Beeldhouwen met gips

Beeldhouwen met gips Beeldhouwen met gips is heel eenvoudig en je kunt het thuis doen. Gips aanmaken gaat gemakkelijker in een niet te kleine hoeveelheid. Gegoten gips moet je binnen 14 dagen bewerken. Daarna wordt het moeilijker doordat het te bros wordt. En als je gips maakt, was je handen dan niet onder de kraan want dan verstopt je afvoer als je gips hard wordt.

Materiaal

  • gips
  • water
  • melkpakken of een flexibele gipsbeker of een halve bal
  • talkpoeder

Gereedschap

  • emmers
  • keukengereedschap
  • schuurpapier
  • linomesjes
  • gisprasp
  • surformrasp (wordt normaal voor hout gebruikt)
  • riffelraspjes (zijn speciaal voor gips)
  • oude vijlen

Je hoeft niet die hele lijst met gereedschappen te hebben, als er maar op let dat je oud gereedschap gebruikt, want gereedschap dat je voor gips gebruikt gaat roesten.

Voorbereiding

Neem een halve emmer water (beslist niet meer). Gips in een hoog tempo in het water strooien tot er een klein bergje op ligt. Dan met je hand alle klontjes fijnknijpen. Als je dit goed gedaan hebt, is het dikker dan melk, zo ongeveer tussen karnemelk en yoghurt in. Het moet aan je hand blijven hangen. Als je koud water gebruikt krijg je een langzamer reactie dan wanneer je lauw water gebruikt. Je kunt gewoon gips gebruiken of modelgips. Modelgips is zuiverder.

Je handen maak je schoon in een andere emmer water. Nooit onder de kraan, want dan verstopt je afvoer.

Gieten

Je giet het papje in je melkpakken, of in je bal of in de gipsbeker. Je moet het er achter elkaar door ingieten. Daarna tegen de buitenkant van je mal kloppen om de luchtbellen eruit te krijgen.
1 emmer gips + water geeft ongeveer 5 melkpakken.

Wachten tot het hard is en dan uit de vorm halen.

Bewerken

Met je gereedschap kun je het gips heel gemakkelijk bewerken. Gewoon weghalen wat er niet moet zijn. Eerst bedenken welke vorm er verstopt zit in het gips. En dan die vorm heel voorzichtig bevrijden.

Balans

Omdat gips geen duur materiaal is kun je tegen lage kosten met gips experimenteren met de beeldhouwende techniek. Je kunt bijvoorbeeld eens gaan experimenteren met het onderste deel van het zuiltje gips dat je met behulp van het melkpak gemaakt hebt. Hoe klein kan het voetje zijn zonder dat het werkstuk omvalt? Heeft het omvallen van het werkstuk als je het op een klein voetje zet ook iets te maken met wat je doet aan de bovenkant van de zuil? Hoe smal kun je het middelste deel van de zuil maken zonder dat de bovenkant afbreekt?

Dergelijke experimenten kun je met gips gemakkelijk uitvoeren en als je de grens van wat mogelijk is gevonden hebt en je werkstuk breekt of het valt om, dan is er niets aan de hand. Je maakt gewoon een nieuw zuiltje en je begint vrolijk opnieuw.

Afwerking

Je kunt je werkstuk op verschillende manieren afwerken:

Talkpoeder

Je werkstuk wordt dan minder snel vuil en het krijgt een zijdeglans. Hiervoor kun je hetzelfde poeder gebruiken als dat je voor babybilletjes gebruikt.

Verf

Je moet dit eigenlijk een keer doen, want dan weet je zeker dat je dit niet wilt. Meestal wordt een werkstuk van gips hier verschrikkelijk lelijk door.

Houtlijm met water

Dit kan wel een leuk idee zijn, je werkstuk krijgt er glans door.

Tip

Als je er nou beslist kleur in wilt hebben, kun je wat plakkaatverf meegieten. Dan krijg je 'karnemelk met limonade'.

Direct bewerken

Gips is kwetsbaar materiaal, je moet het vrij snel bewerken. Als je van 5 melkpakken 5 zuiltjes hebt gemaakt kun je die zuiltjes wel bewaren, maar je kunt ze niet meer goed bewerken. Als je die zuiltjes een paar dagen laat staan voor je ze gaat bewerken zul je zien dat er tijdens het bewerken stukjes afbreken terwijl dit niet je bedoeling was.

