Een simpel maar zeer leuk gezelschapsspel: blufpoker!

Een simpel maar zeer leuk gezelschapsspel: blufpoker! Een zeer leuk spel wat je met twee tot vier mensen kan spelen is blufpoker. Het enige wat je nodig hebt zijn een drie dobbelstenen en een beker. Bluf jezelf door het spel, breng anderen in verwarring en je hebt een gezellig avond. Leuk voor op vakantie, met visite of voor een avondje zonder tv.

Nodig voor het spel en aantal spelers

Je hebt drie dobbelstenen nodig, en een beker waarin je de dobbelstenen kunt schudden en gooien. De puntentelling kun je bijhouden op papier, of door overige dobbelstenen te gebruiken waarmee je vanaf zes aftelt. Je kunt het spel doen met twee tot vier spelers. Meer spelers is eventueel ook mogelijk, als er genoeg tempo in het spel zit. Handig is om het spel aan een tafel te spelen.

Doel van het spel

Probeer je tegenspelers de verkeerde keuzes te laten maken zodat zij in punten achteruit gaan, en jij als winnaar overblijft. Wie kan het best een pokerface opzetten?

Het gooien van de stenen

Je schudt de drie dobbelstenen in de beker, en gooit met de beker gesloten op de tafel. Als enige kijk jij onder de beker naar je worp. De drie stenen vormen samen een getal van honderd, bijvoorbeeld: vijf, drie en twee zijn 532. Hierbij vormt de hoogste steen altijd het eerste cijfer in het getal en de laagste steen het laatste cijfer. In het voorbeeld zou 325 dus fout zijn. Gooi je dubbele stenen, bijvoorbeeld zes, zes, twee, dan wordt dat 662.
Je hebt dus gekeken wat je hebt gegooid en geeft deze stenen, gesloten onder de beker door aan de volgende speler. Hierbij geef je een getal door. Als je 532 hebt gegooid, zou je 532 kunnen zeggen. Accepteert de volgende speler jouw worp, dan haalt hij de beker van de stenen en moet hij een hoger getal gooien dan jij. En zo verder, met de klok mee.

Bluffen

Omdat je altijd hoger moet gooien dan de vorige speler, zul je soms moeten bluffen. Stel je accepteert de 532 van je vorige speler: je gooit de stenen, kijkt onder de beker en ziet dat je 221 gooit. Dan doe je net alsof je hoger hebt gegooid: je schuift de beker met daaronder je worp door naar de volgende speler en zegt met een stalen gezicht: 631 (of elke ander getal hoger dan 532).
Bluffen mag altijd. Ook als je als eerste begint, kun je ervoor kiezen te bluffen dat je een hoge worp hebt, ook al heb je laag gegooid. Ook kun je doen alsof je bluft, terwijl je wel degelijk doorgeeft wat je zegt dat je gegooid hebt. Daarmee breng je je tegenspeler steeds weer in verwarring. Zo zijn er nog meer tactieken te bedenken, rondom het bluffen en doorgeven van je worp.

Wel of niet accepteren van de worp van je tegenspeler

Wanneer je een worp doorgegeven krijgt van de vorige speler, kan je er voor kiezen de worp wel of niet te accepteren. Geloof je dat de vorige speler daadwerkelijk heeft gegooid wat hij zegt hij gegooid heeft, dan accepteer je de worp door de beker van de stenen te nemen en opnieuw te gooien. Of de vorige speler nou wel of niet de waarheid sprak, je hebt de worp geaccepteerd en zult hoger moeten gooien, en deze door moeten geven aan de volgende speler (waarbij je weer kunt kiezen of je wel of niet bluft).
Geloof je de vorige speler niet, en denk je dat hij bluft, dan zeg je - voordat je de beker wegneemt en de worp bekijkt - "je bluft!". Pas dan bekijk je de worp. Wanneer er inderdaad een ander getal ligt, dan de vorige speler beweerde, dan verliest deze een punt. Maar heeft de vorige speler gelijk, dan verlies jij een punt.
Er begint dan weer een nieuwe ronde. Degene die "je bluft!" zei, begint. Zolang elke worp wordt geaccepteerd wordt er doorgespeeld en moet elke speler dus steeds hoger gooien dan de gene voor hem. Net zolang tot iemand zegt "je bluft" of tot het getal 666, want... hoger kan niet.

