Textiel verven en textielverf maken

Textiel verven en textielverf maken Hoe saaie kledij omtoveren tot hippe trendsettersitems? Zitten er vlekken op je lievelingstrui of broek? Zin in een creatieve uitspatting op een nieuw kledingsstuk? Dit kan heel eenvoudig door er een likje textielverf erover te leggen. Dit kan in alle mogeljke kleuren en tekeningen Textielverf is echter duur in de aanschaf. Eén klein potje kost al snel 5 euro. Om te verven zijn er verschillende kleuren nodig, wat het geheel erg duur zou maken. Een oplossing hiervoor is om gebruik te maken van textielmedium. De meeste textielmedia zijn op basis van acryl, deze dienen gemixt te worden met acrylverf. In de winkel bestaat ook een versie om te mixen met plakkaatverf, deze is een stuk gebruikersvriendelijker. Kinderen kunnen hier eenvoudig mee aan de slag. Het eindproduct is een textielverf op acrylbasis. Het textielmedium waarvan hier gebruik wordt gemaakt heet Creall textielmedium, deze kost zo'n 7 euro voor 1 liter. Het product dient in de verhouding 1:1 gemixt te worden.

Een lijst met benodigdheden

  • Creall textielmedium;
  • Verschillende kleuren plakkaatverf;
  • Verschillende dikke en dunne penselen;
  • Een vod;
  • Textiel dat minimum op stand 2 (150°) gestreken mag worden;
  • Water, om de penselen uit te spoelen;
  • Verschillende kleine potjes;
  • Theelepel;
  • Textielpotlood;
  • Een groot stuk karton;
  • Handdoek;
  • Strijkijzer & strijkplank;
  • Tandenstoker.

Werkwijze

Neem een kledingstuk, indien dit nieuw is, dient het eerst gewassen te worden. Neem het stuk karton en zorg dat het iets breder is dan het kledingstuk. Trek het kledingstuk over het karton zodat het kledingstuk onder lichte spanning staat, dit vergemakkelijkt het tekenen en schilderen. Teken met het textielpotlood de contouren van de in te schilderen tekening. De lijnen van het textielpotlood verdwijnen tijdens het wassen. Neem per gewenste verfkleur een potje. Gebruik een theelepel om één lepeltje plakaatverf af te meten en één theelepel textielmedium. Voeg dit samen en roer dit goed om. Blijf gedurende het proces zorg dragen voor de 1:1 verhouding.

Begin de tekening in te schilderen met de lichtste kleur, indien een fout gemaakt wordt kan dit nog gemaskeerd worden met een donkerder kleur. Dus het geheeld schilderen van licht naar donker. Leg voldoende verf op de tekening zodat alles goed bedekt is, en de verf toch nog in het textiel trekt. Overdrijf niet, een te dikke laag is blijvend te zien in het resultaat. Zorg ervoor dat het schilderen gebeurt aan de kant waar de arm niet meer hoeft over te hangen, dit om vlekken te voorkomen. Spoel de penselen goed uit bij het wisselen van een kleur. Droog de penselen telkens af met de vod. Voor dunne zwarte contouren wordt het best gebruik gemaakt van een erg fijn penseel of een tandenstoker. Indien de tekening volledig ingekleurd is dient het geheel goed te drogen.

Na 12 à 24 uren is het geheel droog genoeg om te fixeren. Het kledingstuk kan nu van het karton gehaald worden. Doe dit niet te snel. Het is verstandiger om het geheel te lang te laten drogen, dan te kort. Zet de strijkbout op standje 2 (150°). Zorg ervoor dat het textielstuk binnenste buiten gekeerd is. Leg een handdoek onder de tekening want de verf geeft wellicht kleurpigment af gedurende het strijken. Hiermee worden vlekken op de strijkplank voorkomen. Strijk het geheel gedurende 4 minuten zonder gebruik te maken van de stoomfunctie die misschien op het strijkijzer zit. Het kledingstuk is nu klaar om gedragen te worden. Om het stuk nadien te wassen wordt best 30 of 40 graden aangehouden. Hou er rekening mee dat de verf ook tijdens de eerste wasbeurten nog kleurpigmenten kan afgeven. Was dus de eerste paar keer het kledingstuk apart. Hetzelfde geld voor het strijken van het stuk, gebruik de eerste paar keer een handdoek tot zeker is dat de verf niet meer afgaat.

Kleuren mengen

Met enkele basiskleuren kunnen alle gewenste kleuren gemixt worden. Deze basiskleuren zijn rood, blauw, geel, zwart en wit. Bij het mengen van kleuren dient altijd met de lichtste kleur begonnen te worden.
  • Rood + blauw = paars;
  • Geel + rood = oranje;
  • Geel + blauw = groen;
  • Geel + rood + druppeltje zwart = bruin;
  • Wit + kleur: lichtere vorm van de kleur.

Enkele voorbeelden

© 2012 - 2024 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleding bedrukken, hoe te doen?Reclame T-shirts maken, hoe gaat dat nou? Er zijn verschillende technieken die gebruikt worden hiervoor. Natuurlijk kan…
De rol van kleurstoffen in ons dagelijkse levenDe rol van kleurstoffen in ons dagelijkse levenKleur is een belangrijk aspect in het leven van mensen. Kleurstoffen hebben meer invloed op de mens en men komt veel vak…
Sieraden van textielSieraden van textielEr worden steeds meer sieraden van textiel gemaakt. Dat komt omdat het relatief makkelijk is om met het materiaal te wer…
Tegels verven, hoe doe je dat?Tegels verven is een goed alternatief als je een klein budget hebt. Het vervangen van oude tegels door nieuwe kost vaak…

Licht voor donkere dagen: lampen van papierVoor sombere najaarsdagen en donkere wintermaanden, is een gezellige sfeer in huis heel belangrijk en die creëert u heel…
Haken een goedkope hobby met gratis haakpatronenHaken een goedkope hobby met gratis haakpatronenHaken is weer hip en trendy. Door de komst van de leuke Amigurumi haakpatroontjes vanuit Japan is haken weer een leuke h…
Waxje (14 artikelen)
Laatste update: 09-03-2014
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.