Monopoly: gezelschapspel van Hasbro, 80 jaar speelplezier

Monopoly: gezelschapspel van Hasbro, 80 jaar speelplezier Heb je een ideetje nodig voor Sinterklaas, een verjaardag, een lentefeest, een communie of zomaar een cadeautje? Waarom dan niet kiezen voor een klassieker: de Monopoly van Hasbro. Hoewel, klassieker... De tijd dat er nog werd gespeeld met een bord, bankbriefjes en houten huisjes is ver vervlogen. Begin eenentwintigste eeuw is er de ultramoderne versie van het 80 jaar oude concept: de Monopoly Revolution met een rond spelbord, bankkaarten en een elektronische spelmodule. In 2015 werd het wereldberoemde bordspel Monopoly 80 jaar. Maar wie vond het spel eigenlijk uit? En welke varianten bestaan er allemaal? Een antwoord op uw vragen vindt u hieronder.

Het ontstaan van Monopoly

Op 5 januari 1904 vroeg Elizabeth Magie patent aan op het bordspel The Landlord's Game, het Spel van de Huisbaas. Zij trok er mee naar Parker Brothers, maar die zagen er geen brood in. In 1934 maakte Charles B. Darrow, een werkloze verwarmingsmonteur uit de Verenigde Staten, een variant op de Landlord's Game van Elizabeth Magie. Hij maakte de pionnen met de bedeltjes van een armband van zijn vrouw. Daarom zijn er in sommige versies nog pionnen in de vorm van een vingerhoedje of een strijkijzer. Ook hij trok er mee naar Parker Brothers. Zij zendden ook hem wandelen. Darrow drukte dan zelf maar 5000 spelletjes, want hij geloofde er echt in. Hij had gelijk. In een mum van tijd waren de spelletjes uitverkocht. Monopoly was geboren! Een jaar later toonde Parker Brothers dan toch interesse. Darrow verkocht de rechten. Het spel ging de wereld rond en Darrow stierf als multimiljonair. Ondertussen is het spel het best verkochte bordspel ter wereld. Het verscheen in zo'n 110 landen en werd vertaald in meer dan 30 talen. Meer dan 275 miljoen verkochte exemplaren en een miljard spelers kent het spel momenteel. Sinds het ontstaan fabriceerde het moederbedrijf 6 miljard huisjes en 2,25 miljard hotelletjes. Het uithangbord van Monopoly werd een mannetje met een grijs maatpak en een hoge hoed, een grote snor en een stok. Je vindt hem op sommige versies van het Monopoly-spel en in de TV-spots. Hij wordt ook gebruikt in een versie voor de allerjongsten, Monopoly Speelstad. Zal er ooit een saturatie zijn van het spel? Waarschijnlijk niet. Sommige mensen verliezen stukjes en kopen een nieuw. Anderen willen een speciale editie of een andere variant. Kinderen gaan het huis uit en willen hun eigen Monopoly. En met de steeds nieuwe versies blijven de mensen ook kopen natuurlijk!

Doel van het spel

Doel van dit immobiliënspel is om zo snel mogelijk een monopolie op te bouwen en zijn tegenspelers failliet te laten gaan. Hiervoor koop je straten aan. Komt een andere speler op je straat, dan kan je huur innen. Heb je alle straten van een bepaalde kleur (stad), dan kan je huizen kopen en later ook hotels. Hierdoor stijgt de huur natuurlijk. Spelers moeten hun geld en eigendommen zo beheren dat ze niet in geldnood geraken. Gaat een speler failliet, dan spelen de anderen verder tot er uiteindelijk één winnaar overblijft. Het spel is niet zo moeilijk maar soms kan het uren duren vooraleer er een winnaar is. Daarom kunnen er alternatieve spelregels worden verzonnen, zoals bijvoorbeeld het spelen gedurende een bepaalde tijdsperiode.

