Het Modelspoor Museum in Sneek, leuk uitje met kinderen!

Het Nationaal Modelspoor Museum in Sneek is een museum waar ook kinderen graag geziene gasten zijn. De kinderen kunnen zelf diverse modelbanen bedienen door op knoppen te drukken en er kan gespeeld worden met treinen. Er zijn daarnaast ook prachtige modelbanen te zien die ze zeker zullen interesseren. Niet alleen voor kinderen is het boeiend, de modeltreinliefhebbers vinden er ook veel van hun gading. De collectie modeltreinen van het museum is zeer uitgebreid, grote merken als Fleischmann, Märklin en Trix zijn ruim vertegenwoordigd vanaf het prille begin tot heden. We kijken hier wat het museum zoal te bieden heeft, reis met ons mee!

Grote collectie

Het museum bestaat uit twee zalen en een verdieping, de entresol. In de Scheltemazaal wordt de vaste collectie van het museum tentoongesteld in grote en lange vitrines, schaalmodellen van Nederlandse treinen vanaf de eerste locomotief De Arend uit 1839 tot aan de Spurt van Arriva uit 2008. U treft hier een compleet overzicht van de geschiedenis van de spoorwegen in Nederland.


In de grote zaal zijn regelmatig wisselende tentoonstellingen te zien, samengesteld uit diverse collecties die aan het museum zijn geschonken of in bruikleen zijn gegeven. De enorme treinencollectie van Lieuwe Ferwerda, een in 1925 geboren Rotterdamse ondernemer die in de jaren '50 al begon met het verzamelen van Märklin modeltreinen maakt ook deel uit van het museum.

Zelf met de treinen spelen

Het is een levendig museum waar kinderen zelf met de treinen kunnen spelen, zo is er een Märklin baan waarmee zelf gereden kan worden en in de kinderhoek kunnen de kids aan de slag met de leuke LGB-treinen op de grote schaal 1:22½, op de vloer is er ruimte om zelf een spoor aan te leggen voor deze treinen. Er staat ook een klein baantje waarop rond gereden kan worden.


Bij het binnenkomen van de grote zaal valt het oog gelijk op de door de modelbouwers van het museum gebouwde Snitser Berg Baan, een LGB modelbaan die gemaakt is met de Schweizerische Bundesbahnen als voorbeeld. Verder vinden we in de grote zaal nog talloze vitrines met modeltreinen en een grote Fleischmann modelbaan uit de jaren '80 die we ook zelf kunnen bedienen.

Hoge bergen en diorama's

Op de verdieping vindt u de door de gevierde modelbouwer Joop Bolland gebouwde baan “Van Ubrieken naar Uralbach” en de Zwitserse baan met hoge bergen van de heer Frijlink, die door de modelbouwers van het museum verder wordt afgebouwd.
Ook staan hier twee modelbanen in de kleinere schaal 1:160, bekend van merken als Minitrix, Fleischmann Piccolo en Arnold.


Op de entresol treft u ook meerdere diorama’s aan, voorstellingen van onder andere Rotterdam rond 1900 met de Delftsche Poort, een diorama van Delfshaven aan de rand van Rotterdam, de Zaanstreek in de jaren '80 en het diorama “Irgendwo in Deutschland”, gebouwd door de modelbouwers van het museum Ron en Anna-Marie Smit. Een andere bijzondere plek op de entresol is de kleine bioscoop waar u gezeten in oude treinbanken kunt genieten van diverse treinenfilms uit het verre verleden.

Echt station

Het museum is gevestigd in de linkervleugel van het fraaie stationsgebouw in Sneek, een Waterstaatstype uit 1883 dat is versierd met gemetselde banden en ruitvormen en gelukkig nog niet ten prooi is gevallen aan de modernisering van stationsgebouwen.
Het station ligt aan de lijn Leeuwarden-Stavoren en is nog altijd in bedrijf. Dat versterkt de relatie met het modelspoor, het grote voorbeeld rijdt immers driemaal per uur het station in. Het modelspoormuseum is dan ook heel goed per trein bereikbaar vanuit Leeuwarden en bezoekers uit Noord-Holland kunnen met de veerdienst Enkhuizen- Stavoren een historische tocht maken over de voormalige Zuiderzee en in Stavoren op de trein stappen naar Sneek. Voor kinderen is dit een avontuur en een belevenis op zich.

Adres en openingstijden

Het museum is beslist de moeite van een bezoek waard, u kunt er veel genoeglijke uurtjes doorbrengen om alles te bekijken.
Elke woensdag zijn er speciale rondleidingen door het museum. Deze zijn gratis en worden gegeven door een modelspoorexpert.

Nationaal Modelspoor Museum
Station Sneek
Dr. Boumaweg 17b
8601 GM Sneek
0515-430021
museum@modelspoormuseum.nl

Het museum is op maandag dicht en verder alle dagen open van 13.00-17.00 uur, op zaterdag bovendien van 10.00-17.00 uur.
In de schoolvakanties is het museum ook op maandag open van 13.00-17.00 uur, dinsdag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur en op zondag van 13.00-17.00 uur. Het museum is gesloten op erkende feestdagen, raadpleeg de site www.modelspoormuseum.nl

Lees verder

© 2012 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
MSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op AmelandMSA Modelspoor - Miniatuurtreinen en sporen op AmelandMSA Modelspoor - voorheen Modelspoor Ameland - is een initiatief van Jan Theulings. De modeltreinverzamelaar, bouwt in e…
De Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensDe Eurostar e320-hogesnelheidstreinen, gebouwd door SiemensEurostar is de hogesnelheidsdienst die Londen met Parijs en Brussel verbindt. Daarnaast biedt Eurostar ook seizoentreine…
Zweeftrein (zwevende trein)De zweeftrein is een trein die boven de grond zweeft op een speciaal hiervoor aangelegde baan. Doordat er in de trein en…

Hoe piano leren spelen?Hoe piano leren spelen?Piano leren spelen is iets waar veel mensen van dromen, maar hoe moet u daarmee beginnen? In dit artikel wordt het één e…
Soorten marsepeinMarsepein is voor jong en oud een prachtig product om mee te werken. Je kan er van alles mee maken, zoals leuke Sinterkl…
Bronnen en referenties
  • 9mm-spoor.nl
  • Grootsneek.nl
  • Modelspoormuseum.nl
  • Nl.wikipedia.org
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 11-07-2015
Rubriek: Hobby en Overige
Subrubriek: Hobby
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.