recensie

La Superba; Ilja Leonard Pfeijffer

La Superba; Ilja Leonard Pfeijffer In de roman La Superba onderzoekt de Nederlandse schrijver Ilja Pfeijffer de fantasie van een beter leven elders. Vanuit Genua bericht hij aan een vriend zijn waarnemingen en ervaringen, die de basis vormen van de te schrijven roman. De schrijver neemt ons mee naar de zelfkant van het bestaan in de steegjes, straten en pleinen van het labyrintische en cosmopolitische Genua.

Ilja Leonard Pfeijffer

Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is dichter, classicus, romancier en polemist. Eind februari 2013 verscheen bij Uitgeverij De Arbeiderspers zijn roman La Superba, ISBN 978 90 295 8727 3. La Superba is de bijnaam van de Italiaanse stad Genua, die zij te danken heeft aan haar roemrijke verleden.

La Superba, de roman

Fantasie over een beter leven elders

In een nieuwe plaats, in een nieuw land een nieuw leven beginnen. Het was en is de droom van velen. In de vorige eeuwen vertrokken bijvoorbeeld alleen al miljoenen Italianen naar Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden. In onze tijd proberen allerlei economische vluchtelingen in gammele bootjes Europa te bereiken. Het land van melk en honing, het land waar je alleen maar naar de kassa hoeft te lopen en een uitkering en huisvesting krijgt toegewezen en waar je vervolgens zo rijk wordt dat je je Mercedessen, dure horloges en zonnebrillen kunt veroorloven. De waarheid is natuurlijk heel anders, maar tegenover je familie in het thuisland moet je volhouden dat je succes hebt en daar ook blijk van geven. En zo wordt de mythe in stand gehouden dat een nieuw leven in een nieuw land onvermijdelijk succesvol is, een aanmoediging voor anderen om ook een poging te wagen. In de roman La Superba neemt de schrijver de fantasie over een beter leven elders onder de loep om tot de conclusie te komen dat mensen op uiteenlopende manieren verdwalen in deze fantasie. Hij schrijft zijn boek vanuit Genua als debutant van een nieuw leven in deze Italiaanse stad, iemand die een nieuwe uitdaging wil aangaan omdat in het vaderland alles zo voorspelbaar is. In Genua maakt hij kennis met o.a. Rashid, een Marokkaanse rozenverkoper. De sprong naar Europa heeft hem vooralsnog niets anders opgeleverd dan een armoedig bestaantje als straatventer en een onderkomen in een verwaarloosd pandje, waar hij de kamer met een aantal soortgenoten deelt. Hij ontstijgt deze armoede door te gaan dealen in cocaïne en belandt uiteindelijk in de gevangenis. En met Don, die zich voordoet als een gepensioneerde Britse hoogleraar, maar die feitelijk een alcoholistische sloeber is. Een zekere Walter die samen met Ilja een theater wil gaan runnen en de ontbrekende koopsom van € 200.000,- voor het pand achteloos van tafel veegt. Als ze eenmaal succes zullen hebben, lost dat zich vanzelf op. De Senegalees Djiby, die zijn schrijnende verhaal vertelt over de onbarmhartige zeereis via Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa en zijn tijdelijke verblijfsvergunning, die over een half jaar verloopt. "Gekomen vanwege de droom van een beter leven, intussen verdwaald in die fantasie". De fantasie over een nieuw leven houdt nauwelijks rekening met regel- en wetgeving, met de kleine lettertjes; en al helemaal niet met de ongeschreven wet, die overal weer anders is. Het gemaskeerde gekonkel, waar je als vaderlander al niet achter komt, laat staan als buitenlander. De ervaring die de schrijver daarmee opdoet, is - waar of niet waar gebeurd - exemplarisch.

