recensie

Het Geschenk; Philip Snijder

Het Geschenk; Philip Snijder Het Geschenk van de schrijver Philip Snijder vertelt het verhaal van een jongeman, die zijn stervende vader belooft te gaan kennismaken met zijn Groningse grootvader. Het nakomen van die belofte en het verhaal daaromheen zal het geschenk aan zijn vader zijn. Van deze kennismaking komt het niet. Maar gaandeweg rijpt er een mooi verhaal in zijn brein, wat een eigen plaats in het boek krijgt.

Philip Snijder

Philip Snijder (1956) groeide op in een oude arbeiderswijk van Amsterdam. Hij studeerde Italiaans en had diverse baantjes o.a. bij een schoonmaakbedrijf, een boekhandel, een jeugdherberg, een universiteit, een café en een cultureel centrum. In 2007 debuteert hij met Zondagsgeld, dat genomineerd werd voor de Academica Debutantenprijs. In 2011 verscheen zijn roman Retour Palermo, die door HP / De Tijd werd uitgeroepen tot de beste roman van het jaar. Zijn nieuwste boek Het Geschenk verscheen in 2012 bij uitgeverij Atlas Contact, ISBN 978 9 0458 0273 2.

È il pensiero que conta

Het is de gedachte die telt, aldus een Italiaans gezegde. Dat is het citaat aan het begin van het boek. Je begrijpt pas wat er met dit citaat wordt bedoeld, als zich gaandeweg het boek een verhaal binnen een verhaal ontwikkelt. Bij ontstentenis van het echte verhaal, verzint de hoofdpersoon een verhaal. Het is een verhaal dat zich had kunnen afspelen, maar zo sterk wordt neergezet bij monde van de grootvader van de hoofdpersoon in deze roman, dat het wel lijkt of de schrijver hiermee een nieuwe modus heeft aangeboord om zijn impliciete verhaal gestalte te geven.

Het is de gedachte die telt. Dat is de conclusie van de balorige jongeman, die zijn vader op zijn sterfbed heeft beloofd om kennis te gaan maken met zijn Groningse grootvader. Maar het komt er maar niet van; van een mislukte bezoekpoging aan de grootvader in een Amsterdams bejaardenhuis en een reisje naar diens geboortedorp Musselkanaal valt geen brood te bakken. Toch kan hij niet met lege handen bij zijn vader aankomen en in zijn brein rijpt een verhaal. Een verhaal als een geschenk aan zijn vader.

Het Geschenk

De ik-figuur in de roman is een jongeman, die weliswaar zijn milieu ontgroeid is, maar zich toch ook niet waar heeft kunnen maken. Hij heeft zijn studie voortijdig afgebroken en heeft allerlei baantjes via uitzendbureaus. Hij woont samen met zijn vriendin Ingrid in een huisje aan de Bickersgracht in de buurt waar hij is opgegroeid. Zijn frustraties leeft hij uit door op gezette tijden naar een porno-bioscoop te gaan of in een danstent een scharreltje te versieren. Hij is tot zijn eigen ongenoegen een slapjanus. "In de jaren na het eindexamen was mijn leven - ik zag het gelaten onder ogen terwijl ik een stuk frikandel wegkauwde - van lieverlede een systematisch ontwijken van ongemakkelijke situaties geworden. Eigenlijk was die fletse strategie inmiddels de enige echte drijvende kracht achter mijn bestaan".

Het staat er niet expliciet, maar mogelijk is deze houding terug te voeren op zijn ongelukkige jeugd. Zijn ouders maken veel ruzie en vooral voor zijn moeder schaamt hij zich kapot. Overigens is de sfeertekening van die scènes uit zijn jeugd fenomenaal weergegeven, een afwisseling van giftig stilzwijgen en laaiende ruzie. "De doos met de op de markt gekochte moorkoppen bleef dan als een treiterig relict van de harmonieuze atmosfeer aan het begin van de dag onaangeroerd op het aanrecht staan".
Zijn vader heeft niet meer lang te leven en heeft als gevolg van een hersentumor steeds minder heldere momenten. De belofte aan zijn vader om kennis te gaan maken met zijn grootvader weegt "als een dode olifant van tegenzin op zijn schouders"

Het verhaal als geschenk

Het verhaal van Opa Willem speelt zich af in Musselkanaal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Willem is scheepsjager en raakt via via betrokken bij het verzet. Er wordt een Joods jongetje verborgen gehouden in een schuur en Willem helpt mee om de jongen voedsel te brengen en later om hem te helpen ontsnappen. Het Joodse jongetje lijkt als twee druppels water op de jongste zoon van Willem.
Hiermee schetst de schrijver een mooi tijdsbeeld van het leven in Musselkanaal zoals het vroeger was en van de verhoudingen tussen de dorpelingen onderling, met name tijdens de oorlogsjaren.

De constructie van een verhaal in een verhaal is natuurlijk prima. Het is echter enigszins ongeloofwaardig dat de hoofdpersoon, die zich liever door van alles en nog wat laat afleiden, ondertussen een dergelijke vertelling componeert. Pas tegen het einde van het boek "ontdekt" hij dat dat verhaal "al zeker 24 uur groeiende was binnen in mijn hoofd, in een autonoom functionerend compartiment daarvan". En zo laat zich het boek ook lezen - een beetje onrustig - hiphoppend van het ene compartiment naar het andere compartiment van het verhaal.
© 2012 - 2020 Plato, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: Philip en de anderen - Cees NooteboomBoekverslag: Philip en de anderen - Cees NooteboomPhilip en de anderen, geschreven door Cees Nooteboom, is een veel gelezen boek. Dit boek gaat over Philip, een jongeman…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Jongensboek: Sam (de hond) van Edward van de VendelVoor alle jongens die een hond willen, of een hond hebben, of honden leuk vinden. Twee heerlijke boeken over een prachti…
recensieRecensie: Ties en Trijntje en Ties en Trijntje in decemberDe Ties en Trijntje boeken zijn geschreven door Yvon Jaspers en geïllustreerd door Philip Hopman. De boeken zijn bestemd…

De tederheid van mannen; Simonetta GreggiorecensieDe tederheid van mannen; Simonetta GreggioHet boek De tederheid van mannen gaat warempel over een hechte vriendschap tussen twee vrouwen! De jonge Constance en de…
Boekrecensie: Deborah Harkness: AllerzielenrecensieBoekrecensie: Deborah Harkness: AllerzielenEen verhaal over een wereld waarin heksen, demonen en vampiers onder de mensen leven, zonder dat men daar weet van heeft…

Reageer op het artikel "Het Geschenk; Philip Snijder"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Plato
Laatste update: 16-09-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Boeken
Artikelen met het label 'Recensies' bevatten naast objectieve informatie ook subjectieve informatie in de vorm van een beoordeling.
Schrijf mee!