Travian voor beginners: hoe speel je dit gratis online spel?

Travian voor beginners: hoe speel je dit gratis online spel? Travian is een gratis online Massive Multiplayer Online Game (MMOG) waarin je dorpen kunt bouwen, legers kunt trainen en kunt samenwerken met vrienden. Het uiteindelijke doel is om een Wereld Wonder te bouwen, een imposant gebouw dat veel grondstoffen kost. Wie het eerst een Wereld Wonder tot niveau 100 weet te bouwen, wint het spel. Het spel kan zowel rustig en gestaag gespeeld worden als agressief en serieus.

Tip: lees je in, vóór je start!

Omdat beginnende en gevorderde spelers samen op één 'wereld' spelen, de zogeheten server, loop je als nieuwkomer de kans onder de voet gelopen te worden voordat je goed en wel begrijpt hoe het spel in elkaar zit en wat je er allemaal mee kunt doen. Daarom kan een beginnershandleiding je op weg helpen naar een succesvolle Travian-'loopbaan'.
Travian begint met het aanmaken van een spelersaccount op de Travian-site. Omdat je bij het aanmaken van het account al een aantal keuzes moet maken, is het zinvol om je wat in te lezen vóór je begint te spelen. Er circuleren handleidingen die je stap voor stap door het proces leiden en tips geven om beslagen ten ijs te komen. Zowel 'in game' als op fora en internet. Lees dergelijke tips dus eerst, dan zul je langer plezier hebben van je dorp(en) in je nieuwe wereld. Omdat features en spelregels door de jaren heen kunnen veranderen is het slim om gebruik te maken van algemene tips en richtlijnen, die op elke server (vanaf 2020) van toepassing zijn.

Spel voor jong en oud

Dit is een spel voor jong en oud, populair bij (niet al te jonge) kinderen én volwassenen. Maar vergis je niet: denk je als volwassene de kinderen de baas te kunnen zijn, dan kom je van een koude kermis thuis. Iedereen heeft bij aanvang gelijke kansen. En hoewel je geld kunt uitgeven aan extra opties, is Travian ook heel goed aan de top te spelen door slim gebruik te maken van allerlei gratis features. Waarschuwing: dit spel kan bijzonder verslavend zijn! En eenmaal verslaafd, zal het in de eindfase veel tijd vergen. Nog steeds enthousiast? Leer dan stap voor stap hoe je Travian het beste als beginner kunt spelen. Als je van start bent gegaan, kun je vervolgens leren hoe jij een gevreesde tegenstander of juist een gewaardeerde compagnon wordt.

De start en duur van een server

Er starten geregeld nieuwe servers, zeg maar werelden, op Travian. Er zijn Nederlandse servers, maar ook internationale. De voertaal op de .com servers is Engels. Op de diverse websites kun je je registreren en daar zie je meteen hoe lang een server al bezig is. Je krijgt een server voorgeschoteld, meestal de meest nieuwe, maar je kunt zelf kiezen om van speelwereld te veranderen. Dat geeft je een overzicht van servers en het aantal dagen dat deze al gestart is. Een reguliere (zgn. Legend) server duurt van begin tot eind maar liefst zo'n 9 tot 11 maanden. Er zijn ook "specials", speciale servers met een vooraf bepaalde tijdsduur. In die tijd is het zaak om je dorpen op te bouwen en veel troepen te trainen. Maar hoe doe je dat zonder meteen letterlijk van de kaart geveegd te worden?

Wanneer begin je met spelen?

De beste tip voor beginnende Travian-spelers is: start niet meteen de eerste dag op een nieuwe server. Je hebt dan bij aanvang weliswaar een kleine achterstand in het bouwen van je dorpen, maar het grote voordeel is dat je niet te dicht bij de grote fanatiekelingen ligt. Hoe sneller je start op een nieuwe server, hoe dichter je eerste dorp in dit druk bevolkte gebied met ervaren spelers ligt. Doorgewinterde spelers zullen indien nodig zelfs extra vroeg opstaan, om direct bij het openen van de server hun dorp te stichten. Je wilt niet meteen in de vuurlinie zitten als je nog geen ervaring hebt, dus start een dagje later. Of twee. Nog later kan ook, je kunt op elk moment nog deelnemen. Maar hoe later je start, hoe groter je achterstand wordt, wat een nadeel kan zijn. Op speciale servers (Rise of Alliances), zoals Path to Pandora of Codex Victoria, is geen centraal gebied en kan het zelfs nog meer voordelen hebben om later in het spel te starten.

