Lizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie Duck

Lizzy, Juultje en Babetje: de nichtjes van de familie Duck Donald Duck is één van de beroemdste eenden ter wereld. Ook zijn oom Dagobert en zijn vriendin Katrien genieten grote bekendheid. Dat Donald drie neefjes heeft – Kwik, Kwek en Kwak – is bij velen al minder bekend, laat staan dat ze gehoord hebben van Lizzy, Juultje en Babetje, de nichtjes van Katrien Duck. Toch komt dit drietal regelmatig voorbij in het weekblad Donald Duck en het maandblad Katrien. Samen met Donalds neefjes worden ze de Duckies genoemd.

Familie

Officieel zijn Lizzy, Juultje en Babetje de nichtjes van Katrien. Wie hun ouders zijn, is echter onbekend: in de stripverhalen verschijnen ze meestal met hun tante Katrien. Uit het eerste verhaal waar ze in te zien waren, het stripje Flip Decision uit 1953, kan afgeleid worden dat ze de dochters zijn van een zus van Katrien. Hoe die zus heet, weet niemand.

De nichtjes werden bedacht door schrijver en tekenaar Carl Barks. Hij is ook degene die Dagobert Duck, Willie Wortel, Guus Geluk, de Zware Jongens en Zwarte Magica bedacht heeft.
In het begin werden Lizzy, Juultje en Babetje vooral in de verhalen naar voren gebracht met de gedachte dat ze vriendinnetjes voor de neefjes Kwik, Kwek en Kwak konden zijn. Later kwamen er echter ook verhalen waarin de twee drielingen het elkaar behoorlijk lastig maken.

Woudlopers en Roodkapjes

De meeste strijd tussen de neefjes en nichtjes heeft te maken met de scoutingverenigingen waar ze bij horen: Kwik, Kwek en Kwak maken deel uit van de Jonge Woudlopers (de jongensgroep), terwijl Lizzy, Juultje en Babetje bij de Roodkapje Patrouille horen (de meisjesgroep). De één pagina lange Duckies-strips vertellen regelmatig over opdrachten waarbij de Jonge Woudlopers proberen te winnen van de Roodkapjes. Helaas voor de Jonge Woudlopers lukt dat vaak niet.

Moderne meiden

In de oude stripverhalen waarin Lizzy, Juultje en Babetje optreden, zijn het drie meisjes die precies op elkaar lijken: een strik op het hoofd, een jurkje aan en schoenen met een hakje. Het enige verschil is de kleur van hun strik, jurkje en schoenen, meestal rood, blauw en groen (net als de kleuren van de neefjes).

In 1998 bedacht de redactie van het weekblad Donald Duck dat het jammer was dat de nichtjes niet in meer stripverhalen verschenen. Om de meisjes wat populairder te maken, vroegen ze toestemming aan de Walt Disney Company om het uiterlijk van het drietal te veranderen. Dat mocht en sindsdien zijn de nichtjes gemakkelijk uit elkaar te houden door hun verschillende kleding en haarstijlen. Hun make-over werd met behulp van een stripje uitgelegd aan het publiek: de meisjes zien een fles lak staan en denken dat het haarlak is. Omdat tante Katrien hun haar toch gaat knippen, besluiten ze ermee te spelen. De fles blijkt echter een bus parketlak te zijn, wat betekent dat de meisjes het voortaan met hun nieuwe kapsels moeten doen.

Het nieuwe uiterlijk van de nichtjes werd bedacht door de Nederlandse tekenaar Mau Heymans. Zijn originele schetsen worden nog steeds gebruikt als voorbeeld voor de Duckies-stripverhalen in het weekblad Donald Duck en in het maandblad Katrien, waarin de strips meer op meisjes gericht zijn.

Wie is wie?

Lizzy heeft één paardenstaartje, Babetje heeft er twee. Juultje heeft een kort kapsel met een haarband.

Ducktales

Er bestaat nog wel eens verwarring over Lizzy, het nichtje van Katrien, en Lizzy uit de televisieserie Ducktales. Veel mensen denken dat het gaat om hetzelfde meisje, maar dit klopt niet: Lizzy uit de televisieserie Ducktales is de kleindochter van Dagobert Ducks huishoudster, mevrouw Baktaart. De verwarring is vooral ontstaan door de vertaling van Lizzy’s naam: in het Engels heet Lizzy uit Ducktales Webbigail Vanderquack (afgekort Webby), het nichtje Lizzy heet April. Uiteraard is niet te ontkennen dat Ducktales Lizzy veel op nichtje Lizzy lijkt voor ze haar moderne uiterlijk kreeg.

Buitenlandse namen

Lizzy, Juultje en Babetje zijn de Nederlandse namen voor de nichtjes van Katrien, terwijl ze in het Engels April, May en June genoemd worden. Ook in andere landen is het drietal bekend:
  • Denemarken: Kylle, Pylle en Rylle
  • Duitsland: Dicky, Dacky en Ducky
  • Finland: Leenu, Liinu en Tiinu
  • Noorwegen: Hetti, Letti en Netti
  • Polen: Kizia, Mizia en Fizi
  • Zweden: Kicki, Pippi en Titti
© 2015 - 2024 Miriammylene, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duckstad ClickCards: nieuwe verzamelactie Super de BoerVoor alle verzamelaars onder ons: De nieuwe spaar-actie van de Super de Boer "De zoektocht naar het verdwenen geluksdubb…
Donald Duck pocketsDonald Duck pocketsDe Donald Duck pockets kennen een grote populariteit in Nederland. De allereerste pocket 'Donald en de zebra-mossel' uit…
De geschiedenis van Donald DuckJe zou het niet zeggen, maar hij is al vijfenzeventig jaar. Althans op papier, want voor de liefhebbers van ’s-werelds p…
Donald Duck de karaktersDeze zogehete altijd vrolijke eend weet nu al 56 jaar kinderen te amuseren met zijn weekblad. Niet alleen kinderen, ook…

Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Marvel Comics - Star Wars - Nummer 2Luke Skywalker staat oog in oog met Darth Vader. Luke is nog geen Jedi en weet nog niet zo goed om te gaan met het licht…
Dagobert Duck: de rijkste eend ter wereldDagobert Duck: de rijkste eend ter wereld“Wat weet u over Dagobert Duck?” Het zou zo een vraag kunnen zijn bij de televisiequiz De Slimste Mens. Mogelijke antwoo…
Bronnen en referenties
  • Duckipedia op donaldduck.nl, artikel Lizzy, Juultje en Babetje
  • Stripverhalen uit het weekblad Donald Duck (1995-nu)
  • Stripverhalen uit het maandblad Katrien (1999-2005)
  • Foto afkomsting van de Duckipedia op donaldduck.nl
Miriammylene (63 artikelen)
Laatste update: 10-04-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Strips
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.