Activiteit of themaspel: "Europa rond in één week"

Activiteit of themaspel: "Europa rond in één week" Als monitor of leider van een jeugdbeweging of van een speelplein wordt al eens van jou verwacht dat je een groot spel in elkaar steekt. Een spel waar iedereen aan kan meedoen en waar iedereen plezier aan beleeft. Maak eens een reis door Europa. Een reis door Europa in één week. Een spel vol leuke doe-opdrachten, met lekker niet-alledaags eten, actieve en passieve spelletjes en waar je bovendien heel wat dingen van opsteekt over elk land dat je bezoekt. Sommige ideeën zijn ook te gebruiken om een kinder- of verjaardagsfeestje te animeren.

Activiteit of groot spel

Als monitor of leider van een jeugdbeweging of als animator van een speelplein wordt er al eens van jou verwacht dat je een activiteit in elkaar steekt. Deze activiteit kan voor één dag zijn, maar soms moet je er ook een hele week mee vullen. En dan kan je best rond een bepaald thema werken. Een leuk thema is een "Reis door Europa". Op die manier leren kinderen andere culturen kennen en leren ze heel wat over de hun omringende landen. Tijdens de activiteit kunnen leuke doe-opdrachten met veel actie en spanning afgewisseld worden met kalmere momenten waarin lekkere gerechtjes uit andere landen worden geproefd en eventueel met de hele groep worden klaargemaakt. Ook een landenquiz misstaat hier zeker niet.

Ontvangst op de luchthaven

Naar een Europees land gaan met het vliegtuig is een hele belevenis voor kinderen, zeker voor diegenen die nog nooit gevlogen hebben. Print vliegtuigticketten af. Deze krijgen de kinderen bij het binnenkomen van het domein. Hier moeten ze ook afscheid nemen van ouders, broertjes en zusjes. Binnen maak je een vertrekhal na. Met tafels maak je de bagageband. Neem een computer en zet op het scherm een röntgenfoto van de binnenkant van een koffer met hierin een aantal "verboden" spullen. Bij ieder kind laat je een "bip" horen en zeg je dat ze iets bijhebben dat niet mag. Een knuffel van een hond? Oei, honden zijn niet toegelaten! Een elektronisch spel? Mag niet! Een mes? Problemen! Verzin bij elk kind iets maar laat het niet te lang duren, zeker niet bij kleine kinderen. Het moet leuk blijven!

Aankondiging van het groot spel "Reis door Europa"

Bij de scouts of op het speelplein moet er niet te schools gedaan worden maar er mag toch wel eens iets geleerd worden. Begin het spel met een grote, blinde kaart van Europa.

Gekende landen

Laat de kinderen de landen aanduiden die ze zeker kennen. Schrijf de namen er telkens bij. Wijs op de eigenaardigheden van de landen, bijvoorbeeld dat Frankrijk een zeshoek is en dat Italië op een laars lijkt. Laat de kinderen er iets over vertellen. Zijn ze er al op reis geweest? Hebben ze er familie wonen? Zijn ze misschien zelf afkomstig uit een bepaald land? Kennen ze er mensen? Kennen ze enkele woorden in de taal van het land in kwestie?

Bron: ClkerFreeVectorImages, PixabayBron: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
Niet-gekende landen
Ga daarna over naar de landen die de kinderen niet kennen. Maak er een spel van. Zo kan je galgje spelen om de ontbrekende landen te ontdekken. Om galgje te spelen trek je zoveel streepjes als er letters in het land zijn. De kinderen mogen nu om beurten een letter zeggen. Staat de letter er in, dan wordt deze op de juiste plaats gezet. Staat de letter er niet in, dan wordt een streepje van de galg getekend. Slagen de kinderen er in het woord te vinden voor het mannetje helemaal aan de galg hangt? Zijn er te veel landen die de kinderen niet kennen of zijn de kinderen het beu? Benoem de overgebleven landen dan even zelf en geef er wat uitleg bij. Misschien gaat er na het horen van de naam bij hen ook een belletje rinkelen en komen de tongen los.

