Het werken met Botz glazuren

Het werken met Botz glazuren Na jarenlang gebruik van poederglazuren heeft Botz intrede gedaan in de keramiek met kant en klare glazuren. Inmiddels heeft Botz een uitgebreide lijn van onderglazuur, galzuur voor steengoed en glazuur voor aardewerk. Een artikel met alles over het werken met een Botz glazuur.

Waarom voor Botz kiezen?

De vraag kan zijn waarom je voor Botz gaat kiezen als glazuur. Het antwoord daarop is heel makkelijk. Botz is ontzettend makkelijk in gebruik en door het grote assortiment kun je veel kanten op. Daarnaast zijn Botz glazuren onderling met elkaar te combineren wat verrassende effecten op kan leveren. De glazuur is direct te gebruiken en zelfs met kwasten die grof zijn. De glazuur smelt in de oven mooi egaal. Met name voor beginners, kinderen en minder begaafde mensen is het uitermate geschikt. Ook de gevorderde keramist begint de voordelen van Botz te zien en ook onder hen worden de Botz glazuren gebruikt. De onderglazuren zijn beschikbaar in 30ml en 200ml en de glazuren zijn beschikbaar in 200ml en 800ml. Een Botz catalogus is op te vragen via diverse sites en via diverse keramiekwinkels.

Hoe Botz glazuur bewaren?

Van belang bij Botz glazuren is dat het luchtdicht verpakt moet blijven worden. Dat kan behoorlijk lastig zijn na gebruik. Het helpt om een dik plastic ertussen te draaien. Als Botz glazuren niet goed worden bewaard dan kan de glazuur uitdrogen. Dit laatste hoeft geen probleem te zijn, want met het vermengen van water is de glazuur weer te gebruiken. Wel duurt het langer dat je weer aan de slag kunt. De potjes zijn makkelijk weg te zetten en kunnen diverse malen gebruikt worden.

Welke kwasten heb je nodig?

Botz geeft zelf kwasten uit die relatief goedkoop zijn. Deze kwasten kunnen wel vrij snel roesten, maar zijn voor de beginnende keramist voldoende. Het resultaat kan in eerste instantie streperig zijn, maar dat trekt weg na het stookproces. Wil je duurdere kwasten gaan gebruiken dan volstaan glazuurkwasten of diverse schilderskwasten/penselen.

Hoe ga je te werk?

Voor het glazuren heb je een bepaald werkstuk nodig dat biscuit gebakken is. Bedenk welke kleuren het beste tot het recht komen op het werkstuk. Een aantal Botzglazuren kunnen erg overheersend zijn en daardoor een kitscherige uitstraling geven. Probeer feeling te krijgen met het werkstuk en een bijpassende kleur. Als je de kleur hebt uitgezocht, lees dan de aanwijzing op de verpakking. Deze geeft aan hoeveel lagen van de glazuur er toegepast moeten worden. De glazuur is over het algemeen vrij dik en dit hoort zo. Is de glazuur niet meer kwastbaar en echt te dik, dan is het dunner te maken door er water doorheen te mengen. Vervolgens smeer je de glazuur op het werkstuk. In het begin kan het ongemakkelijk aanvoelen, omdat de lagen dik lijken. Dit smelt in de oven geheel glad.

Problemen met Botz

Er kunnen met het gebruik van Botz een aantal problemen ontstaan zoals:
  • Glazuur is uitgedroogd
  • Glazuur is te dik en niet meer smeerbaar
  • Glazuur ziet er anders uit dan op het plaatje
Als het glazuur helemaal hard is geworden, dan hoef je het potje nog niet weg te gooien! Je kunt de harde glazuur weer vermalen en er vervolgens water aan toevoegen. Dit geeft dat je de glazuur weer kunt gebruiken als voorheen. Is de glazuur te dik geworden doordat er water uit is verdampt dan kun je eenvoudig er weer water aan toevoegen. Let er wel op dat de glazuur wel dik hoort te zijn, maar wel kwastbaar. De voorbeeldplaatjes van Botz en de catalogus kunnen andere kleuren geven dan wat er op je werkstuk ontstaan. Dit komt voornamelijk dat de plaatjes plat liggen en dat de glazuren dus niet 'lopen', want met name op ronde werkstukken gaan glazuren naar beneden 'lopen'. Ook kan de glazuur reageren op andere glazuren en grondstoffen in de oven. Het voorbeeldplaatje is geen 100% garantie voor de kleur na het stoken.

Botz combinaties

Botz glazuren zijn onderling mengbaar en dat geeft unieke resultaten! In de Botz catalogus zijn er een aantal voorbeelden opgenomen en nog leuker is natuurlijk het zelf experimenteren. Met name de effen kleuren kunnen heel mooi combineren met de effectkleuren. Het is vooral uitproberen en documenteren welke glazuren je mengt.

Lees verder

© 2011 - 2024 Annfinance, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koffie tubruk, botsende koffieTubruk betekent in het Maleis botsing. Een Kopi Tubruk betekent zoiets als ´botsende koffie´. Deze naam is redelijk toep…
Glazuurfouten in keramische werkstukkenGlazuurfouten in keramische werkstukkenKeramiek is een leuke en veelzijdige hobby. Met name het glazuurproces is een proces om naar uit te kijken. Komt het wer…
Glazuur als beschermlaagGlazuur is simpel gezegd een uit klei bestaand materiaal na een zeer hoog smeltpunt. Het wordt toegepast als dunne glasa…
Keramiek: het raku stokenKeramiek: het raku stokenRaku stoken is één van de meest facinerende processen in de keramiek. Met een simpele, zelf gebouwde, oven kun je de mee…

Beeldhouwen: het werken met serpentijnBeeldhouwen is een uitdagende hobby. Het werken met natuurproducten kan elke dag weer bijzonderheden opleveren. In dit a…
Welke soorten speksteen bestaan er?Welke soorten speksteen bestaan er?Speksteen is een zeer populaire steen onder beeldhouwers en voor gebruik in en rondom huis. De steen dankt zijn populari…
Annfinance (119 artikelen)
Gepubliceerd: 13-07-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.