Ingress: het spel dat leidde tot Pokémon GO

Ingress: het spel dat leidde tot Pokémon GO Ingress is een online Augmented Reality-spel van Niantic, de makers van Pokémon GO. Het wordt in de echte wereld gespeeld met behulp van een mobiele telefoon met gps. Ingress wordt anno 2016 wereldwijd door miljoenen mensen gespeeld. Het spel kan vergeleken worden met capture the flag (landjepik), waarbij twee teams tegen elkaar strijden om zoveel mogelijk gebied te veroveren. Dit wordt gedaan door zoveel mogelijk punten, Portals genoemd, te veroveren en vervolgens te verdedigen.

Release van Ingress

Ingress wordt door het bedrijf Niantic (tevens van Pokémon GO) in 2012 uitgebracht. Het spel is dan alleen op Android-telefoons te spelen. Pas in 2014 komt er ook een versie voor iOS online. Het spel valt onder de categorie massively multiplayer online game (MMOG) omdat er real time rond de hele wereld gespeeld wordt. Wijzigingen en behaalde resultaten zijn voor elke speler op hetzelfde moment te zien. Daarnaast is Ingress een location based augmented reality game, wat inhoudt dat de spelers de echte wereld in moeten om het spel te kunnen spelen. Het spel wordt wereldwijd gespeeld tussen twee teams en draait om het veroveren van zoveel mogelijk land. De spelers kunnen via een mobiele telefoon met gps-verbinding op een van Google Maps afgeleide kaart van de omgeving zien welke punten veroverd kunnen worden en welk team, welk deel land in hun bezit heeft.

Het verhaal achter het spel

Het verhaal van Ingress begint in 2012 als in CERN het Higgs Boson deeltje gevonden wordt. Naast dit deeltje wordt er een andere materie aangetroffen, Exotic Matter (XM). Deze materie is sterk gelinkt aan de Shapers, een Goddelijke macht of buitenaards ras dat de XM lijkt te gebruiken. Het verhaal van Ingress is vrij ingewikkeld en ontwikkelt zich nog altijd tijdens het spelen verder.

Teams (factions)

Wie Ingress voor het eerst speelt moet een keuze maken tussen twee teams, Factions genoemd; the Enlightened (het groene team) of the Resistance (het blauwe team). Eenmaal gekozen voor een team, kan niet overgestapt worden naar het andere team. Spelers van dezelfde Faction kunnen in het spel contact met elkaar opnemen. Hierbij kan gekozen worden in welke straal de communicatie plaatsvindt, bijvoorbeeld eigen wijk, woonplaats, of land. Omdat de communicatie door spionnen van de tegenpartij meegelezen kan worden, wordt er echter vaak via andere wegen zoals WhattsApp gecommuniceerd.

De Teams zijn als volgt ingedeeld:
  • Enlightend, het groene team, wil de kracht van de Exotische Materie (XM) omarmen en geloven dat de Shapers de mensheid hiermee naar een hoger niveau willen tillen.
  • The Resistance, het blauwe team, is overtuigd van de slechtheid van de Shapers en geloven dat zij de XM zullen gebruiken om de mensheid te onderdrukken en tot slaaf zullen maken.

Eenmaal voor een team gekozen ben je een agent van de Faction. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk land te veroveren voor je eigen Faction. De acties die je uitvoert om dit te bereiken leveren je Action Points (AP) op. Deze AP zorgen er voor dat je personage sterker wordt, door middel van verschillende levels die je kan bereiken. Hoe hoger je level, hoe betere wapens je kan gebruiken en hoe sterker de Resonators zijn die je kan plaatsen. Zodoende zit er naast een groot teamelement ook persoonlijk gewin in het spel.

Regels

Het uiteindelijke doel van Ingress is het veroveren van zoveel mogelijk gebied. Dit gebeurt door Portals voor je eigen team te veroveren en deze vervolgens te verdedigen. Hiermee worden naast punten voor de Faction ook persoonlijke punten verdiend. Hoe sterker een agent wordt hoe strategischer de keuzes worden die de agent moet nemen. Items zijn niet onuitputtelijk en kunnen niet onbeperkt ingezet worden. Het is dus bijvoorbeeld van belang om te kiezen welke Portals een sterke verdediging moeten hebben en welke Portals meer items moeten opleveren.