Kaartje prikken

Om de landen een beetje beter te leren kennen, gaat er nu kaartje prik worden gespeeld. Een beetje zoals ezeltje prik. Kan op twee manieren:
  • de kinderen prikken geblinddoekt. Dan doen ze de blinddoek af en kijken ze. Kunnen ze zeggen welk land ze geprikt hebben, dan krijgen ze een punt.
  • de kaart wordt gememoriseerd door de kinderen. De kinderen komen elk om beurt prikken. Ze krijgen een bepaald land en moeten trachten juist te prikken. Moeilijk!

Ik verklaar de oorlog aan ...

Een actiever spel om de landen te leren kennen, is "ik verklaar de oorlog aan ...". Ieder kind krijgt een land opgespeld of op zijn voorhoofd gekleefd. Een kind staat in het midden en heeft een bal. De andere kinderen staan in een kring. Het kind in het midden roept "ik verklaar de oorlog aan + de naam van een land". Het smijt de bal omhoog. De andere kinderen stuiven uit elkaar. Het kind met het desbetreffende land moet de bal zo snel mogelijk trachten te vangen. Eens het kind van het betreffende land de bal heeft gevangen, moeten het kind "stop" roepen. De andere kinderen moeten blijven stil staan en het kind met de bal moet een van de andere kinderen trachten te raken door met de bal te smijten. Slaagt hij er in een kind te raken, dan mag dit kind de oorlog aan een ander land verklaren, anders moet hij nog eens.

Bedoeling van het spel uitleggen

Wanneer alle landen benoemd en een beetje gekend zijn, is het tijd om uit te leggen wat er precies gaat gebeuren. Vertel aan de kinderen dat ze op reis zullen gaan in de landen van Europa en dat ze in elk land een opdracht zullen moeten uitvoeren. Maar ook om in de landen te geraken, zal moeten worden gewerkt. De kaart van Europa blijft hangen en telkens een land bezocht is geweest, krijgt het land in kwestie een mooi kleurtje. Hiervoor kunnen traditionele kleurpotloden of viltstiften worden gebruikt, maar ook originelere dingen als Smarties, Post-its, stickertjes, gekleurde punaises, etc.

Tijd voor actie!

Na de niet te belerende uitleg is het tijd om te vertrekken. Naargelang het spel op één dag of op één week wordt gespeeld, zal een keuze tussen de spelletjes moeten gemaakt worden of zullen er nog spelletjes bij verzonnen moeten worden.

Europa

Naargelang je spreekt over politiek, economisch of geografisch Europa zullen er andere landen in zitten. Maar aangezien het maar een spel is, speelt het geen grote rol. Je kan het beste beginnen met de bekendste landen en indien er nog tijd overblijft, overgaan tot minder gekende landen. Je kan een land per dag doen of twee landen of meer per dag, een in de voormiddag en een in de namiddag.

Duitsland

Duitsers zijn vermaard om hun carnaval. Dus vandaag spelen we dat het carnaval is. Iedereen mag zich verkleden, er worden Duitse carnavalsliedjes opgezet en er mag goed gek gedaan worden. Dansen maar! Voor een koude of regenachtige dag of voor een avondfeest.

Nederland

Nederland is een waterland dus vandaag doen we waterspelletjes! Goed voor een warme dag! Waterballonnen gooien, flessen vullen, naar het strand gaan, zwemmen in een zwembad ... Alles wat met water te maken heeft, is goed vandaag!

Nederland heeft een van de grootste havens van de wereld. Heb je veel tijd, dan kan je het havenspel spelen.

