InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: Verteller van de Wind
recensie

Recensie: Verteller van de Wind

Mankell is vooral bekend om zijn thrillers, maar hij schreef ook diverse andere boeken. Het boek Verteller van de Wind is het verhaal van een straatjongen in een Afrikaans land en zijn belevenissen. Het verhaal verscheen eerder als Comedia Infantil.

Het Boek

Titel: Verteller van de Wind
Oorspronkelijke (Zweedse) Titel: Comédia Infantil
Auteur: Henning Mankell
Uitgeverij: De Geus
Plaats en Jaar van Uitgave: Amsterdam, 2007
ISBN: 978-90-445-1027-0

Het Verhaal

José Antonio Maria Vaz is bakker, bovendien is hij degene die het straatjongetje Nelio vindt, nadat die is neergeschoten in een theater. Vaz vindt hem en verzorgt hem negen dagen lang. In die tijd vertelt Nelio hem zijn verhaal, het verhaal van een straatjongen in Afrika.

Straatkinderen

Nelio werd geboren in een klein dorpje op het platteland. Hij was gelukkig met zijn ouders en broers en zusjes tot op een dag rebellen het dorpje binnenvielen. Ze vermoordden een groot deel van de dorpsbevolking, onder andere het baby-zusje van Nelio en namen een aantal kinderen mee. Nelio was een van hen. Deze kinderen worden verondersteld als kindsoldaten voor de rebellen te vechten. Maar Nelio weet hen te ontvluchten en ontmoet dan een albino dwerg, die hem de weg wijst naar de stad. In de stad valt Nelio aanvankelijk in handen van een man die wil dat hij voor hem bedelt, maar ook deze keer weet Nelio te ontsnappen. Hij vindt een ideale schuil-en slaapplaats, in het standbeeld van een paard met ruiter. Van daaruit ontdekt Nelio de stad en het leven van straatkinderen zoals hijzelf. Wanneer hij ziet dat Cosmos, de leider van een groepje kinderen, waar hij respect voor gekregen heeft geslagen wordt door de politie komt hij in actie en sluit zich daarna bij dit groepje aan. Maar Nelio is anders dan alle andere kinderen. De kinderen zijn verbaasd over de rijke mensen die ze zien en die altijd tassen en koffertjes meedragen. Wanneer ze op een dag zien dat er een gedroogde hagedis in zon koffertje zit besluiten ze de rijken te laten weten dat ze hun geheim kennen. Op diverse plekken in de stad leggen ze gedroogde hagedissen neer: in een groot hotel, in een warenhuis en uiteindelijk dringen ze zelfs door in de residentie van de president.

De Dood

Wanneer Cosmos de groep verlaat wordt Nelio de nieuwe leider van de groep. Aanvankelijk zijn de andere kinderen er niet zo blij mee, maar al snel accepteren ze hem. Op een dag vertelt Alfredo Bomba hem dat hij gedroomd heeft dat hij de volgende dag jarig zal zijn en Nelio besluit hem een echte verjaardag te bezorgen. Ze dringen het huis binnen van een ontwikkelingswerker, die een weekend weg is en vieren in dat huis een echte verjaardag. Dan sluit Deolinda zich bij het groepje aan, een meisje, wat veel stof doet opwaaien bij het groepje, dat uit alleen jongens bestaat. Al snel verdwijnt Deolinda weer omdat Nascimento, een jongen uit het groepje, haar verkrachtte. Dan wordt Alfredo Bomba ernstig ziek. Hij heeft van zijn moeder gehoord dat er een plek is waar de doden en levenden elkaar ontmoeten, een eiland en als je daar bent hoef je nooit meer bang te zijn. Nelio besluit op zoek te gaan naar dat eiland, maar komt al snel tot de conclusie dat het niet bestaat. Dan herinnert hij zich het theater in de stad en bereidt met de andere kinderen een theatervoorstelling voor voor Alfredo, waarbij ze plek waarover zijn moeder vertelde tot leven zal komen. Ze voeren samen de voorstelling op voor Alfredo en wanneer ze klaar zijn ontdekken ze dat hij overleden is. Dan wordt er opeens geschoten in het theater en Nelio voelt hoe hij geraakt wordt. Hij zegt echter niets tegen de andere jongens en zegt dat ze boel op moeten ruimen en weggaan, met medeneming van Alfredo. Zo wordt Nelio later gevonden door bakker Vaz. Na negen nachten, waarin Vaz voor hem zorgt en hem medicijnen geeft, overlijdt Nelio. Hij heeft Vaz opdracht gegeven om zijn lichaam in de broodoven te verbranden. Wanneer hij naar buiten loopt vindt er een aardbeving plaats en voor Vaz is het alsof Nelio op die manier zijn banden met de wereld heeft verbroken. Vaz is dusdanig onder de indruk van het jongetje dat hij besluit zijn bakkersbestaan er aan te geven en op straat te gaan leven om iedereen het verhaal van Nelio te doen.

Mijn Mening

Verteller van de Wind is een indrukwekkend verhaal. Op de eerste plaats vanwege het feit dat het een gezicht geeft aan het leven van een straatkind, zoals er zoveel zijn in de Derde Wereld en het leven van zon kind en zijn vriendjes laat zien. Mankell laat zien dat hij een grote kennis heeft van het leven in Afrika en aan de zelfkant van de samenleving. Weinig auteurs zijn in staat om over zon vrij eenvoudig thema toch zon indrukwekkend verhaal te vertellen, zonder sentimenteel te worden of in gemeenplaatsen te vervallen.

Lees verder

© 2012 - 2019 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Henning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell is vooral bekend vanwege zijn thrillers en dan met name de serie over Wallander. Maar Mankell brengt jaa…
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieRecensie: Tea-Bag door Henning MankellTea Bag is het verhaal over een aantal allochtone Zweedse meisjes en de schrijver Jesper Humlin. Met dit boek geeft Mank…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
recensieRecensie: De Blinde Muur door Henning MankellDe Blinde Muur is deel acht van de Wallander-serie, de serie thrillers die Mankell schreef rondom de hoofdpersoon inspec…
Bronnen en referenties
  • Verteller van de Wind. Mankell Henning. Breda: Uitgeverij De Geus 1998

Reageer op het artikel "Recensie: Verteller van de Wind"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Mankell
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!