InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Sporen van Emma
recensie

Recensie: Sporen van Emma

Sporen van Emma is het (auto)biografische verhaal van een moeder die haar dochter verliest. Eerst verliest ze die dochter aan Afrika, waar Emma als hulpverleenster gaat werken. Vervolgens verliest ze haar aan een vreemde man: Emma trouwt met de Zuid-Soedanese warlord Riek Machar en dan verliest Maggie haar dochter definitief: Emma sterft tijdens een auto-ongeluk in Nairobi, Kenia. Ook is het een verhaal over een controversiële hulpverleenster die met een warlord trouwt.

Het Boek

  • Titel Boek: Afrikaanse Dromen
  • Titel Roman: Sporen van Emma
  • Uitgeverij: Arena
  • Plaats van Uitgave: Amsterdam
  • Jaar van Uitgave: 2003
  • ISBN 90-6974-542-9

Het Verhaal

Sporen van Emma is het verhaal van Emma, maar ook het verhaal van het leven van Maggie McCune, haar moeder. Maggie heeft zelf een turbulent leven achter de rug. Ze werd geboren in India, uit een huwelijk van een Britse vader en een Australische moeder. Haar moeder is erg egoïstisch en het lukt Maggie nauwelijks een band met haar op te bouwen, ze laat haar dochter meestal in de steek. Eerst verdwijnt moeder zelf een tijdje om vervolgens terug te komen met een nieuw zusje. Dan wordt Maggie naar Engeland gestuurd, vanwege 'haar gezondheid'. Later komt haar moeder naar Engeland, maar de relatie tussen de twee blijft slecht. Na haar studie gaat Maggie een tijdje terug naar India, waar haar vader nog steeds werkt. Daar ontmoet Maggie Bunny McCune, een wat oudere man, met veel flair en de twee worden verliefd. Ze trouwen en Maggie heeft het gevoel dat ze gered is: ze kan in haar geliefde India blijven en ze is verlost van haar moeder. Maar dan worden vrijwel alle Engelsen uit India gezet en moet het echtpaar dat inmiddels twee dochtertjes heeft terug naar Engeland. Daar vinden ze een prettig huis op het platteland en gaat Bunny aan het werk als vertegenwoordiger. Maggie krijgt nog een dochter en een zoon, maar krijgt langzaam in de gaten dat ze haar man eigenlijk helemaal niet kent. Zo blijkt hij overal schulden te hebben, zit zonder werk zonder dat Maggie dat weet en gaat vreemd. Uiteindelijk besluit Maggie te scheiden, dit valt Bunny zo zwaar in combinatie met zijn leven dat uit bedrog bestaat dat hij zelfmoord pleegt. Deze zelfmoord heeft grote invloed op het gezin McCune. Maggie doet haar uiterste best om haar kinderen op goede scholen te houden en zorgt voor een nieuw huis voor het gezin.

Uiteindelijk gaat de oudste dochter Emma in Oxford studeren. Daar raakt ze geïnteresseerd in Afrika en vooral in Soedan. Ze heeft relaties met Afrikaanse mannen en uiteindelijk vertrekt ze voor het eerst naar Soedan. Dat bevalt zo goed, dat ze na verloop van tijd terugkeert en voor een hulporganisatie gaat werken, die zich inzet voor de kinderen in Zuid-Soedan. Tijdens haar werk ontmoet Emma Riek Machar, een warlord die de oorlog in het zuiden van Soedan gaande houdt (tegenwoordig is Riek Machar de vice-president van Zuid-Soedan). Ze wordt verliefd en uiteindelijk trouwen de twee. Dit stuit alle hulpverleningsorganisaties tegen de borst en Emma verliest haar baan, ze is niet meer objectief en onafhankelijk als vrouw van een warlord. Emma raakt zwanger en gaat in Nairobi wonen, omdat de situatie in het zuiden van Soedan te gevaarlijk is. Daar krijgt ze een ongeluk en overlijdt. Haar moeder en broer en zussen komen naar Nairobi om afscheid van haar te nemen en Emma wordt begraven in het zuiden van Soedan. Maggie gaat in dit boek op zoek naar de sporen van haar dochter, aan de hand van brieven, dagboeken en gesprekken met vrienden en familie en ook met Riek Machar, haar man.

Mijn Mening

Sporen van Emma is een indrukwekkend verhaal. Het is het verhaal van een moeder die haar dochter verliest en alleen daardoor al aangrijpend. Het is een boek met eigenlijk twee verhalen, een verhaal over het leven van Maggie zelf en een verhaal over Emma. En beide verhalen zijn interessant. Maar het is ook het verhaal van een zeer controversiële vrouw: Emma McCune. Het feit dat Emma met een warlord trouwt is een zeer opvallend gegeven, ze zet daarmee allerlei dingen op het spel en er is dan ook veel over haar geschreven, vooral in de Britse pers. Veel mensen hebben hun afkeer uitgesproken over de vrouw, maar het is een feit dat Emma zich wel degelijk heeft ingezet voor de kinderen en vrouwen van het zuiden van Soedan. Ze redde onder andere Emmanuel Jal, die tegenwoordig als rapper bekend is, van een leven als straatkind en kindsoldaat. In het boek is er niet heel veel aandacht voor de negatieve punten van Emma, wat logisch is omdat het geschreven is door haar moeder, een moeder die haar dochter verloren heeft. Het is een boek waar je lang over na kunt denken, extra interessant omdat het onder andere speelt in een land waar we relatief weinig van weten: Soedan. En het geeft een interessant inkijkje in het hulpverlenerscircuit. Hoe je ook denkt over de rol van Emma, het is zeker de moeite waard.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zuid-Soedan, wat er aan vooraf gingOp 9 juli 2011 riep Zuid-Soedan haar onafhankelijkheid uit. Dat was na een jarenlange strijd tussen het zuiden en het no…
Bronnen en referenties
  • Afrikaanse Dromen. Sporen van Emma. McCune Maggie Amsterdam: Arena 2003

Reageer op het artikel "Recensie: Sporen van Emma"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Gepubliceerd: 26-11-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Soedan
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!