Spanje

Spanje, het land van de stierengevechten. Dat gaan we dus eens naspelen. Verdeel de ploeg in stieren en 1 à 2 toreadors naargelang de grote van de groep. De stieren moeten nu lopen van de ene kant van het terrein naar de andere kant. Hierbij moeten ze proberen de toreador te omzeilen. Wie blijft er als laatste stier over? De eerst getikte stieren worden nu toreadors en het spel begint van voor af aan.

Met Nieuwjaar eten de Spanjaarden twaalf druiven. Een druif per klokslag. Wie doet het hen na? Koop een aantal trossen duiven en eten maar! Goed voor het vieruurtje!

Luxemburg

In Luxemburg zijn heel wat burchten. Tijd om in de ridderkleren te kruipen! En voor de meisjes prinsessenkleren natuurlijk! Met bijhorende kronen en zakdoekjes. Daarna volgt een stoer riddertoernooi. De ene is paard, de andere ridder. Twee ploegen tegenover elkaar en de ridders trachten elkaar van hun paard te krijgen. De meisjes moedigen hun favoriete ridder aan! Om het makkelijk te maken, kan je de ridders in rood, groen, blauw of geel aankleden. Zo is het makkelijker om voor een ridder te kiezen en te supporteren.

België

België is een land met veel bossen. Wat dacht je van een speurtocht? Verdeel de groep in twee. Groep een vertrekt eerst, met groep twee speel je een spel ter plaatse. Groep een legt nu opdrachten klaar voor groep twee. Slaagt groep twee er in groep een in te halen en alle opdrachten correct uit te voeren? Op een bepaalde plek wordt er gestopt. Tijd voor een picknick, een frietje of een vieruurtje en dan wisselen groep twee en groep een. De opdrachten kunnen algemeen zijn of specifiek op België gericht zijn. Goed voor een hele middag spelplezier!

In België heb je de haven van Antwerpen, één van de grootste ter wereld. Heb je dus veel tijd en veel leiders, dan kan je voor België het havenspel spelen.

Portugal

Portugal is het land van de grote ontdekkingsreizigers. Tijd voor een sportieve reis rond de wereld. Zet banken klaar waar moet overgelopen worden, stoelen waar tussen de poten moet doorgekropen worden, touwen aan de bomen waar moet aan geslingerd worden, kegeltjes waar moet tussen geslalomd worden en ga zo maar door. Neem de chronometer bij de hand. Wie legt het parcours foutloos en het snelste af?

Italië

Italië is het land van Romeo en Julia. Tijd voor de romantische zielen en voor een rustige activiteit. Laat de kinderen allemaal een romantische boodschap schrijven of een lief briefje voor thuis, voor mama, papa, broer, zus of huisdier. Kan naar het thuisfront gestuurd worden. Twee vliegen in een klap.

Zwitserland en Oostenrijk

Zwitserland en Oostenrijk zijn twee landen met heel veel bergen. Tijd om overal op te klimmen dus en om weer eens lekker sportief te doen. Maak weer een parcours met stoelen, zoek een heuvel op, maak een berg met stenen. Of ga op zoek naar een klimmuur. En klauteren maar.

Scandinavische landen: Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland en Denemarken

Het Hoge Noorden: Noorwegen, Finland, Zweden, IJsland en Denemarken. In Finland zijn de Kerstman en zijn rendieren vermist ... Laat de groep hem terug vinden na het oplossen van een hele reeks opdrachten en vragen. Het is niet gezegd dat de kerstman en de rendieren zich op dezelfde plaats bevinden! Breng hen daarna terug naar Rovaniemi!

Het Hoge Noorden is ook daar waar de midzomerfeesten worden gevierd. Vandaag mag iedereen dus opblijven tot middernacht. Meisjes dragen mooie kroontjes, gemaakt met bloemetjes. Er worden lekkere, Scandinavische gerechtjes klaargemaakt en opgepeuzeld.

Uit Zweden komt het spel Kubb. Ook hier kan je een uurtje mee vullen.

