Chamotteklei het materiaal en de techniek

Chamotteklei het materiaal en de techniek Chamotteklei is een gemakkelijk materiaal om mee te werken. Je hebt echter een klei-oven nodig om je werkstuk te voltooien. Die oven heb je waarschijnlijk niet en leerdroge klei is moeilijk te vervoeren. Daarom is werken met chamotteklei minder geschikt om thuis te doen. Chamotteklei koop je in de vorm van een brood.

Materiaal

Er bestaat grove en fijne chamotteklei. Fijne chamotteklei gebruik je voor holle vormen. Grove chamotteklei gebruik je voor beeldjes e.d. In grove klei zitten gebakken kleideeltjes waar de lucht bij het bakken een weggetje kan vinden om eruit te gaan. Fijne klei ploft bij het bakken van massieve vormen uit elkaar. Klei gaat na 6 of 7 maanden schimmelen. Die schimmel kun je eraf halen, de klei is dan nog gewoon te gebruiken. Echt uitgedroogde klei kun je in een bak met water zetten, daarna is het een soort rivierslib. En hierna is het weer gewoon bruikbaar.

Boetseren

Klei leent zich ervoor om losse onderdelen te maken die je aan elkaar vastzet. Als je dit wilt doen, moet je verbindingsvlakken van beide onderdelen heel erg ruw maken voor je ze aan elkaar vast zet. Anders valt het weer uit elkaar.

Oven

Om klei te bakken heb je een klei-oven nodig en om een klei-oven te kunnen plaatsen heb je krachtstroom nodig.

Bakproces

  • eerst 1 tot 2 weken laten drogen (leerdroog)
  • 1 uur droogstoken op 100 graden Celsius
  • 2 uur stoken op 350 graden Celsius. De klei gaat dan sinteren. Dat is een onomkeerbare verandering, als je het werkstuk daarna in water legt wordt het geen klei meer.
  • 3 uur stoken op 950 graden Celsius

Er zit een gat in de oven om het vocht eruit te laten. Tijdens het stoken op 350 graden doe je een stop in het gat.

Holle vormen

Holle vormen zijn een leuke uitdaging om van klei te maken, want je hebt iets nodig om de klei omheen te leggen, maar dat "iets" moet je ook weer kunnen verwijderen voor je je werkstuk gaat bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld een ballon voor gebruiken die je doorprikt en verwijdert als je werkstuk leerdroog is.

Platte vlakken

Platte vlakken kun je maken met een deegroller, maar je hoort platte vlakken natuurlijk niet als platte vlakken te gaan bakken. Dat hoort niet, omdat je klei dan eigenlijk niet als klei gebruikt. Klei heeft als kenmerk dat het enorm buigzaam is, je kunt er allerlei rare vormen mee maken. En omdat dit een kenmerk van klei is, gebruik je de kwaliteiten van het materiaal niet als je er platte vlakken mee maakt.

Oplossing: proppen krantenpapier onder het speelveld, zodat het een hobbelig speelveld werd: een speelveld dat je wel van klei kunt maken maar niet van een materiaal als bijvoorbeeld hout.

De kwaliteiten van het materiaal

Het is altijd een goed idee om, voor je aan de slag gaat - jezelf de vraag te stellen of het materiaal dat je kiest het meest geschikt is voor het ontwerp:
  • kan het ontwerp ook van ander materiaal gemaakt worden?
  • komen de kwaliteiten van het materiaal dat je voor dit ontwerp gekozen hebt compleet tot hun recht?

Op langere termijn krijg je hierdoor betere resultaten, want je materialen gaan je de weg wijzen. Als je een materiaal gekozen hebt dat kenmerken heeft waardoor je werkstuk vroeger zou mislukken, dan gebeurt er nu iets anders. Je gaat nadenken over de specifieke kenmerken van het materiaal en je gaat bedenken hoe je alsnog zo kunt gebruiken dat het voor iedereen duidelijk is waarom je dit materiaal gekozen hebt en dat ieder ander materiaal ongeschikt zou zijn.
© 2007 - 2024 Judithm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het werken met paperclayHet werken met paperclayPaperclay is een bijzondere klei om mee te werken. Door de elasticiteit kun je er grotere vormen mee maken, zonder dat e…
Boetseren met kinderen van 9-12 jaarIngrid Radema-Florijn die het ‘Groot kinderboetseerboek’ heeft geschreven vertelt dat boetseren het gebruik van de zintu…
Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Play-Doh is kinderklei waar kinderen leuke dingen van kunnen maken. Het is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren e…
Knutselen met Play-Doh en andere kinderkleiKnutselen met Play-Doh en andere kinderkleiBoetseerklei is oorspronkelijk een natuurproduct waar je veel van kunt maken. Klei is uitermate geschikt om mee te boets…

Beeldhouwen met gipsBeeldhouwen met gipsBeeldhouwen met gips is heel eenvoudig en je kunt het thuis doen. Gips aanmaken gaat gemakkelijker in een niet te kleine…
Houtskooltekening, de techniekHoutskooltekening, de techniekHoutskool biedt een mogelijkheid waardoor het gemakkelijker is een tekening met een mooi resultaat te krijgen, dan met b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Stichting Kreatieve Educatie
Judithm (119 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.