InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: De Blinde Muur door Henning Mankell
recensie

Recensie: De Blinde Muur door Henning Mankell

De Blinde Muur is deel acht van de Wallander-serie, de serie thrillers die Mankell schreef rondom de hoofdpersoon inspecteur Kurt Wallander. Het is tevens een actueel boek, omdat het ingaat op een relatief nieuwe vorm van criminaliteit: computermisdaad op internationale schaal.

Het Boek

  • Titel: De Blinde Muur
  • Oorspronkelijk (Zweedse) Titel: Brandvägg
  • Auteur: Henning Mankell
  • Uitgeverij: De Geus
  • Plaats en Jaar van Uitgave: Amsterdam, 2004
  • ISBN: 90-5226-817-7

Het Verhaal

De Blinde Muur begint met twee op het eerste oog niet met elkaar verband houdende gebeurtenissen: de moord op een taxi-chauffeur door twee meisjes en een dode man bij een bankautomaat. Al snel blijken beide gebeurtenissen wel verband met elkaar te houden, maar hoe, daar komt de recherche van Ystad maar nauwelijks achter. Sonja Hokberg, een van de meisjes die vast zit in verband met de moord op de taxi-chauffeur ontsnapt en wordt later dood terug gevonden bij een transformatie-station. Het lichaam van de dode man, Tynnes Falk, verdwijnt en wordt later teruggevonden op precies dezelfde plek als waar hij aanvankelijk dood werd gevonden, maar met twee vingers die zijn afgesneden. Later verdwijnt het vriendje van Sonja Hokberg en ook hij wordt dood teruggevonden. En dan is er op de achtergrond een Aziaat, die overal lijkt op te duiken. Wallander en zijn team komen er achter dat Tynnes Falk, een IT-expert, vreemde informatie in zijn computer heeft opgeslagen en ze schakelen een jonge hacker in, Robert Modin. Samen met Modin, komt er eindelijk wat schot in de zaak. En er lijken wegen te leiden naar een persoon in Angola, waar Tynnes Falk vier jaar heeft doorgebracht.

Wallander Persoonlijk

Intussen heeft Wallander allerlei persoonlijke problemen. Hij wordt met schorsing bedreigd omdat hij een minderjarige verdachte een oorvijg heeft gegeven. En zijn meerdere Lisa Holgersson lijkt haar vertrouwen in hem te hebben verloren. Ook krijgt hij te maken met collega Martinsson, die hij altijd als een vriend beschouwde en die nu achter zijn rug om konkelt met Holgersson. En hij gaat daten. Hij ontmoet Elvira Lindfeldt, met wie het goed klikt, maar die vervolgens ook in het complot betrokken blijkt te zijn. Al deze dingen zorgen ervoor dat Wallander zich verloren en eenzaam voelt.

Financiële Chaos

Maar hij lost de zaak op en voorkomt dat het plan van Falk en Carter uit Angola lukt, waardoor de hele financiële wereld zou instorten. Op het laatste moment is deze Carter uit Angola gekomen om het plan in werking te stellen, door zijn creditcard te gebruiken bij een bankautomaat in Ystad zou het plan van start gaan. Maar Robert Modin en Wallander zorgen er samen voor dat het op het laatste moment mislukt.

Linda

Op het einde van het verhaal maakt Wallander de rekening op van de gebeurtenissen en dat stemt hem verdrietig. Hij ziet zichzelf als iemand die nauwelijks meer geschikt is voor de moderne misdaad. Het enige wat hem opmontert is het plan van zijn dochter Linda, die besloten heeft naar de politie-academie te gaan en ook bij de recherche wil gaan werken.

Mijn mening

De Blinde Muur is als altijd weer een goed doortimmerd verhaal. Als thriller is het onderhoudend en wil je net als Wallander er per se achter komen hoe het in elkaar zit. Maar zoals altijd is er ook meer, de boeken van Mankell houden een stuk maatschappij-kritiek in zich verborgen. Mankell houdt ons een spiegel voor door ons de moderne samenleving te laten zien, met een steeds groter wordende groep mensen die er niet meer bij hoort en daardoor tot wanhoop wordt gedreven. En hij laat specifiek met dit boek zien hoe gevaarlijk het kan zijn om ons hele hebben en houden op te hangen aan de wereld van moderne technologie, waar we hoe langer hoe meer afhankelijk van raken. De moderne misdaad staat ver af van de oude misdaad waar Wallander aan gewend was. Zoals hij het ziet: Ystad ligt plotseling midden in de wereld, er is geen verschil meer tussen platteland en stad. De Blinde Muur is een boek dat tot nadenken stemt en dat is altijd de moeite waard.

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
recensieRecensie: Dwaalsporen door Henning MankellDwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed…
Henning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell is vooral bekend vanwege zijn thrillers en dan met name de serie over Wallander. Maar Mankell brengt jaa…
recensieRecensie: De Vijfde VrouwDe Vijfde Vrouw is deel zes in de inspecteur Wallander-serie van Henning Mankell. Opnieuw krijgt Wallander te maken met…
Bronnen en referenties
  • De Blinde Muur door Henning Mankell. Breda: Uitgeverij De Geus 2004

Reageer op het artikel "Recensie: De Blinde Muur door Henning Mankell"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Mankell
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!