Griekenland

Land van de Olympische spelen. Die gaan we dus even naspelen. Kies verschillende disciplines uit en laat de kinderen ze per groep afwerken. Maak een kaartje met vakjes per kind met de juiste naam op (eventueel vergriekst). Wanneer het kind de discipline heeft afgewerkt, krijgt het een stempel. Op het einde van een vermoeiende (mid)dag is de kaart vol en is het tijd voor een versnapering!

Frankrijk

14 juillet, Franse nationale feestdag! Tijd voor een feestje! En daar kunnen ze in Frankrijk iets van! Maak rozetten in blauw - wit en rood, zet een frygische muts op, leer een Frans (kinder)liedje vanbuiten, leer een Franse dans (quadrille, tarentelle) aan en eet een lekkere baguette met een stukje camembert. Weliswaar zonder de lekkere wijn maar rood druivensap kan als vervanging! Prima voor een avondvullend programma.

Petanque is het Franse nationale spel. Haal dus de gekleurde ballen en de cochonet maar boven en hou een toernooi!

Engeland

Engeland. Tijd voor een potje cricket of golf. Zoek een paar grote stokken in het bos, neem een bal en probeer je bal in de gaten of onder de hindernissen door te kloppen. Wie is het handigste? Wie kan het verste kloppen? Na al die inspanningen is het tijd voor een tasje thee. En dit moet met Britse flair gedronken worden. Vingertje omhoog dus en precies om vier uur 's middags!

Estland, Letland en Litouwen

Berenalarm! In de Noordelijke staten zijn er bruine beren! Een persoon gaat liggen, dat is de bruine beer. De kinderen mogen één voor één de beer nu gaan plagen (kietelen, strelen, zachtjes knijpen). Geven ze echter een tik op het achterste van de beer, dan wordt de beer wakker en gaat hij op jacht! Hoeveel kinderen kan hij vangen in één minuut? De eerste die gepakt wordt, wordt beer.

Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Slovenië, Tsjechië, Oekraïne, Wit-Rusland

Polen, Roemenië, Hongarije, Bulgarije, Slovenië, Tsjechië, Oekraïne en Wit-Rusland. Deze landen staan bekend om hun mooie volksdansen. Tijd om er eentje aan te leren. Maak groepjes en leer een volksdans aan. Daarna breng je hem voor de andere groepen. Eventueel kan je het mekaar ook aanleren. Muziek en uitleg van elke dans te vinden op internet.

Mini-staatjes: Andorra, Lichtenstein, Monaco, Vaticaanstad

Mini-staatjes zijn kleine landen tussen twee grote landen. Vaak worden ze bestuurd door de twee grote landen waar ze tussen liggen. Zo wordt Andorra het ene jaar geregeerd door de president van Frankrijk, het andere jaar door de koning van Spanje. Voor de mini-staten gaan we op zoek naar kleine dingen. Welk groepje kinderen vindt het kleinste voorwerp? Stuur ze op pad in het bos en laat ze zelf zoeken of geef ze een lijst van te zoeken voorwerpen mee. Wie vindt er de meeste voorwerpen van de lijst?

Kroatië

"Ik ga op reis naar Kroatië en ik neem mee...". De kinderen gaan in een kring zitten en het eerste kind vult iets in, bijvoorbeeld "een boek". Kind 2 herhaalt de zin en vult er iets bij aan. Zo gaat het steeds verder en wordt de lijst steeds langer. Wie iets vergeet valt af. Wie blijft er op het laatste over? Een spelletje om je hersenen wat te laten werken! Een welkome afwisseling met al het lopen en sporten!