Keuzes maken

Als je je registreert op een server, moet je meteen een aantal keuzes maken die bepalend zijn voor je latere strategie.

Naam voor je account en dorp
Het begint met een accountnaam en een wachtwoord. Dit kun je later maar één keer gratis wijzigen, dus bedenk meteen hoe je jezelf wilt profileren. Ben je een Bambi? Of een Wolf? Denk daarover na. Na registratie ontvang je een activeringscode in je mailbox. Klik op de activeringslink en je wordt direct naar de server gestuurd.

Diverse stammen
Dan wordt je als eerste gevraagd om te kiezen bij welke stam je wilt horen. Galliërs, Romeinen of Germanen. Op sommige servers kun je sinds 2017 bovendien kiezen voor Egyptenaren of Hunnen. Voor het zoeken van medestanders is het niet belangrijk welke stam je kiest, maar wel voor je speelstijl. De Germanen en Hunnen hebben goedkope aanvalssoldaten, maar zijn niet heel goed in verdedigen. Als beginner laat je die dus beter voor wat ze zijn. De Romeinen zijn veelzijdig, maar de troepen zijn erg duur. Die laat je voor nu ook liever links liggen. Kies bij voorkeur voor de Egyptenaren of de Galliërs. Deze laatste kunnen vallen bouwen waarin aanvallers opgesloten worden, zonder schade aan je dorp of troepen. Bovendien kunnen ze veel grondstoffen verbergen (nodig voor opbouw van dorpen en legers) in hun schuilplaatsen, waar ze veilig zijn tegen roofpartijen van je buren. Egyptenaren kunnen ontzettend snel en goedkoop een leger bouwen, al zijn deze soldaten niet heel sterk. Je kunt er alsnog veel mee doen, zoals grondstoffen halen uit oases of verlaten dorpen. Of "fakes" sturen.

Locatie voor je start kiezen
Heb je een stam gekozen, dan is het tijd om een locatie op de kaart te kiezen. Linksboven (NW), rechtsboven (NO), linksonder (ZW) of rechtsonder (ZO). Welke plek je kiest, is op dit moment onbelangrijk. Echter, wanneer je samen met vrienden wilt spelen en tegelijkertijd begint, moet je wel afspreken welke locatie je gaat kiezen. Ook is het belangrijk om samen af te spreken op welk tijdstip je gaat registreren. Zo zorg je er namelijk voor dat jullie eerste dorp, je zogeheten hoofddorp (spawn), dicht bij elkaar ligt. Dat maakt het spel aanzienlijk makkelijker, je kunt elkaar vanuit die startpositie goed helpen. Zijn al deze keuzes gemaakt, dan start het spel. Je krijgt een virtuele "adviseur", die je opdrachten geeft en je wegwijs maakt in het spel tot aan het stichten van je tweede dorp. Dit zijn alleen basisbenodigdheden en hebben niets met tactiek te maken. De opdrachten zijn echter wel heel nuttig: als je ze uitvoert leer je veel facetten van het spel kennen én je ontvangt voor iedere afgeronde opdracht een beloning die je zeer goed van pas zal komen. Daarnaast zul je een bericht van spelsupport ontvangen in je Travian mailbox, met extra tips voor een succesvolle speelronde.

Wat doe je tijdens de beginnersbescherming?

In je informatie-box zie je hoe lang je nog beginnersbescherming geniet. In die periode kun je niet aangevallen worden en kun je zelf ook niemand aanvallen. Er zijn wat beperkingen, zoals handelen op de markt, maar als beginner is het raadzaam de volledige periode te benutten en zelfs te verlengen als dit wordt aangeboden. Dit duurt een aantal dagen. Maak goed gebruik van deze veilige tijd om ervoor te zorgen dat je straks geen makkelijk slachtoffer bent voor kwaadwillende buren:
  • Bouw een schuilplaats helemaal tot level 10, zodat je grondstoffen niet geroofd kunnen worden. Dit heeft later nog meer voordelen.
  • Train liever nog geen troepen. Het kost veel grondstoffen en het duurt lang voordat je die terugverdiend hebt. Bovendien heb je een best leger nodig om de buren af te schrikken. Voor de meeste ervaren spelers is het juist een leuk hapklaar brokje om aanvalspunten te verdienen, ten koste van jouw zuurverdiende soldaatjes. Speel je met vrienden, spreek dan bijvoorbeeld af dat jullie alle troepen in één dorp verzamelen, net zolang totdat ieders leger groot genoeg is om aanvallers buiten de deur te houden.
  • Wat je ook nodig hebt, is een stadsmuur. Bij de Galliërs heet dit de palissade. Deze beschermt je dorp. Hoe hoger de muur, hoe moeilijker het voor je tegenstanders is om schade aan je gebouwen en troepen aan te brengen.
  • Intussen zorg je dat je grondstoffenproductie toeneemt. Grondstoffen zijn de basis voor het spel. Je hebt ze nodig om je gebouwen te verhogen en om legers te trainen. Het is verleidelijk om veel gebouwen neer te zetten in je dorp, maar het loont om eerst te investeren in je grondstofvelden en daarna één voor één de meest nuttige gebouwen helemaal uit te bouwen.

