Buikdansen: vrouwenpower voor je lijf en ziel

Buikdansen: vrouwenpower voor je lijf en ziel Buikdansen krijgt ten onrechte weleens een puur erotisch stempel. In realiteit is buikdansen zelfexpressie, gezondheid én 'vrouwenpower'. Minder bekend is dat buikdansen een eventuele komende bevalling gemakkelijker maakt, en bekkenklachten kan helpen verminderen. En wist je dat buikdansen vanouds door vrouwen van acht tot tachtig samen wordt gedaan, dus absoluut niet voorbehouden is aan één - jonge - leeftijdsgroep? Lees verder en ontdek wat buikdansen zo speciaal maakt. Al heeft buikdansen een soms nogal erotisch imago gekregen, daar gaat het bij deze dans helemaal niet om. Buikdansen is bedoeld om je in je vrouwelijke kracht te zetten, en vooral te genieten van je eigen lichaam, beweging en creativiteit. De buikdans heeft van oorsprong een spiritueel tintje. Buikdansen heet vanouds dan ook wel ‘dans der godinnen’. Deze sociale én sensuele dans bevordert sinds minstens 3000 jaar gezondheid van geest en lichaam. Wat weinig mensen weten, is dat de buikdans ook kan helpen om een eventuele komende bevalling lichter te maken!

Oosterse levenskracht en gezondheid

De oorsprong van het buikdansen is - je zou bijna zeggen, hoe kan het ook anders - Oriëntaals. Maar voor alles, is de oorsprong van het buikdansen spiritueel. Dat buikdansen een lichamelijk en sensueel aspect heeft, is in niet-westerse religies helemaal niet vreemd. De klassieke westerse religieuze neiging is om seksualiteit en lichaam streng gescheiden te zien van spiritualiteit. Dat zat en zit in Oosterse spiritualiteit van toen en nu heel anders. In antieke Oosterse tempels werd de buikdans door priesteressen uitgevoerd als ritueel dat aardse seksuele levenskracht met hemelse spiritualiteit verenigde. Vruchtbaarheid, innerlijke kracht en gezondheid staan voorop bij het buikdansen; het op de (mannelijke) buitenwereld gerichte, uitsluitend seksuele element dat er nogal eens aan wordt toegedicht door mensen die onbekend zijn met buikdansen, raakt de kern niet.

Hoe en voor wie?

Door vanuit je bekken te leren bewegen en dansen, maak je contact met je vrouwelijke oerkracht en geef je er uitdrukking aan. Maar ook maak je je buik als centrum van je lichaam vrijer, beweeglijker en soepeler. Vanouds zijn het letterlijk alle generaties van vrouwen die genieten van het samen buikdansen: grootmoeder, moeder en kind. Ook vrouwen van alle soorten en maten zijn welkom. Ongeacht je postuur! Natuurlijk kun je gaan buikdansen als je je gezond voelt, maar het helpt ook bij bepaalde klachten, zoals bekkenproblemen door veroudering of bevalling. Bijkomend voordeel is dat het de spieren van billen, buik en torso versterkt.

Waar kun je buikdansen?

Het goede nieuws is, dat je kunt buikdansen overal in Nederland. Jammer is dan weer dat er (nog) geen landsbrede, overkoepelende organisatie of stichting bekend is. Dus is het wel even aan jezelf om de school of docent te vinden waarbij je je thuisvoelt. Door op ‘buikdansen’ te googelen rollen de mogelijkheden al over je scherm.

