Schilderen met olieverf: materialen

Schilderen met olieverf: materialen Informatie over het schilderen met olieverf. Meer over de materialen, technieken, effecten en tips komen aanbod in een reeks artikelen...

Schilderen met olieverf: materialen

Het schilderslinnen is te koop aan een rol, waarna het opgespannen en geprepareerd moet worden met Gesso, of kant en klaar als opgespannen doek. Aan de achterkant van het opgespannen doek bevinden zich spieën. Als het doek te weinig gespannen is, kan hier voorzichtig tegen worden geklopt zodat het doek strakker gespannen wordt.

Schilderslinnen, of katoen

Schilderslinnen is te koop in verschillende kwaliteiten. Het fijnste linnen is het portretlinnen, waarbij geen verdikkingen voorkomen. Ook is de structuur heel fijn en glad. Er bestaat ook linnen met een grove structuur.

Het gebruik van een katoenen doek is alleen aan te raden voor een studie. Katoen blijft rekken en er zullen plooien ontstaan. Ook na het opnieuw spannen van het doek zullen er na verloop van tijd toch weer plooien verschijnen. Voor het maken van een mooi schilderij is dit zeker niet aan te bevelen.

Ook op een canvasboard kunnen studies worden gemaakt.

Penselen

Haarsoorten:

  • Marterhaar: dit penseel wordt vaak gebruikt om details aan te brengen. Deze penselen zijn vaak prijzig en slijten snel af, dus zijn ze niet zo geschikt om grote oppervlakken mee te schilderen.
  • Wezelhaar: dezelfde eigenschappen als marterhaar.
  • Varkenshaar: hardere kwasten, plat of rond van vorm. Zijn minder aan slijtage onderhevig en daarom ook geschikt voor het schilderen van grotere oppervlakken.
  • Runderhaar: lijkt op marterhaar, maar minder verkrachtig.
  • Synthetisch: Slijten niet snel. Zowel rond als plat verkrijgbaar. Ook verkrijgbaar in waaiervorm.

Soorten penselen

  • Rond, plat of kattetongen. Kattetongen zijn platte penselen die aan de zijkanten in een punt toelopen (verkrijgbaar in diverse haarsoorten, bijv. marterhaar, varkenshaar of synthetisch).
  • Waaierpenselen: voor het verdoezelen of het in elkaar over laten lopen van verschillende kleuren. Verkrijgbaar in verschillende haarsoorten, zoals: marter-, varkenshaar, of synthetisch.
  • Slepers of letterzetters: penselen o.a. van marterhaar, met extra lange haren. Worden vooral gebruikt voor het aanbrengen van details.

Gesso

Gesso (krijt) wordt gebruikt om de drager (bijv. hout of schilderdoek) van een grondlaag te voorzien. Kan in meerdere lagen worden aangebracht.

Olieverf

Olieverf is verkrijgbaar in verschillende soorten en kwaliteiten:
  • Studieverf: o.a. Amsterdam van Talens. Deze verf is bedoeld om studies te maken.
  • Olieverf met synthetische pigmenten: omdat echte pigmenten nogal prijzig zijn, worden deze ook wel vervangen door synthetische pigmenten. Hierdoor blijft de verf betaalbaar.
  • Olieverf met echte pigmenten: deze verf kan duur zijn. De prijs varieert per kleur en het soort pigmenten dat er in deze verf is verwerkt. Vooral cobaltpigmenten zijn duur. Merken die echte pigmenten in de verf verwerken zijn o.a. Rembrandt van Talens en Oudt Hollandse Scheveningen olieverf. Deze hoogwaardige klassieke olieverf wordt vervaardigd volgens traditionele recepten.

Er bestaan transparante, half transparante, half dekkende en dekkende kleuren olieverf. De transparante en half transparante kleuren worden vaak gebruikt voor het glaceren. Ook wordt er een onderscheid gemaakt in duurzame en minder duurzame kleuren.

Mediums

Er zijn diverse kant en klare schildermediums verkrijgbaar, o.a. van Talens en Winsor & Newton. Vooral voor beginnende schilders is het 'veiliger' om een kant en klaar medium te gebruiken. Er zijn wel recepten om zelf een medium te maken en er zijn ook diverse ingrediënten verkrijgbaar zoals lijnzaadolie, standolie, enz. maar het vraagt wel om enige ervaring om hiermee te experimenteren.

Vernis

Retoucheer vernis, kan worden aangebracht tussen de lagen als deze droog zijn. Of meteen als het schilderij klaar en droog is.
Slotvernis: wordt aangebracht na zes maanden, als de olieverf helemaal 'uitgewerkt' is.

© Y. Mannee

Informatie in de praktijk geleerd tijdens teken- en schilderopleiding.
© 2012 - 2024 Ymannee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schilderen met olieverf: techniekenSchilderen met olieverf: techniekenMet olieverf kun je veel verschillende technieken toepassen en ook verschillende effecten bereiken. Van pasteus schilder…
Schilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen met acrylverf, olieverf of gecombineerdSchilderen is een leuke hobby waarin je veel creativiteit kwijt kunt. Ook werkt het rustgevend. Er zijn verschillende ve…
Schildertechniek: olieverfOlieverf is al sinds de 15e eeuw een belangrijk medium in de schilderkunst. Olieverf is een soort verf met als bindmidde…
Olieverven, niet zo eenvoudig als het lijktOlieverven, een van de meest gebruikte technieken in de schilderkunst maar tevens ook een van de moeilijkste. Het duurt…

Lolita, subcultuur uit Japan overgewaaidLolita is ontstaan in Japan als een subcultuur en tegenhanger van de vele regels die daar gelden. Britt en Ymke maakten…
Zelf prachtige kaarsen makenZelf prachtige kaarsen makenKaarsen maken het gezellig in huis. Je kunt je kaarsen in allerlei soorten en maten kopen in diverse winkels. Maar het i…
Ymannee (48 artikelen)
Laatste update: 21-05-2012
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.