Slowakije, Moldavië, Albanië, Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro, Macedonië

Met de overgebleven, minder bekende landen plus al de andere landen kan je telefoontje spelen. Spelt ieder kind een land op. Zet de kinderen in een kring en laat ze handen geven. Zet een kind in het midden. Duid een kind in de kring aan. Dit kind zegt nu "ik telefoneer naar ...." en vult een land in. Door in de hand te knijpen van een kind naast hem vertrekt de boodschap. Je kan natuurlijk vertrekken door links of rechts te knijpen. Probeer zo onopvallend mogelijk te knijpen want het kind in het midden moet raden waar de boodschap zit. Wanneer de boodschap vertrokken is, zegt het kind dat de boodschap uitzendt "Vertrokken". Wanneer de boodschap bij het kind van het genoemde land aankomt, zegt dit kind "aangekomen". Ziet het kind in het midden waar de boodschap zich bevindt, dan wijst het de boodschap aan. Diegene die juist geknepen heeft, verhuist naar het midden.

EK-voetbal

Verdeel de groep in ploegen. Elke ploeg kiest een land. Trek groepen. Laat de ploegen van de verschillende groepen onderling partijtjes voetbal spelen. Achtste finale, kwart finale, halve finale, finale. Wie wordt de winnaar? Welk land haalt het Europees Kampioenschap? Goed voor een middagje actie, sport en spel!

Rustig moment inbouwen

Wanneer het heel heet is, wanneer het regent dat het giet of wanneer er al heel de dag gelopen is geweest, is het soms nodig om een rustig momentje in te bouwen. Een aantal ideeën voor kalmere activiteiten om even uit te rusten of om te doen wanneer het weer even niet mee zit.

Maak een postkaart

Wat doen de meeste mensen wanneer ze op reis zijn? Juist, ze sturen een postkaart naar vrienden en familie van hun vakantiebestemming. Deze postkaart kan je zelf maken. Hiervoor heb je een stapel toeristische brochures nodig uit verschillende Europese landen (te bekomen bij een reisbureau of touroperator) en foldertjes met buitenlands eten. Verder kranten met diverse lettertypes. Zet de kinderen op een rustige plek en laat ze zelf hun postkaart samen stellen van hun favoriete vakantieland op wit karton dat op standaardmaat van een postkaart werd gesneden. Daarna wordt er op de achterkant een boodschap bijeen geknutseld met letters uit krantenkoppen en klaar is Kees. Je hebt meteen een echte postkaart die op de bus kan voor papa en mama. Want het thuisfront wil natuurlijk ook weten wat je uitspookt tijdens het kamp! Twee vliegen in een klap!

Samen koken

Per dag kan je, samen met de hele groep, een lekker plaatselijk gerecht klaarmaken van het land waar je die dag bent. Recepten en tips per land vind je overal op internet. Enkele voorbeelden:
  • Spanje: paella of tapas, churros
  • Frankrijk: uiensoep of ratatouille, baguette en croissants
  • Engeland: High Tea of fish and chips, een stevig Engels ontbijt met worstjes, spek met eieren en boontjes in tomatensaus
  • Duitsland: zuurkool met worst en kotelet of een lekkere taart, bijvoorbeeld bienenstich
  • Portugal: kabeljauw op één van de 365 wijzen
  • Griekenland: mezze of een moussaka (aubergineschotel)
  • Italië: pasta carbonara of een pizza naar keuze
  • België: frietjes met stoofvlees of een ovenschotel met kaas en ham, pannenkoeken
  • Polen: pierogi of pikante worstjes
  • Moldavië: borsch of parjoale

Een landenquiz spelen

Leuk voor 's avonds of een regenachtig moment is een landenquiz. Dit vraagt natuurlijk wel wat voorbereiding. Je moet natuurlijk eerst heel wat lezen over elk land om er vragen over te kunnen stellen. Enkele tips voor vragen:
  • land en hoofdstad aan elkaar linken
  • land en rivier aan elkaar linken
  • woord in een bepaalde taal - uit welke taal komt dit woord / deze zin?
  • speciale gebruiken - welk land?
  • bepaalde etenswaren - uit welk land?
  • voorwerp tonen - linken aan een bepaald land
  • blinde kaart - landen op aanduiden
  • land in negatief - welk land is het?
  • auteur of titel boek - welk land?
  • liedje laten horen - uit welk land?