Portals

Het doel van Ingress is het veroveren van zoveel mogelijk terrein. Dit wordt gedaan door Portals te veroveren. In de app op de mobiele telefoon is een kaart te zien met alle Portals in de buurt van de speler. Eenmaal op een Portal geklikt kan er genavigeerd worden naar een Portal. Het is verstandig om een hoofdtelefoon op te doen omdat constant aangegeven wordt hoe ver de gekozen portal verwijderd is en in welke windrichting deze staat. Op deze manier hoeft de speler niet non stop op het scherm van de telefoon te kijken wat voor veiligheid zorgt en waardoor het spel ook goed vanaf bijvoorbeeld de fiets gespeeld kan worden. Portals die eenmaal veroverd zijn moeten gevoed blijven worden met XM. Deze XM komt van Resonators die elke speler bij een Portal kan plaatsen. Elke Portal heeft acht plekken voor Resonators. Elke Portal kan alleen Resonators van slechts één team bevatten. Bij het plaatsen van de eerste Resonator is de Portal veroverd en kleurt het op de kaart in de kleur van het team dat de Resonator heeft geplaatst en dus de huidige eigenaar is. De energie van de Resonators stroomt langzaam leeg en moeten dus regelmatig door teamleden aangevuld worden. Als de Resonators leeg zijn komt de Portal weer vrij en zal op de kaart weer grijs worden. XM kan verzameld worden door rond te lopen. Deze wordt op de kaart als lichtgevende bolletjes weergegeven.

De Portals zijn vaste punten op de kaart en zijn over de hele wereld verspreid. De kaart die in de app gebruikt wordt is afgeleid van Google Maps en dus altijd up-to-date. Tevens is op deze kaart de huidige positie van de speler te zien. Voor de herkenbaarheid zijn Portals vaak openbare plekken zoals kunstwerken of speelplaatsen. Deze worden na het selecteren van een portal met een foto aangegeven.

Er zijn drie soorten portals:
  • Grijze Portals: Deze Portals bevatten geen resonators en behoren niet tot een team
  • Groene Portals: Portals die door the Enlightened zijn veroverd
  • Blauwe Portals: Portals die in het bezit zijn van the Resistance

Als de speler in een straal van 40 meter van de Portal komt, kunnen er verschillende acties ondernomen worden, afhankelijk van de kleur van de Portal en in welke Faction de speler zit.
  • Hacken: Ongeacht de kleur of de Faction van de speler kunnen Portals gehackt worden, hierbij worden gratis spullen zoals wapens en resonators verkregen. Tevens kan er een Portal Key verkregen worden waarmee de Portal op afstand kan worden opgeladen of gelinkt aan andere portals.
  • Capturen: Grijze portals kunnen direct veroverd worden door Resonators te plaatsen
  • Aanvallen: Portals van de tegenpartij kunnen aangevallen worden met wapens, als alle Resonators vernietigd zijn kan de Portal door het plaatsen van Resonators overgenomen worden
  • Versterken: Portals van het eigen team kunnen versterkt worden door Resonators aan te vullen of versterken. Tevens kunnen de Resonators opgeladen worden en kunnen er zogeheten MOD's geplaatst worden. Deze MOD's maken een Portal bijvoorbeeld sterker tegen aanvallen, of zorgen dat zij vaker gehackt kunnen worden.
  • Linken: Portals van hetzelfde team kunnen aan elkaar gelinkt worden om zo het tussenliggende gebied te veroveren en de Portals te versterken.

Links en Control Fields
Portals van hetzelfde team die acht resonators hebben, kunnen aan elkaar gelinkt worden. Het linken versterk beide Portals. Als drie Portals aan elkaar gelinkt worden ontstaat er een Control Field, het gebied tussen de Portals in wordt de kleur van het team. Elk Field levert afhankelijk van de grootte Mind Units op. De stand tussen beide teams wordt wereldwijd (maar ook regionaal) bepaald door het aantal Mind Units dat veroverd is.