Persoonlijke ervaringen met buikdansen

Kaouthar Darmoni geeft in binnen- en buitenland buikdansles en workshops. Ze werkt met mensen van allerlei pluimage, en tot in multinationals zoals Shell toe heeft ze zelfs wat broodnodige 'vrouwenpower' meegegeven aan de zakenwereld. Kaouthar groeide op in Tunesië en zag het buikdansen overal om zich heen, verknoopt als buikdansen is met de Tunesische cultuur. Kaouthar: "Ik danste met mijn overgrootmoeder, mijn moeder, en andere vrouwen. Buikdansen is sterk verweven met de Oriëntaalse cultuur. Van acht tot tachtig, alle vrouwen dansen met elkaar. Toen ik later in Parijs ging studeren, vond ik in het Europese buikdansen wel goede techniek terug, maar ik miste het achterliggende gedachtegoed. Daarom ben ik zelf les gaan geven. In de Oriëntaalse cultuur is buikdansen een reguleringssysteem, waarmee je teruggaat naar jezelf. Veel vrouwen gaan alleen als ze zwanger terug naar hun bekken, en dan nog noodgedwongen. Zonde, want dáár zit je vrouwelijke oerkracht. Buikdansen brengt mij in contact met de innerlijke seksuele kracht die mijn ‘life force’ is."

Buikdansen en vrouwenpower

Kaouthar: "Tijdens het buikdansen ben je in eerste instantie gericht op jezelf. Voor ons vrouwen is dat hard nodig, want wij geven onze kracht veel te snel weg. Buikdansen herinnert me eraan dat ik eerst aan mezelf moet geven, en pas als ik voldaan ben aan de buitenwereld: aan mijn zoon, mijn partner, mijn werk. Ik geef mijn energie graag aan geliefden, maar de kern blijft van mij. Wat ik uniek vind aan buikdansen is dat er een prachtige solidariteit onder vrouwen door kan ontstaan, die in Oriëntaalse culturen veel vanzelfsprekender is dan in Nederland. Je gaat ervaren dat kracht, schoonheid en sensualiteit niet beperkt zijn tot een zekere leeftijd. Mijn grootmoeder is vijfentachtig, en zó mooi! In Nederland heerst leeftijdverzuiling, en dat maakt vrouwen zwak. Ga samen dansen, en je ziet hoe mooi en krachtig elke vrouw is: of ze nu zes is, of tachtig. Tijdens het buikdansen focus je op elkaars ogen, de spiegel van elkaars ziel, en niet op elkaars hangende borsten. Je blijft verbonden met elkaar, ongeacht je leeftijd, ongeacht de vraag of je moeder bent of niet, of wat voor werk je doet. Toen mijn overgrootmoeder 87 jaar was en vanaf haar hals verlamd raakte, keek ze nog altijd graag toe hoe wij dansten. Dan bewoog ze met haar wenkbrauwen, en liet me met haar schitterende ogen weten dat ze nog altijd meedanste: via mij.”

Dit is een bewerking van een artikel dat ik eerder voor het maandblad Santé schreef
© 2011 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikdansen: Goed voor je gezondheidBuikdansen: Goed voor je gezondheidBen je op zoek naar een nieuwe creatieve hobby? Wil je graag op een leuke manier calorieën verbranden? Wil je stress ver…
Oriëntaalse buikdansOriëntaalse buikdansOriëntaalse dans oftewel buikdans: een sierlijke dansvorm door en voor vrouwen. Dans uit de wereld van duizend-en-één na…
Dansen is gezondIedereen weet het, maar weet je ook waarom dansen je helpt gezond te blijven? Veel mensen hebben gehoord dat dansen een…
Dansen met een buik vol vlindersWanneer je met buikdans kennismaakt, is dat meestal tijdens een vakantie. De meeste mensen zagen al eens een buikdansopt…

Zelf kleding naaien voor beginnersSinds kort maak ik zelf (een deel van) mijn eigen kleding. Als ik mensen er over vertel hoor ik steeds weer: “Dat je dat…
Ikebana: Japanse bloemschikkunst met een spiritueel tintjeIkebana: Japanse bloemschikkunst met een spiritueel tintjeIkebana. Een creatieve Japanse bloemschikkunst met een duidelijk spiritueel tintje. Beoefenaars zijn zowel blij met de k…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 18-05-2011
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.