InfoNu.nl > Hobby en Overige > Boeken > Recensie: De Vijfde Vrouw
recensie

Recensie: De Vijfde Vrouw

De Vijfde Vrouw is deel zes in de inspecteur Wallander-serie van Henning Mankell. Opnieuw krijgt Wallander te maken met een aantal gruwelijke moorden en wat hij nooit zou hebben willen geloven blijkt waar: de dader is een vrouw.

Het Boek

Titel: De Vijfde Vrouw
Oorspronkelijke (Zweedse) Titel: Den Femte Kvinnan
Auteur: Henning Mankell
Uitgeverij: De Geus
Plaats en Jaar van Uitgave: Amsterdam, 2004
ISBN: 90-445-0516-5

Het Verhaal

Het verhaal begint in Algerije, waar we getuigen zijn van een groep extremistische moslims die een missiehuis binnenvallen en de daar aanwezige nonnen doden. Er blijkt ook een andere vrouw aanwezig te zijn, een gast en ook deze vrouw wordt vermoord. De moord wordt door de Algerijnse autoriteiten in de doofpot gestopt, maar een vrouwelijke rechercheur vindt de brieven van de vrouw aan haar dochter en stuurt deze op, samen met haar eigen verhaal over wat er gebeurd is. Deze vrouw, een Zweedse, is de moeder van Yvonne Anders.

Vervolgens worden we geconfronteerd met de moord op Holger Eriksson. Hij is op wrede wijze om het leven gebracht, hij is door een loopbrug gezakt, waaronder bamboe-spiezen zijn aangebracht, zodat hij langzaam de dood tegemoet is gegaan. Wallander en zijn team zijn verbijsterd en gaan aan de slag. Tegelijkertijd blijkt er een bloemist verdwenen te zijn, Gusta Runfeldt, deze zou op vakantie zijn gegaan naar Afrika, maar hij blijkt nooit vertrokken te zijn. Wanneer dan ook zijn lichaam wordt gevonden slaat Wallander de angst om het hart dat hij hier met een seriemoordenaar te maken heeft. Ook dit lichaam is op vreemde wijze tentoongesteld, uitgemergeld en vastgebonden aan een boom. Het team van Wallander graaft diep in de levens van beide mannen, maar ze kunnen maar moeilijk overeenkomsten vinden. De bloemist heeft zijn vrouw mishandelt en misschien gedood, zijn vrouw leefde in voortdurende angst voor hem. De autodealer was een eenling, maar stond bekend als een harde man. Met veel pijn en moeite en via allerlei omwegen komt Wallander terecht bij een Poolse vrouw die verdwenen is en waar de autodealer misschien mee te maken had.

Intussen heeft Wallander het persoonlijk ook zwaar, zijn vader, met wie hij een moeizame relatie heeft en met wie hij net op vakantie is geweest overlijdt. Maar hij krijgt geen tijd om het te verwerken, want dan duikt een derde lichaam op, een man die in een zak heel langzaam verdronken is. Hij moet hebben geweten wat hem overkwam. Ook hier vinden ze een vrouw die door haar man is mishandeld en een minnares die zijn kind heeft gekregen en ook door hem is mishandeld. De minnares verdwijnt en Wallander vermoedt dat het de moordenaar is, die haar heeft meegenomen. Nu krijgt hij ook sterke vermoedens dat het om een vrouwelijke moordenaar gaat. Iets wat hij eerder niet wilde geloven, omdat de moorden van een dusdanige wreedheid getuigen en van een planning, die men normaal alleen bij mannelijke daders vindt. Met veel geluk en wijsheid ontdekken ze wie de dader is en gaan naar haar op zoek. Ze vinden de naam van een nieuw slachtoffer en kunnen zijn dood op het laatste moment voorkomen, maar de moordenares Yvonne Anders gaat er vandoor. Wallander vermoedt waar hij haar vinden kan en samen met zijn collega Ann-Britt Hoglund gaat hij achter haar aan. Hij weet echter niet dat de vrouw het vuurwapen van een collega bemachtigd heeft. Daar wordt Ann-Britt mee neergeschoten en ze raakt zwaargewond. Ook de Yvonne Anders raakt gewond en wordt gearresteerd. Wallander voelt zich enorm schuldig over het feit dat Ann-Britt geraakt is, hij brengt al zijn tijd door bij haar in het ziekenhuis en bij de moordenares, die hij ondervraagt. Langzaam krijgt hij een inzicht in haar daden, wat afschuw wekt, maar soms ook begrip. De vrouw wilde wraak nemen op de mannen die ongestraft vrouwen mishandelen en soms doden. Zoals ook haar eigen moeder en ‘zusje’ door mannen zijn mishandeld en gedood. Uiteindelijk pleegt de vrouw zelfmoord en vraagt ze Wallander in een briefje om er voor te zorgen dat de daders van de moord op haar moeder in Algerije gestraft worden.

Mijn mening

Het feit dat de moorden in De Vijfde Vrouw door een vrouw worden gepleegd maakt dit boek extra interessant. De beweegredenen zijn eigenlijk mijn enige bezwaar tegen dit verhaal. De moordenares wordt gedreven door ervaringen uit haar eigen jeugd en door het feit dat haar eigen moeder zonder reden is vermoord. Maar in mijn ogen wegen deze zaken niet zwaar genoeg voor de extreme moorden die ze pleegt. De manier waarop Mankell het verhaal vertelt, de eenzaamheid van veel personen in het boek en in de Zweedse samenleving maken het verhaal echter meer dan de moeite waard. En als thriller is het als altijd een genot en wil je weten hoe de vork in de steel zit.

Lees verder

© 2012 - 2020 Sasati, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie: Midzomermoord door Henning MankellMidzomermoord is deel zeven in de Wallander-serie van Henning Mankell. Midzomermoord is het verhaal van een krankzinnige…
recensieHenning Mankell: Honden van RigaHonden van Riga uit 1992 is het tweede boek dat verscheen in de serie over de Zweedse rechercheur uit Ystad geschreven d…
Henning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell: Ik sterf, de herinnering leeftHenning Mankell is vooral bekend vanwege zijn thrillers en dan met name de serie over Wallander. Maar Mankell brengt jaa…
recensieRecensie: Dwaalsporen door Henning MankellDwaalsporen is deel vijf in de Wallander-serie van Henning Mankell. Het is tevens het dramatische verhaal over het leed…
recensieRecensie: De Blinde Muur door Henning MankellDe Blinde Muur is deel acht van de Wallander-serie, de serie thrillers die Mankell schreef rondom de hoofdpersoon inspec…
Bronnen en referenties
  • De Vijfde Vrouw. Mankell Henning. Breda: Uitgeverij De Geus. 2004

Reageer op het artikel "Recensie: De Vijfde Vrouw"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Sasati
Laatste update: 01-12-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Special: Mankell
Bronnen en referenties: 1
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!