia was de liefde onmogelijk door de vete tussen hun beider families. In het geval van Giovanni en Selvaggia vanwege de liefde tussen broer en zus, wat nu eenmaal een taboe is. Het feit dat Selvaggia onbedoeld zwanger raakt, maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Centraal staat dus feitelijk niet het waarom van de onmogelijke liefde maar de obsessieve beleving ervan. En het is juist ook de onmogelijkheid die de obsessie voedt.

Het knappe van het boek Chemische affiniteiten is dat de onderliggende psychologie, overpeinzingen en/of verwijzingen naar de literatuur subtiel verweven zijn in het verhaal over de liefdesrelatie tussen het stel. Dat betekent dat het romannetje ook lekker wegleest als je je niet geroepen voelt om je in dergelijke achtergronden te verdiepen. Het boek is geschreven vanuit het brein van een intelligente 18 jarige adolescent uit een gegoede Italiaanse klasse, in het bezit van een gezonde dosis zelfkritiek. Maar niet in staat zich te bevrijden uit deze vrije val naar de afgrond. En de lezer wordt vanaf de eerste bladzijde meegesleept.
© 2013 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Romeo en Julia samenvattingRomeo en Julia samenvattingMisschien is het wel het meest bekende liefdesverhaal: Romeo en Julia. Liefde tot de dood ons scheidt. Heb je het toneel…
Onmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeOnmogelijke liefdes en onbereikbare liefdeVeel mensen hebben een onmogelijke liefde in hun leven. De pijn die een onmogelijke liefde veroorzaakt is hartverscheure…
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…

Recensie: Maigret en het lijk bij de sluis - Georges SimenonrecensieRecensie: Maigret en het lijk bij de sluis - Georges SimenonIn 1931 verscheen de roman 'Le charretier de la Providence’ van de Belgische schrijver Georges Simenon (1903-1989). Dit…
Een kinderboek over allergie en astma: Een tijger voor LotterecensieEen kinderboek over allergie en astma: Een tijger voor LotteHet kinderboek Een tijger voor Lotte wordt omschreven als een vrolijk prentenpraatboek over allergie. Het is gemaakt om…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Chemische affiniteiten: een onmogelijke liefde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 21-05-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!