Start of zoek een alliantie

Het is natuurlijk mogelijk om Travian te spelen zonder je aan te sluiten bij een alliantie. Maar slim en/of makkelijk is dat niet. Speel je met vrienden, richt dan samen een alliantie op. Je kunt je altijd later nog met z'n allen aansluiten bij een andere, grotere alliantie. Vooral als de leiders daarvan zien dat jij flink gegroeid bent! Op de kaart zoeken andere spelers naar slachtoffers om grondstoffen weg te roven. Dat wordt in Travian "farmen" genoemd. Jouw zuurverdiende grondstoffen helpen hen verder, vooral om veel troepen te trainen. Zien spelers op de kaart dat jij geen alliantie hebt die jou kan helpen met verdedigen, dan zullen ze proberen jouw grondstoffen te stelen. Heb je veel onbeschermde grondstoffen in je dorp, dan blijven ze terugkomen. Dat lijkt niet zo erg, je hebt immers genoeg. Maar als je eenmaal op een zogeheten farm-lijst staat, zul je in de toekomst nooit rustig je dorpen kunnen opbouwen en is er heel wat voor nodig om de farmers buiten de deur te houden. Een alliantie, hoe klein ook, zal je in ieder geval beschermen tegen de luie aanvaller, die relatief moeiteloos grondstoffen wil komen halen. Later, als je echt een gevorderde speler bent geworden, zal een alliantie nog veel meer voordelen bieden. Sluit je dus zo snel mogelijk aan bij een bestaande alliantie of richt er zelf één op. Hoe je dat doet, wordt je allemaal uitgelegd in het spel.

Toch op een farmlijst beland?

Word je onverhoopt toch tot farm gebombardeerd, stuur de overvallers dan vooral een vriendelijk bericht met het verzoek ermee te stoppen en jouw dorp uit hun zogenoemde farmlijst te verwijderen. Want ook als er in jouw dorpen niets meer te halen is, omdat jij je grondstoffen intussen goed verstopt in schuilplaatsen, blijven de aanvallers met één klik op de knop hun aanvallen versturen zonder er erg in te hebben dat hun soldaten met lege handen thuiskomen.

Schuilplaatsen en groeien

Zoals gezegd is een schuilplaats een handig hulpmiddel voor beginnende spelers. Als je rustig wilt spelen en het spel wilt verkennen zonder je fanatiek in de strijd te storten, zorg er dan voor dat je:
  • geen kleine plukjes troepen in je dorpen hebt staan. Dit nodigt alleen maar uit om aanvalspunten te verdienen ten koste van jouw dure soldaatjes.
  • meer grondstoffen kunt verbergen in je schuilplaatsen, dan er in je pakhuis en graansilo passen. Zo valt er nooit iets te halen in jouw dorp, zelfs als je een poosje niet online bent geweest.

Het bouwen van veel schuilplaatsen biedt nog meer voordelen: het zijn goedkope gebouwtjes die relatief veel cultuurpunten leveren. Die punten heb je straks nodig om nieuwe dorpen te kunnen stichten en dus verder te groeien. Dubbele winst!
Kijk bij voorkeur wel dagelijks even in je dorp, klik een gebouwtje of grondstofveldje aan. Er is namelijk een handige site waarvan spelers gebruikmaken om te zien of je een actieve speler bent of niet. Ben je dat niet (dat is te zien doordat je niets gebouwd hebt en dus niet gegroeid bent) dan is je dorp ofwel gemakkelijk over te nemen door de vijand, ofwel wordt het met katapulten en rammen bestookt zodat het plekje op de kaart weer vrij is om een nieuw dorp te stichten. Heb je veel bouwplekjes in je dorp gebruikt voor schuilplaatsen en kom je later in het spel ruimte tekort? Geen nood, je kunt gebouwen die je niet meer nodig hebt altijd weer afbreken, zodra je hoofdgebouw level 10 heeft bereikt.