Bij het linken en creëren van Control Fields komt een ander strategisch aspect kijken. Ten eerste kan een Portal alleen gelinkt worden aan een Portal waar de agent een Portal Key van heeft. Wordt de link aangelegd dan is de agent de Portal Key kwijt. Een link aan een derde Portal om een Field te maken, is dus nu van afstand niet meer mogelijk. De agent zal naar de Portal toe moeten gaan om een nieuwe Portal Key te bemachtigen. De afstand waartussen gelinkt kan worden hangt af van het level van de Portal. Hoe beter de Resonators die er aan verbonden zijn, hoe hoger het level van de Portal. Level 8 Portals (hoogste level) kunnen over enkele honderden kilometers gelinkt worden. Dit houdt dus in dat er goed nagedacht moet worden over de volgorde waarin gelinkt wordt. Tevens kunnen er binnen de Faction afspraken gemaakt worden over het linken waarbij meerdere personen de links maken.

Een ander aspect is het feit dat een link nooit door een andere link heen kan lopen. Daarnaast kunnen links niet ongedaan gemaakt worden, behalve als de tegenpartij een of beide Portals vernietigt. Vanwege deze regel kunnen links over lange afstanden strategisch worden geplaatst bijvoorbeeld door een gebied van de tegenpartij, om te voorkomen dat zij links kunnen maken en door middel van Control Fields hun terrein vergroten. Echter moet er dus ook goed opgelet worden dat de gemaakte link niet potentiële eigen Control Fields blokkeert.

Op de website van Ingress is een intel kaart te vinden waar in Real Time alle portals in de wereld op gezien kunnen worden. Hier wordt tevens de kleur van de Portals aangegeven. Deze kaart is een handig hulpmiddel om de buurt te verkennen en het maken van links en Control Fields te plannen.

Overeenkomsten met Pokemon GO

Ingress verscheen vier jaar eerder dan het in 2016 uitgebrachte en immens populaire Pokémon GO, tevens door Niantic ontwikkeld. De spellen kennen een aantal overeenkomsten. Hoewel Ingress zich meer op strategie en teamwork richt, zijn er bij beide spellen punten waar de speler fysiek heen moet. De punten in Pokémon worden PokéStops genoemd. Deze punten zijn uit de database van Ingress gehaald waardoor deze zich dus vaak op dezelfde plekken als de Portals van Ingress bevinden. Omdat er bij Ingress weinig gebeurt tussen het bezoeken van de Portals in (op het verzamelen van XM na), kan het spelen van beide spellen ideaal gecombineerd worden.
© 2016 - 2024 Crba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Augmented reality: wat is het en hoe wordt het gebruikt?Augmented reality: wat is het en hoe wordt het gebruikt?Augmented reality is een soort samenspel tussen een virtuele omgeving en de daadwerkelijke wereld om je heen. Deze inter…
Augmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality, toegevoegde werkelijkheidAugmented reality is bij de meeste consumenten bekend geworden door het spelletje Pokémon Go, waarbij animaties geprojec…
Augmented Reality: Wat is het en wat kun je er mee?Augmented Reality is een verzamelterm voor alle technologie waarbij de realiteit en de virtuele wereld met elkaar gecomb…
Pokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go - Pokémon vangen met je smartphonePokémon Go is een gratis mobiele game van Pokémon, gemaakt in samenwerking met Nintendo en Niantic. Sinds begin juli 201…

Pokémon Go-gadgets en accessoiresPokémon Go is een spel waar veel tijd in gaat zitten. Het is de bedoeling om verschillende soorten Pokémon te vinden en…
Sesame: het spel van schatten en slangenSesame: het spel van schatten en slangenSesam open u! Vele kinderen en volwassenen kennen het sprookje van Ali Baba die het geheim van de roversgrot ontsluierde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Niantic Labs, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.ingress.com/ - website van Ingress, bezocht juli 2016
Crba (23 artikelen)
Gepubliceerd: 26-07-2016
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.