Verschillende varianten van Monopoly

Het spel kende zo'n enorm succes dat er verschillende versies op de markt werden gebracht, aangepast aan de hypes van het moment. Enkele voorbeelden van de meer dan 200 verschillende edities:

Monopoly City

In dit spel bouw je je stad op in 3D. Zo heb je bijvoorbeeld torenhoge hotels. Je kan spelen met 2 tot 6 spelers en vanaf 8 jaar. Dit spel kan je ook online spelen op www.monopolycitystreets.com.

Monopoly Classic

De klassieke versie maar met nieuwe spelregels, zodanig dat er meer vaart in het spel komt! Van 2 tot 8 spelers en vanaf 8 jaar.

Monopoly Deal

Monopoly Deal is een kaartspel waarbij je als eerste 3 eigendomsgroepen moet verzamelen van verschillende kleur. Je moet wel oppassen voor de actiekaarten! Zonder dobbelstenen en iets strategischer dan het bordspel. Dit spel kan je met 2 spelers spelen, maar zijn jullie met meer, dan kan het ook met een maximum van 8 spelers. Vanaf 8 jaar!

Monopoly Deal Shaker

Heb je altijd al problemen gehad met het schudden van je kaarten, dan kan je je de Monopoly Deal Shaker aanschaffen. Met dit machientje schud je handig en snel de kaarten van de Monopoly Deal.

Monopoly Disney

In dit spel speel je mee met je favoriete Walt Disney helden. Van 2 tot 6 spelers, vanaf 8 jaar.

Monopoly Wereldeditie

Een elektronische variant met op het spelbord namen van steden die de grote verkiezingsstrijd hebben gewonnen. Met elektronisch bankieren. 2 tot 6 spelers, vanaf 8 jaar.

Mega Monopoly

Met extra groot spelbord en 12 extra vakjes. Je kan huizen, hotels en zelfs wolkenkrabbers in dit spel kopen. Extra snel spelverloop door de versnellingsdobbelsteen en de buskaartjes. Van 2 tot 8 spelers, vanaf 8 jaar.

Andere varianten, gebaseerd op tijdelijke hypes

De Beatles, Fifa WK 2006, Little Pet Shop, Pokemon, Star Wars, Spiderman, Sponge Bob, Suske en Wiske, Transformers, Wereldwonderen en WK Voetbal '98.

Ook aan de kleinsten werd gedacht.

Monopoly Junior

Voor kids van 5 tot 8 jaar. Het spel speelt zich af op de kermis en je moet hier dus ook kermisattracties kopen.

Monopoly Speelstad

Voor de allerjongsten, vanaf 4 jaar. Een elektronisch sprekende Monopoly. Mister Monopoly (het uithangbord van Monopoly met zijn snor, hoge hoed en stok) rijdt rond in zijn wagentje op het spelbord. Hij legt de spelregels uit aan de allerkleinsten en zegt hen wat ze moeten doen. Van 2 tot 4 spelers.

En voor als u op reis gaat is er natuurlijk:

Reis Monopoly

Een speciaal ontwikkelde reisbox met daarin pionnen en een heuse geldbak. Vanaf 8 jaar.

2005: modernisering van het Monopolyspel. De Monopoly Crazy Cash Machine

Voor de 70ste verjaardag van Monopoly kwam Hasbro met een elektronische variant aandraven, de Monopoly Crazy Cash Machine. Weg manuele bank, welkom bankkaarten en geldautomaat dat bankbriefjes uitspuwt. De hotels van deze variant zijn nog steeds rood, maar bestaan uit meerdere verdiepingen. De pionnen van dit spel zijn gebaseerd op de oorspronkelijke bedeltjes: een schoen, een autootje, een hond, een hoed, etc. Dit spel is vanaf 5 jaar en je kan met 2 tot 4 spelers spelen.