Eurovisie Song Festival

Een andere leuke avondactiviteit gebaseerd op het Eurovisie Song Festival dit keer. Iedereen (of per groep van 2 of 3 personen) krijgt een bepaald land toebedeeld en kiest een liedje uit het Eurovisie Song Festival van dat land. Het moet wel een liedje in de oorspronkelijke taal zijn, dus geen Engels. Zoek de tekst op, leer hem vanbuiten en breng het liedje ten berde. Lachen, gieren, brullen!!!

Landenkwartet

Maak zeven kaarten met verschillende afbeeldingen van een land (uit magazines, brochures, etc.). Neem zo'n tien landen. Verdeel de kaarten onder de kinderen. Speel daarna kwartetten. Wie heeft als eerste de zeven afbeeldingen van een land bij elkaar?

Filmpje kijken

Er zijn heel wat films over bepaalde landen of over wereldreizen. Denk maar aan 'Madagascar 3' of 'Een reis rond de wereld in 80 dagen'. Goed om 's avonds een beetje uit te rusten met wat popcorn of een zakje chips. Voor de gezondere variant kan een gevarieerde fruit- of groenteschotel, eventueel met dipsausjes.

Jongensnamen, meisjesnamen

Ken je dit oude spel nog? Je neemt een blad en maakt een aantal categorieën aan. Daarna draai je aan een rad met letters. Met de letter waar de pijl blijft bij staan zoek je nu woorden in de desbetreffende categorieën. Na een minuut legt iedereen de pennen neer. Je kijkt nu naar wat werd opgeschreven. Wanneer je hetzelfde hebt als iemand anders, telt het woord niet. Daarna tel je de punten op en herbegin je. Je kan spelen gedurende een bepaalde tijd of tot een bepaald aantal punten. Mogelijke categorieën met Europese landen:
  • Europese landen
  • steden
  • rivieren
  • Spaanse of Franse jongensnamen
  • Duitse of Engelse meisjesnamen
  • Europese dieren
  • Europese bloemen
  • gerechten uit Europa

Muzikale landenquiz

Dit kan op verschillende manieren:
  • Je laat een liedje horen en laat raden uit welk land het liedje komt
  • Je laat een liedje horen en vraagt uit welk land de zanger of zangeres is. Immers, niet iedereen die in het Engels zingt, komt uit Engeland.
  • Je laat een liedje horen en vraagt uit welk land de zanger of zangeres komt. Je geeft de keuze uit twee landen.
© 2016 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorNaar het hartje van je baby luisteren met Doppler-monitorAls je zwanger bent dan kun je naar het hartje van je baby luisteren met behulp van een Doppler-monitor. Omdat deze moni…
Reisverzekering: wat is een werelddekking?Reisverzekering: wat is een werelddekking?Ben je van plan een reis te maken buiten Europa? Dan heb je een reisverzekering met werelddekking nodig. Deze verzekerin…
Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Aftrek reiskosten openbaar vervoer 2020Reis je in 2020 van en naar je werk met het openbaar vervoer: elke dag, een aantal dagen in de week of slechts incidente…
Europa's grootste muziekcollectie voor iedereen beschikbaarEuropa's grootste muziekcollectie voor iedereen beschikbaarMuziekweb is een 'bibliotheek' voor muziek op cd, vinyl en dvd. Deze grootste muziekcollectie van Europa is al enige tij…

De escape room: puzzelen en gamen voor iedereenDe escape room: puzzelen en gamen voor iedereenHet oplossen van puzzels en mysteries in videogames is al oud. Games en puzzels hebben altijd voor beleving en enthousia…
Monza: het racespel van HABAHet bordspel Monza van HABA is een racespel geschikt voor spelers van 5 tot en met 99 jaar, waarbij het doel van het spe…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 15-05-2019
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Spellen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.