Paleis of residentie: wat is wijsheid?

Een paleis of residentie heb je nodig om, later, een tweede dorp te kunnen stichten. Tegen het einde van de server kun je wel 30 of meer dorpen hebben! Er is een belangrijk verschil tussen een paleis en een residentie: je kunt in maar één dorp tegelijk een paleis hebben en in alle andere dorpen kunnen residenties staan. Je eerste dorp is automatisch je hoofddorp. Als je een tweede of volgend dorp tot hoofddorp wilt benoemen, zal je daar eerst een paleis moeten bouwen. Dat kan dus alleen als je in je eerste dorp, je spawn of starter genaamd, nog geen paleis hebt gebouwd. Heb je dat wel, dan zul je dat moeten afbreken. Veranderen van hoofddorp kan om een aantal redenen zinvol zijn. Een hoofddorp kan bijvoorbeeld niet door andere spelers worden overgenomen. Gewilde dorpen zijn die waar veel graanveldjes zijn (om de hongerige troepen te onderhouden). Vaak maken spelers van zulke dorpen, eenmaal in hun bezit, hun hoofddorp. In een hoofddorp kunnen de grondstoffenveldjes verder uitgebouwd worden en is het mogelijk om een steenhouwerij neer te zetten, die je gebouwen extra sterk maakt.

Hoofddorp veranderen en overname voorkomen

Een ander verschil is dat je met een volledig uitgebouwd paleis in totaal drie nieuwe dorpen kunt stichten, waar dit met een residentie maar twee is. Vaak kiezen ervaren spelers ervoor om het paleis in hun aanvalsdorp te zetten, zodat het makkelijker wordt om dorpen van andere spelers te veroveren. Maar als je zelf veel aangevallen wordt, bijvoorbeeld omdat je nog niet veel ervaring hebt, dan is het slim om een plekje in je dorpen beschikbaar te houden voor dat paleis: op level 1 kun je al veranderen van hoofddorp, een geliefde manier om een vijandige overname te voorkomen.

En verder...
Er zijn nog onbeschrijfelijk veel meer tips die je kunnen helpen om Travian handig en leuk te spelen. Teveel om op te noemen. Maar door je eerst wat in te lezen, kun je in ieder geval relatief rustig van start gaan en de belangrijkste facetten van het spel gaan ontdekken. Als je eenmaal op weg bent, kun je nog van alles leren over aanval en verdediging, het eindspel en de tactische kanten van het spel. De beste manier om een expert te worden, is gewoon te beginnen. Op de chatapp Discord kun je vervolgens aan andere spelers vragen stellen, ze geven je graag handige tips en informatie over tactische beslissingen.
© 2016 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Travian - zo verdien je gratis goudTravian - zo verdien je gratis goudRegelmatig vragen spelers van de online game Travian zich af of zij wel kunnen meedraaien met de top, als zij niet berei…
Travian, Een Korte UitlegTravian is een zeer populaire online game dat over de hele wereld wordt gespeeld. Het is te beschrijven als een online c…
Travian-taal: afkortingen en begrippenTravian-taal: afkortingen en begrippenFarmen, vegen, faken… de termen in online strategie-spel Travian vliegen je om de oren. Communiceren neemt een belangrij…
Travian: Path to PandoraTravian: Path to PandoraZoals elk jaar in september is ook in 2018 een nieuwe speciale server gestart voor het browser based spel Travian. Deze…

Travian aanval: uitleg van een trein makenTravian aanval: uitleg van een trein makenIn Massive Multiplayer Online Game (MMOG) Travian draait alles om krachtmeting tussen legers van de spelers. Ervaren spe…
Familieweekend en schoolkamp: nachtspelenFamilieweekend en schoolkamp: nachtspelenTijdens een familieweekend is het een leuk idee om spellen te gaan spelen als het donker wordt. Maar ook tijdens een sch…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ingame screenshot Travian dorp
  • https://www.travian.com/international#register
  • https://www.travian.com/nl
  • https://www.discord.com/app
  • https://ts3.travian.nl/login.php
  • Ingame screenshots Travian.com/nl 2016
Chelsea (44 artikelen)
Laatste update: 31-08-2020
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.