Het anti-Monopoly-spel

Deze spelvariant werd ontwikkeld door een professor van de San Francisco State University. Het spel lijkt als twee druppels water op het klassieke Monopoly-spel, zelfs de doos en het spelmateriaal is er op gekopieerd. Er zijn nu wel concurrenten bijgekomen, die er voor moeten zorgen dat het spel totaal uit evenwicht is. De aanhangers van het klassieke Monopoly-spel zijn helemaal niet tevreden met deze variant, maar toch kent de anti-Monopoly-versie ook zijn aanhangers in verschillende landen.

2010: het ronde spelbord. De Monopoly Revolution

Om de 75ste verjaardag van het populaire bordspel te vieren, lanceert Hasbro in 2010 iets nieuws: een rond spelbord. Het spelbord heeft om het extra spannend te maken ook vier transportzones, waarin je onder meer je tegenstrever kan verplichten om een eigendom uit te wisselen. Bij het nieuwe spel zit ook een elektronische spelmodule. Hierin kan je je Monopoly bankkaart steken om te betalen. Maar dit slimme toestel doet nog veel meer. Het registreert de tijd, het verspreidt de Kans-kaarten en het maakt passende geluiden en speelt muziekhits van onder andere Rihanna en John Lennon bij de verschillende vakjes. Hoor je het geluid van een knarsende gevangenisdeur, dan weet je hoe laat het is! Je kan het spel spelen met 2 tot 6 spelers en het is geschikt vanaf 8 jaar. Kortom, weer een nieuwe variant voor de liefhebbers van dit unieke concept. Te koop sinds december 2010.

Najaar 2011: nieuwe Belgische editie

In het najaar van 2011 komt een nieuwe Belgische editie op de markt met Belgische steden. Mensen konden uit een aantal steden hun favorieten kiezen. Brussel en Antwerpen, maar ook Lier maakten een grote kans. Dat was helemaal mooi, omdat Lier ook nog eens zijn 800-jarig bestaan vierde. Om te weten welke steden nog op het Monopoly-bord uit 2011 prijken, moet je deze nieuwe Belgische editie op de kop zien te tikken!

2014: My Monopoly

Een Monopoly waarbij je zelf stickertjes kan kleven en zo zelf de namen van de straten kan bepalen. Ook op de pionnen kan je zelf een foto kleven. Zo wordt je Monopoly wel heel persoonlijk, vandaar de naam My Monopoly!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Monopoly - het bordspel waar het om geld draaitMonopoly - het bordspel waar het om geld draaitMonopoly is het icoon onder de bordspellen. Het spel blijft een succes voor families en groepjes die er met elkaar uren…
Monopoly: het meest fout gespeelde spel ter wereld!Monopoly: het meest fout gespeelde spel ter wereld!Wie kent Monopoly niet? En wie heeft het niet gespeeld als kind? En wie herinnert zich niet de soms eindeloze potjes waa…
Monopoly Deal, een leuk monopoly-kaartspelMonopoly Deal is een variant op het bekende monopoly spel. Een leuke variant. Het is een kaartspel waarbij het doel, het…
GezelschapsspellenGezelschapsspellenGezelschapsspellen zijn al eeuwenoud. De geschiedenis gaat tot 3500 jaar voor Christus. Bekende spellen als mens erger j…

Legpuzzels, een feest voor de geest!Legpuzzels, een feest voor de geest!Legpuzzels zijn een ideaal tijdverdrijf en nog steeds een origineel cadeau voor jong en oud. Wie een legpuzzel maakt, zi…
Kinderspelletjes voor verjaardag of andere feestenGeen ervaring met het geven van verjaardag feestjes? Hier vind je allerlei leuke spelletjes die je kan doen op kinderfee…
Bronnen en referenties
  • www.hasbro.be
  • GVA Sinterklaasbijlage 2010
  • Wikipedia
  • Artikel De Morgen
  • Artikel De Standaard
  • Radio 2 - 9/2/2011
  • 2014: Sinterklaasfolders
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 29-04-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.