De zes

Een gegooide zes, mag weggelegd worden en hoeft niet opnieuw gegooid te worden. Stel iemand gooit 641 en geeft dat getal door. De volgende speler gelooft het, en accepteert de worp. Hij kijkt of het er ligt. Hij heeft geluk, het klopt. Dan mag hij de zes wegleggen en hoeft hij alleen de andere twee stenen te gooien. Stel hij gooit 52, dan geeft hij de worp door en zegt hij: 652. De zes is weggelegd, maar is nog steeds onderdeel van het getal wat je doorgeeft. Gooit hij bijvoorbeeld daarna 64, geeft dit door en de ander accepteert dit, dan mag ook deze zes weggelegd worden. Met 1 dobbelsteen zal hij hoger dan 4 moeten gooien.
Ook in dit geval kan je bluffen en het de volgende speler extra moeilijk maken. Stel je gooit 311, je bluft en geeft 642 door. Je bent zo geloofwaardig dat de volgende speler je worp accepteert. Hij tilt de beker op en ziet 311 liggen. De pech is dat er geen zes ligt, die hij niet weg kan leggen. En hij zal met de drie stenen hoger moeten gooien dan 642. Je kan het nog bonter maken, door te beweren dat je bijvoorbeeld 662 hebt gegooid. Wanneer de ander dit accepteert, terwijl je hebt geblufd, zal hij alsnog die twee zessen moeten gooien en een steen hoger dan twee.
Wanneer er 666 wordt gegooid, of iemand beweert dat hij dat gegooid heeft, en de ander accepteert de worp, dan mag hij proberen in drie worpen ook 666 te gooien. In deze drie kansen, mag hij eventueel gegooide zessen wegleggen die hij niet opnieuw hoeft te gooien. Lukt het niet binnen drie worpen, dan verliest hij een punt. Lukt het wel, dan verliest de ander een punt.

Puntentelling

Spreek van te voren af met hoeveel punten iedereen begint. Bijvoorbeeld met zes punten. Zodra iemand nul punten heeft, is degene met de meeste punten de winnaar. Bij meerdere spelers kun je er ook voor kiezen, dat degene die nul punten heeft afvalt, en dat je net zo lang doorspeelt tot de laatste twee. Wie kan het beste een pokerface opzetten?
Je kunt er voor kiezen om ook minpunten te geven, als iemand een getal in verkeerde volgorde doorgeeft: bijvoorbeeld iemand geeft 362 door, terwijl dit 632 is.

Ter variatie kan je ervoor kiezen om bij elke nieuwe ronde te wisselen van plaats. Zodat je niet steeds tegen dezelfde bluft.

Of je wint, hangt dus niet zozeer af van wat je gooit, maar van hoe goed je kunt bluffen en de anderen in verwarring kunt brengen.
Veel plezier met dit spelletje! Leuk voor op vakantie, met visite, of weer eens wat anders dan een avondje tv.

Lees verder

© 2011 - 2024 Chezue, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kort gezelschapsspel gezellig aan tafelKort gezelschapsspel gezellig aan tafelEen klein spelletje spelen met mekaar aan tafel zonder computer of spelbord. Gewoon even gezellig een uurtje samen een s…
Ganzenbord - oer-Hollands gezelschapsspelGanzenbord - oer-Hollands gezelschapsspelEen warme kamer, een snorrende poes en een glas warme chocolademelk. En dan is het tijd voor ganzenbord. Het is een heer…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…
Kerstmis spelletjesHeb je zin om de periode rond Kerstmis op een originele manier door te brengen? Ben je op zoek naar leuke spelletjes, ma…

Hoe speel je Pokemonspellen: een leidraadHoe speel je Pokemonspellen: een leidraadSinds het ontstaan van de Pokemonrage zijn er links en rechts vele versies van Pokemon ontstaan. Het wachten is nu op de…
Grand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 CheatsGrand Turismo 5 Cheats. Het lijkt wel of iedereen ernaar op zoek is! Het is dan ook zeker zo dat dit recent verschenen s…
Chezue (81 artikelen)
Gepubliceerd: 17-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.