Een rolzegel maken

Met leuke mogelijkheid om werken met gips en met klei te combineren is het maken van een rolzegel. Een rolzegel kun je gebruiken als je een afbeelding wilt afdrukken die je eindeloos wilt herhalen. Zo'n rolzegel kun je met eenvoudige materialen gewoon zelf thuis maken.

Materiaal

  • Gips en alles wat daarbij nodig is. Wat dat is kun je hierboven lezen.
  • Een toiletrolletje
  • Chamotteklei

Gereedschap

  • Linogutsjes

Werkwijze

De vorm van het toiletrolletje wordt de vorm van je rolzegel. Het toiletrolletje is echter van karton en het gips is vloeibaar. Je kunt het gips er daarom niet zomaar in gieten, want dan wordt je toiletrolletje door-en-door nat en pappig voordat je gips hard is. Daarom moet je het rolletje van binnen en van buiten met een dun laagje klei bekleden en je moet er van klei een bodem in maken. Probeer de klei met je vingers aan de binnenkant een beetje glad te strijken, want plooien die aan de binnenkant zitten worden zichtbaar op je rolzegel. Je hoeft de klei niet te laten drogen, nadat je het rolletje bekleed hebt, kun je er gips in gieten. Als je gips hard geworden is, kun je het rolletje inclusief de klei eraf scheuren.

Bewerken

Je hebt nu een rolzegel gemaakt waar je met je linogutsjes figuurtjes in kunt uitgraven. Hierbij moet je even heel goed nadenken waar je je rolzegel voor gebruiken wilt.

Hoogdruk

Een rolzegel is een hoogdruk techniek, dat betekent dat je afdrukt wat op je rolzegel ligt. Wil je een afdruk maken in klei, dan kun je volstaan met het uitgraven van je figuurtjes. Die figuurtjes liggen dan lager dan het oppervlak van je rolzegel en worden bobbeltjes op je kleiplaat. Overigens, houd er rekening mee dat klei en gips elkaar bijten. Als je een stukje gips in je klei achterlaat, ontploft het in de oven. Je kunt een rolzegel ook prima gebruiken als je met zelfhardende klei werkt.

Ander materiaal

Als je je rolzegel wilt gebruiken om afdrukken te maken op ander materiaal dan klei, dan moeten je figuurtjes op het oppervlak van je rolzegel liggen, zodat alleen je figuurtjes worden afgedrukt. Omdat je dan met verf of inkt gaat afdrukken, is het aan te raden bij het afdrukken latex handschoenen te dragen.
Je kunt een stukje vilt (met verf of inkt natuurlijk) gebruiken als 'stempelkussen'.

Herhaling

Een afdruk die je met een rolzegel maakt is en herhaling, je kunt een rolzegel daarom heel goed gebruiken om een rand van een motiefje te voorzien.
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knutselideeën – potten bakkenKnutselideeën – potten bakkenVerveel je je in de vakantie, wil je iets gezelligs met je kind(eren) doen, houdt je van knutselen en heb je even tijd?…
Een kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayEen kinderfeestje - Knutselen met Foam ClayFoam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van b…
Beeldhouwen als therapieBeeldhouwen als therapieVoor het oplossen van persoonlijke problemen bestaan talrijke therapieën. Therapeuten op elk gebied hebben een goede opl…
Rolzegels, handtekeningen in kleiRolzegels, handtekeningen in kleiRolzegels, ook wel zegelcilinders genaamd, waren kleine ornamenten die in de oudheid werden gebruikt om documenten op kl…

Kleurpotlood: de techniekKleurpotlood: de techniekEen aquarel maken vinden we voor een volwassene een geschikte hobby, iemand die zich waagt aan olieverf bewonderen we. M…
Chamotteklei het materiaal en de techniekChamotteklei het materiaal en de techniekChamotteklei is een gemakkelijk materiaal om mee te werken. Je hebt echter een klei-oven nodig om je werkstuk te voltooi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Stichting Kreatieve Educatie
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 13-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.