InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Tea-Bag door Henning Mankell
recensie

Recensie: Tea-Bag door Henning Mankell

Tea Bag is het verhaal over een aantal allochtone Zweedse meisjes en de schrijver Jesper Humlin. Met dit boek geeft Mankell een beeld van het leven van allochtonen in zijn land, een leven dat voor de doorsnee Zweed vaak onbekend is. Hij schetst met dit boek op enigszins satirische wijze, maar toch met gevoel hoe de twee werelden naast elkaar leven.

Het Boek

Titel: Tea-Bag
Auteur: Henning Mankell
Uitgeverij: De Geus
Plaats & Jaar van Uitgave: Breda, 2006
ISBN: 90-445-0917-9

Het Verhaal

Tea-Bag is het verhaal over Jesper Humlin, een Zweedse dichter die enigszins in zijn nadagen is. Hij is niet enorm succesvol maar kan leven van zijn poëzie. Op een dag geeft Humlin een lezing in een bibliotheek, waarbij een groep gedetineerden aanwezig is. Er ontstaat een rel en uiteindelijk is de enige die overblijft een Afrikaans meisje: Tea-Bag. Wanneer Humlin de volgende dag opnieuw een lezing geeft, geeft een oude vriend die nu een boksschool leidt een feestje voor Humlin. Hier verschijnen veel allochtone Zweden, een groep waar de wereldvreemde Humlin eigenlijk nauwelijks iets vanaf weet. Een Iraans meisje Leyla geeft aan schrijfster te willen worden en er wordt voorgesteld dat Humlin een cursus geeft. Aanvankelijk is Humlin niet enthousiast, maar langzaam raakt hij gefascineerd door Leyla en haar vriendinnen, Tea-Bag en Tanja. Tea-Bag begint langzaam haar verhaal te vertellen aan Humlin, hoe ze Nigeria ontvlucht is, op een boot naar Spanje terecht kwam, die vervolgens zonk waarbij veel mensen om het leven kwamen. Zo kwam Tea-Bag in een Spaans vluchtelingenkamp terecht. Na een gesprek met een Zweedse journalist besluit Tea-Bag naar Zweden te gaan en ze ontsnapt uit het kamp, waarbij ze na veel omzwervingen Zweden bereikt.

Humlin raakt steeds meer bij de meisjes betrokken. Zijn uitgever oefent druk uit om een thriller te schrijven, maar Humlin besluit iets te doen met de meisjes en daarover te schrijven. Leyla is inmiddels verliefd geworden op een Zweedse jongen maar weet dat haar vader dit nooit zal accepteren. Ze vertelt het verhaal van haar zus, die haar liefde voor de vrijheid met zuur in haar gezicht heeft moeten bekopen.

Humlin besluit de drie meisjes en Thorsten mee naar zijn moeder te nemen. Daar hoort hij ook het verhaal van Tanja, die samen met drie vriendinnen een armoedig Russisch dorpje ontvlucht om in de prostitutie te belandden. Tanja weet te ontvluchten en komt in de illegaliteit in Zweden terecht. Humlin besluit journalisten uit te nodigen om de meisjes te helpen, maar die raken in paniek en vluchten weg. Humlin ziet ze nog een keer terug en realiseert zich dat ze zijn leven voorgoed verandert hebben en dat hij kennis heeft gemaakt met een voorheen onbekende wereld. Zoals Tea-Bag het zegt: 'Ik besta hoewel ik er niet mag zijn, ik word gezien hoewel ik in de schaduw leef.' Dat is een goede samenvatting van het leven van veel illegalen en vluchtelingen.

Mijn Mening

Het boek Teabag is een interessante roman over het leven van vluchtelingen en allochtonen in Zweden. De opzet met de schrijver Humlin is interessant, omdat je dankzij hem als onwetende doorsnee Zweed, meer over de levens van de meisjes te weten komt. Daarnaast is er het hilarische leven van Humlin zelf: zijn relatie met zijn moeder, zijn vriendin, zijn uitgeverij en degene die over zijn beleggingen gaat. Dit zorgt voor een vrolijke noot in wat anders een zwaar verhaal zou zijn geweest. Wie een boek verwacht zoals de Wallander-serie van Mankell komt misschien bedrogen uit, maar in deze roman maakt de lezer kennis met een andere Mankell, de man die geïnteresseerd is in Afrika, de Derde Wereld en vluchtelingen. Een boek wat zeer de moeite waard is, zeker voor degenen die weinig kennis hebben van onderwerpen als illegaliteit, vluchtelingen en allochtonen. In deze roman krijgen al deze personen een menselijk gezicht.

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Stichting VluchtelingStichting Vluchteling is de enige hulporganisatie in Nederland die gespecialiseerd is in het helpen van vluchtelingen in…
recensieRecensie: Kleine Bij door Chris CleaveKleine Bij is een bijzondere en indringende roman, over vluchtelingen en illegaliteit en over keuzes die we soms gedwong…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
Ek voetbal 19921992 is het jaar dat het EK voor de 9e keer word gehouden. Dit jaar is Zweden het gastland om het EK te mogen organisere…
WK voetbal 1958Zweden heeft in 1958 de eer om het WK voor dat jaar te mogen organiseren. Het speelsysteem is voor de laatste keer aange…

Reageer op het artikel "Recensie: Tea-Bag door Henning Mankell"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 09-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Mankell
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!