De schrijver maakt op de terrassen, waar hij menig uur vertoeft, aantekeningen voor zijn boek. Die aantekeningen zijn gericht aan een vriend en gaan over de te schrijven roman. Een paar keer vermeldt de schrijver dan, dat hij dit of dat natuurlijk niet zus of zo in zijn roman zou schrijven. Daarmee heeft Pfeijffer lijkt het een concept gevonden om de kritische lezer een slag voor te blijven en gewoon - niet gehinderd door eigen censuur - alles op papier te zetten.

Vijftig tinten Genuees

Dit concept geldt in ieder geval voor de al dan niet gefantaseerde erotische ervaringen in deze roman over dit overigens boeiende onderwerp. Het zijn ervaringen, waarbij het vaak lijkt alsof de schrijver nolens volens bij een niet altijd even verheffende, maar soms hilarisch beschreven intimiteit betrokken raakt. Na een bezoek aan een porno-bioscoop schrijft Ilja aan de vriend: "Het is welbeschouwd al met al een vreselijk verhaal, gênant, goor en vernederend voor mij. Zoiets zou ik natuurlijk nooit in mijn boek schrijven. Of ik verzin een ander personage dat dit meemaakt. En zelfs dan." Woorden van gelijke strekking voor wat betreft de vrijage met een geamputeerd vrouwenbeen, dat ergens in de steegjes van Genua rondslingerde. Nadat Ilja dit been van alle kanten "bepoteld" heeft, realiseert hij zich dat er nu op het been overal vingerafdrukken van hem staan en zint hij op methodes om zich ervan te ontdoen. Later blijkt dat dit been toebehoort aan de travestiet Ornella. Liefde is een illusie, aldus deze Ornella. Er is een parallel tussen een gedroomd nieuw bestaan en een gedroomde kijk op de liefde: ook daar kan een mens behoorlijk verdwalen. Dat blijkt als aan het slot van de roman als Ilja - na een desillusionerende ontmoeting met het "mooiste meisje van Genua" - in de leer gaat bij Ornella.

Dubbele illusie

De schrijver komt tot de conclusie dat het overal hetzelfde zal zijn, in de wetenschap dat je de illusie ooit zult verraden voor een nieuwe illusie. "En daar schrijf je dan over. Dat is nog de grootste illusie". En voor de lezer geldt dat het lezen van deze roman ook een illusie is, want de schrijver bericht aan de vriend dat alles wat hij schrijft nep is "omdat ik niet schrijf als ik mezelf ben. Het is een vlucht uit de realiteit op een wankel vlot van taal".
© 2013 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieEllen ten Damme: ‘Durf jij?’Toen ik hoorde dat Ellen ten Damme een Nederlandstalige CD heeft gemaakt met teksten geschreven door de dichter Ilja Pfe…
Boekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferBoekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferDe schrijver neemt zijn intrek in het historische Grand Hotel Europa. In dit hotel reconstrueert hij zij mislukte relati…
Paars bloeiende vaste plantenPaars bloeiende vaste plantenVoor de liefhebbers van paars bloeiende planten is er voldoende keus. Paars bloeiende planten laten zich gemakkelijk com…
Tzumprijs voor de beste literaire zinTzumprijs voor de beste literaire zinSinds 2002 bestaat de 'Tzumprijs voor de beste literaire zin'. De organisatoren noemen deze prijs 'de kleinste literaire…

Boekrecensie: Op de foto van K. SchippersrecensieBoekrecensie: Op de foto van K. SchippersOp de foto van K. Schippers is tegelijk een moeilijk en een makkelijk boek. Het begint heel banaal met twee vrienden die…
Boekrecensie: Kind van sneeuw door Eowyn IveyrecensieBoekrecensie: Kind van sneeuw door Eowyn IveyHou je van sprookjes maar ben je eigenlijk te oud om in een sprookjesboek te lezen? Geen nood, dan moet je zeker eens he…

Reageer op het artikel "La Superba; Ilja Leonard Pfeijffer"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Gepubliceerd: 01-03-2013
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!